måndag 8 mars 2021

Måndag 8/3 Utelek och projektboken 3:e boken inleds

 

Barnens utevistelse inleder med fruktstund i hallen. Barnen tar antingen äpple eller päron som det finns från början. Men det tar snabbt slut. Ett av barnen upptäcker en kärna dvs " en sådan" som barnen säger och pekar. Det blir därför en påminnelse om att det är en äpplekärna som bor i kärnhuset i äpplet. 



De yngsta ha sin samling inne. Därefter blir det Fri lek med lego, instrument och gemensam lek gubben i lådan osv. 



De äldre barnen har haft sin samling  ute.  Vad ser ni på framsidan av boken? Jag undrar vad ni ser på baksidan av boken? Det är MEMMO OCH MYSEN, M som MEMMO, MYSEN,  Mihaela och mamma lär sig barnen. Blommor finns det och ficklampa osv. På baksidan av boken finns tre fåglar, himlen, hus och sten. Barnen ser att det är natt för det är alldeles svart. Barnen  hittar och pekar på den svarta katten med de gulgröna ögonen. Det är katten som går utanför och är ledsen. Det är katten som vill in till MEMMO och MYSEN.  MEMMO väcker Mysen för han vill visa alla färgerna. Men färgerna har gömt sig, det är svart överallt när det är natt. 



Tillsammans läser vi boken och följer med i de olika händelserna. Barnen får leva sig in i boken med hela sin kropp. Barnen packar en tänkt ryggsäcken precis som MEMMO. Vi är alla ute och letar efter färgerna på gården. Mysen tar med sin ficklampa, och det gör barnen också en tänkt ficklampa som vi lotsar och lyser på trädet. Dock ser vi bara lite förändringar på vårt träd.
Vidare går vi på upptäcktsfärd till planteringslådorna, där barnen hittar blad på blommor och gräs mm. 
Himlen är blå och barnen hittar solen som är gul. Barnen  lär sig att det är natt hos MEMMO och MYSEN och dag hos oss. Vi barn kan ju inte vara här på natten. 

Det yngsta barnet utmanar sig med att sitta på bänken för att försöka sig på med att sätta ihop sk plus plus. Barnen får höra färgerna att det är prickig duk osv. 
Cykla måste man ju också göra, nu när man kan det. Härlig känsla att ta sig fram med hjälp av cykeln. 
Barnen spelar på marimban och då dansar några bredvid två och två. Vad ska vi spela då? En flicka svara blinka lilla... så det gör vi och de andra sjunger med i sången. 
Några av barnen vill se på gubbarna som ska göra fint vid sarin runt sandlådan. Men när barnen kommer ut har gubbarna gått. Det ligger bara några vantar på bordet. Barnen kommer på att man kan klättra upp på staketet för att se bättre. Några sätter fötterna i andra vilar knäna mot staketet. Akta munnen och hakan så man inte slår mot det kalla hårda staketet. 

Barnen gör även mönster och sopar undan lite grus. 
Barnen har ätit pastagratäng med sojafärs och grönsaker, även veganska med utan ost i gratängen. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar