måndag 1 mars 2021

Måndag 1/3 Utelek på gården och projektboken

 



 Fri lek innan samlingen. Barnen kör  med tågen och bilarna längst med rälsen. Detta görs lustfylld via ikt då lärplattan visar ett landskap där tågen och bilar körs. 

Sakerna från "Vita lådan" övas  inne i temakuben. Här undersöks den vita kaninen. 

De yngsta barnen utmanas mycket med motorik då de leker vid klätterställningen. 
Även lite mat kan man laga och smakas av. Det blir stora och små  kakor som bjuds. 
Inför utevistelsen då alla har övat på att klä på sig, tar vi alla lite frukt. Vid fruktstunden informeras att det har kommit munskydd till alla vuxna på fsk. Det finns en smitta runt omkring oss. Både i Sverige och hela världen. Det är därför så viktigt att vi håller för med armbågen när vi måste hosta. Det är också viktigt att vi tvättar händerna när vi kommer och går ifrån fsk. Ni barn  är ju så bra med att tvätta händerna också sjunger vi vår tvättar händer sången. 

Barnen får se hur ett munskydd ser ut. Man sätter den runt ena örat och sedan den andra, som något barn är snabb på att säga. Det finns olika färger på munskydd. Vilken färg har mitt munskydd? Blå och vit, säger flera barn. Den där som Husni har är svart. Har man haft ett munskydd måste man slänga dem, för då finns det baciller och smutts på dem. Men den svarta munskyddet kan man tvätta i tvättmaskinen. Bra va! Så ser ni hur man ser ut när man har munskydd. Så ni inte blir rädda. Jag har ju stora bruna ögon, det är ju jag, Ulrika. Ja, svarar barnen Ullis. 


Barnen får frukt innan utevistelsen, tack säger vi när vi får något. Många visar upp att de har klipp sig. Mamma har klippt  mig hemma. Säger ett par barn. 

Barnen har delad samling.  De äldsta och mellan barnen tar samling på sovloftet. De yngsta inne på avdelningen innan deras utelek. Samlingen inleder med sången "Hej vinden". Barnen sjunger  och nynnar med. 
MEMMO och MYSEN är som vanligt med vid samlingen  med projektboken. 
Här har vi en ledsen och besviken MEMMO då de upptäcker att snögubben smälter och blir pytteliten. Mysen ser  att snögubben ser ut som han själv. Det är en minimysen, som han säger. 
MEMMO och MYSEN  går därför in och gör sin egen vinter. Vi gör snö som inte smälter, säger Mysen. Snö, det kan man faktiskt rita. Fram med papper, sax och krita. Språkandet är stort, och genom boken så rimmar det dvs rita och krita låter nästan lika. Nu får vi vinter i alla fall. Ja precis, som vi har gjort på inne på Fjärilen och satt upp pappersflingor på fönstret. MEMMO och MYSEN gör även en snögrotta, precis som vi har i kuben med vita tyger mm. 
Men nu är vintern slut. Det var mycket vatten på gården men nu har det torkat. Vi går ju mot våren. I dag är det 1:a mars, och det är en vår månad. 
Fortsättningen om MEMMO OCH MYSEN går nu in i tredje och sista boken. Sista boken heter MEMMO och MYSEN söker efter färgerna. 
Barnen upptäcker Mysen från bilderna av julkalendern även en stjärnan. Och då måste vi ju sjunga "blinka lilla stjärna" som är en av barnens favoritsånger. 

Därefter är det fri lek i de olika lärmiljöerna ute. Det bakas stora kakor som det bjuds på flitigt vid uteköket. Det är en färdig chokladkaka. Mm så gott. Den är fantastisk, som någon av de yngsta framför med en stor gest. Barnen blir inspirerade av matlagning, maträtter och andra råvaror med hjälp av ikt. Barnen kan följa med i lärplattan då "Bon" gör mat. Han vet och kan allt och det blir alltid bra i Bons ögon. 
Barnen har också tillgång till passande litteratur vid uteköket under utevistelsen. Här sk "tittläser" en kompis boken om "  Puck på restaurang". Tillsammans övar barnen att man har mat i kylen.  Där finns frukter, grönsaker och kött osv. 

Vegetariskgryta med bönor som serverades med couscous och grönsaker. Mmm! Det tyckte många barn om. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar