tisdag 23 mars 2021

Tisdag 23/3 Utelek med projektboken teknik naturkunskap

 Det är påsklov nästa vecka. Vi undrar om barnen har förändrade vistelsetider? Meddela oss så fort ni vet. 

Samling med fruktstund. Namnsång där barnen fick hjälpa till att  räkna antal barn. Vi börjar alltid att dela ut frukt, sjunger och räkna barnen från vänster till höger. Det blir ett lärande för barnen och  förståelse för höger och vänster, vänta på sin  tur, vem är som kommer sen i turordningen. I boken kom vi fram att det är två kompisar dvs Memmo och Mysen. Efteråt tog vi fram drakarna och barnen fick prova olika tekniker för att göra så att de flyger.

En kompis hittade en fin sten på gården som var värd att vissa. Barnen tittar, utforskar planteringslådorna. Barnen ser och upptäcker att det händer saker. Tillsammans  såg vi blommorna och knoppar och till och med kunnat gissa färgen på blomman.
                                                     



Vissa barn övade grovmotoriken på vara stockar. Fingermotorik övas vid bland annat då barnen bakar sandkakor osv. Vid stockarna kom något barn på att det är lite svårt vissa ställe är det "lätt som en plätt" och att på vissa ställe behöver man hjälp.
På vissa ställe kan man vara två.



                              

Bygg-och konstruktion med det röda Duplo lego. Bygga i en rad efter varandra liggandes på plattan som är nere på golvet. . 

Barnen upptäcker den nya matematikhyllan 1-6. Barnen har här möjlighet att se och lära sig siffersymbol och tärningssymbolen med siffrorna. Antal föremål på resp hylla gör lärandet  lättare även med hjälp av visuella bilder. Barnen pekar på de olika siffrorna och räknar 1-6. Barnen övar att höra siffran och peka vad de vet inom matematik 

Innan maten blir det sångstund med den blåa lådan. Sånger från havet. Det är hajarna och deras sång mamma, pappa och baby haj. Haj! Haj! Säger barnen. Den går många vassa tänder. Barnen blir påminda om att sköldpaddor finns i havet. Det ser ut som en fågel när den simmar. Den har vingar, säger barnen. Vingarna heter fenor, får barnen lära sig. Barnen får se när sköldpaddor simmar i havet, går långsamt i sanden och att den äter gräs och smådjur med hjälp av ikt.

Barnen övar på att havet är blått och tskk, att det finns valar, hajar sköldpaddor och andra fiskar. 

Barnen sjunger från sång korten  "små grodorna och långt ner i havet där fiskarna bor..."Vilka är det som flyger högt upp i luften? Fåglarna! Säger en flicka. Så då sjunger vi sången "för högt upp i luften där fåglarna bor...."

                                      
De barn som inte äter fisk och skaldjur fick smaka på en god grönsaksgryta med ris. 
                                                  
Idag är det fisk och räkor som också finns i havet. Fisken heter lax och jättestor, fast det är små bitar av lax och räkor i grytan. Grytan ser ut som soppa, så barnen tror det först är soppa.


                                       

Barnen som inte sover ritar olika mönster på stort papper. Det blir streck, cirklar, prickar, och andra mönster med hjälp av krita i olika färger. 


Några  har börjat  påsk pyssla lite så smått. .


                                                 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar