onsdag 24 mars 2021

Onsdag 24/3 Skapande vid ute ateljén

 

Barnen får undersöka mangofrukten efter frukosten. Barnen är med och ser då vi skalar frukten. Vilka ?färger är det på skalet? Barne säger, röd, gul ocj lite grön. Sedan delar vi den stora kärnan och sparar fruktköttet. Barnen får sedan hjälpa till med plantering och dokumentera med hjälp av kameran. Alla vill hjälpa till. 

Barnen får ösa upp jord, lägga ner kärnan och sedan vattnar vi. Plantan är planterad i påse som ska hängas i fönstret så att man kan följa processen. 

Mangokärnan med olika utseenden. Skalet, fruktköttet tar vi av, öppnar den hårda skalet och sedan tar vi vara på inne kärnan. Ena kärnan är stor och den andra är liten. 
 

Barnes Ateljé är ÖPPEN! Barnen målar flera teckningar och skapandet är stor både för de yngre och för de äldre barnen. 
Barnen övar mönster, med prickar, streck och vågor. Detta är svårt att se alla mönster då man ritar med en vit krita på vitt papper, men med mycket färg blir det rena Trolleri. Vilket häftigt färgmönster som växer fram. 

Barnen ritar först med vit krita och därefter målas det mycket vattenfärg,  bäst blir det om man varierar med olika färger. 
Barnen skapar så med vit krita och vattenfärger. 


Efter utevistelsen smakar alla barnen på mango. Det är skal på som man måste ta av. saftigt och mm jättegott! Mera ropar, barnen.. Barnen  för höra sången Mango tango av Gullan och Dan  Bornemark. Språkande med rim, sång, takt och rytm osv. Efteråt övar vi andra frukter med musik där melon, jordgubbe, ananas och banan dansar och sjunger med hjälp av ikt.


Barnen har ätit broccolisoppa med och utan mejerier så att alla kan äta. Nybakat bröd och mycket smör. 

Ikt vid uppevilan. Vi tar fram iktlådan med olika språkliga övningar. Någon tar bladet med fåglarna, så vi ser och  hör när fåglar flyger upp mot himlen. Några småfåglar får barnen även hör på, och jämför deras läten, färger och utseende. 
Barnen visar att de vill höra sagan om Guldlock och de tre björnarna. Barnen får höra sagan med mycket lärande i matematik, språk,  naturkunskap och färger osv  
Sedan hör barnen på sagan om "Vera går vilse" där Vera  går vilse i skogen och passar på att rymma. Men Vera gör illa sig i foten och har mammans mobil och ringer därför till 112 som är "lätt att slå", som vi alla lär oss. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar