måndag 29 mars 2021

Måndag 29/3 Utelek påsktema och biblioteket

 

Barnen har påskfest  på onsdag. Då får barnen gärna vara utklädda i påskens tema. Detta blir som en gårdssamling med olika aktiviteter i de olika lärmiljöerna utomhus. 

Vid experimentet är det många smakupplevelser. Mångra barn tyckte apelsinjuice gott, andra tyckte vinäger var äckligt och start för näsan. 

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla 

förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik, 
förmåga att upptäcka och utforska teknik i vardagen, (Lpfö 18:14).

Barnen räknar äggen, gissar vilka lösningar vi har, luktar, smakar och undersöker dryckerna.  

Nu är det snart påsk och då får vi göra lite experiment med ägg. Olika lösningar med äggen. Fyra glas räknas upp, vi har coca-cola, vatten, vinäger och apelsinjuice. Vad händer med äggen när de får ligga i dessa drycker? Något barn säger att äggen kommer bli kladdiga. Inget annat då? Nä, bara kladdiga säger flera barn. Vi får väl se, vi sätter det i skåpet ute i hallen, så får vi se vad som händer. 

Frukt stund efter experiment innan  barnen delas i olika grupper. Några går ut, en grupp tar bibliotek och musikrummet. 
Barnen har de sköna saccosäckarna inne på biblioteket då de lyssnar eller läser sk tittläsa böckerna. Det bli en skön stund inne på biblioteket. 
Inne på biblioteket läser barnen fritt från valfria böcker och har en sagostund tillsammans med en valfri bok. Det blev boken om grodan. 

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla 

förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,

intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa, 

ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften, 

(Lpfö 18;14).


Sedan går de till musikrummet och spelar och sjunger på olika instrument. Barnen övar på antal, storlekar och dess färg osv. Och spela på lite instrument som  triangeln mm. 

Barnen bygger lite med kompisen Mommo vid sin sida. De som är på den gröna ska till den blå, säger barnen då de förflyttar bitarna till de blåa underlägget. 
Barnen ser över och blandar frukt och grönsakerna. Det blir kanske fruktsallad eller grönsakssallad? Sedan övar barnen  på att lägga ner alla gul sakerna, röda sakerna och sist de gröna och vita. Barnen hör vad det är för sort och lotsas smakar innan de läggs i påsen. 

Ny veckans  hjälpreda där matvagnen måste hämtas. Barnen  väntar på att matvagnen ska bli klar. Nämner och övar maträtter, grönsaker och köra vagnen till avdelningen. Barnen är mycket förtjusta i detta uppdraget, där alla barnen få känna sig delaktig och få inflytande vid deras respektive vecka. 
Barnen har ätit bra med vegetarisk  pastagratäng och grönsaker. Övar på att ta upp själv och försöka provsmaka på några grönsaker. 
Därefter får barnen ta ansvar av sin disk och matrester. Det sätts på vagnen och matresterna i den bruna påsen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar