torsdag 3 mars 2022

Torsdag 3/3 Ateljén är öppen

 Efter frukosten går barnen till hallen för att öva påklädningen. Barnen sjunger sången  om sin kläder. Någon sätter på sig koftan och då blir det "kofta kofta kan du säga, kofta? Kofta!" 

Ett barn blir intresserad utav pedagogens nycklar. Kanske kan man låsa upp dörren? Hypotesen är mycket tydlig i kroppsspråk och nyckeln testas i dörren.  Barnet får veta att det är ju bra, fast det saknas ett lås där nyckeln ska in. Dörren är stängd och ingen får komma in i alla fall. 

Samling vid hallen med "Hej Alla" sången. Då barn får veta att ateljén kommer vara öppen i dag. Och man kan göra  lera och arbeta utforska lera. Men först blir det frukt, varsågod! Tack, övar barnen att säga.  


Redan under tidig morgon görs den ena leran med karamellfärg. Den andra leran görs vid lilla bordet och då med gurkmeja. Den är också gul, så klart men det är doften vi vill utmana barnen med. Barnen påpekar och talar om att färgen som finns i leran är gul och att den hade en stark doft. Barnen visar detta med grimaser. Beroende på lerans lukt tycker barnen att leran inte är god. 

Barnen utmanar med sitt skapande med lera med olika verktyg och att ha projektorn påslagen. Det blir ljus på väggen och barnen ser sina upptäckter  som kniven, saxen och sina egna skuggor på sig själv.  
När barnen ser  att det är kniven som syns uppe på väggen och att de då har en kniv o handen. Då utropas det Kniven. Digitalt meningsskapande då barnens lera syns uppe på väggen, barnen ser flera saker i olika dimensioner och det utmanar barnen både språkligt med deras upptäckter, teknik och att skapa och att sätta ord på det osv. 

Stora skålen då man ska göra lera. Barnen är aktiva och det förs ner alla ingredienserna till leran. 
 Barnen är intresserade över att använda flera tillbehör som gul lego, gula stickor, gula geometriska figurer med mönster och gul korkar. Och redskapen blir både saxar, knivar, kavlar och sporren. 
Barnen som inte ville  vara i ateljén kunde skapa, utforska och upptäcka sig fram med sanden. 

Flera barn cyklar en sväng runt förskole gården. Dagligen övas denna aktivitet och barnen cyklar allt bättre. 
                                            Liten sångstund innan maten för några barn. 
Dagens lunch vegetariska  hamburgare med grönsaker och sås. 

Resten av em var barnen ute och lekte valfria lekar på gården. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar