måndag 22 mars 2021

Måndag 22/3 Utelek på gården och projektboken och rocka sockorna

 

De äldsta barnen har en liten samling med projektboken. Vilka handlar det om  i boken? MEMMO och MYSEN. MEMMO är det en flicka eller pojke. Pojke, ropar några barn. Mysen är en björn, säger en annan kompis. MEMMO är lång och MYSEN är kort. MEMMO har en ryggsäck precis som flera av barnen påpekar. Jag har också en ryggsäck. MEMMO och MYSEN är kompisar är och är pojkar båda två. 

Barnen övar på färger, b.la färgen turkost det får man om man blandar grönt och blått, precis som det är på din mössa. Havet är turkost, blått och grönt. Även Mysen har turkost på sin kropp. 

Barnen visar upp att de har ljust hår, någon har mörkt hår som MEMMO. Visa är stora och vissa av oss är korta. Vissa av oss är flickor andra pojkar. Vissa mörka andra ljusa osv. Detta kan man visa upp att man tycker om genom ha olika färger på sina strumpor. Några barn visar upp sina strumpor. 




De yngsta får besöka förskolans bibliotek.
Vi inleder besöken med fruktstund och en saga som man kan både läsa och sjunga.
Barnen  hittar sina egna favoritböcker och "tittläser" själva. De pekar, och visar tydligt vad de blir fångade i stunden och benämner olika orden. 
Vid slutet av vårt besök, ett av barnen som hade kanske tidigare upplevelse av vad man gör på ett bibliotek. Tar med sig /oss  bok om "Zozo och hunden" till avdelningen. Den ska vi läsa senare i em. 





Barnen har lekt och övat kreativt sandlek med sanden med b.la olika behållare. Barnen övar turtagning, samarbete, fantasi, planera, verkställa sin tänkta lek, koncentration och teknik med att använda och skapa något med sand osv. 
Barnen cyklar själv och cyklar och kör varandra. Runt runt gården kör barnen, alltid lika omtyckt. 

Titta på mina strumpor, lika men olika ändå. Så fina. 
Barnen övar som vanligt att ta av sig sina skor med hjälp av stövelknekt. Går hur bra som helst nu för de flesta barnen. 


Barnens populärkultur övas också via strumporna. Batman och Spindelmannen och deras olikheter. 
Barnen ROCKAR SOCKORNA SÅ, barnen vill visas upp sina olika eller likadana sockar. Barnen övar på färger , mönster  och språk då de berättar om vad de har för strumpor mm. 

Barnen övar på att maten är sojabitar eller "lotsaskött" som vi benämner det. Grönsakerna rödbetor, rivna morötter, riven vitkål, sås och klyftpotatis. Macka också. Nä, det är bröd men det heter pitabröd. 
Barnen får lära sig att man öppnar brödet och lägger i det man vill ha. Sedan tar man ett stort gap och tar världens tugga. Nästan som att äta hamburgare. Man håller pitabröd som en hamburgare och tuggar stort. Mmm jättegott. 
Det som är på tallriken äter man som vanligt med sked och gaffel. Barnen övar dagligen med sked och gaffel som sedan övergår till kniv och gaffel, bra att öva detta hemma också så lärandet går som en röd tråd. Även potträning övar barnen under veckan på förskolan precis som man gör hemma också. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar