tisdag 22 mars 2022

Tisdag 22/3 barnens delaktighet och inflytande. VATTNETSDAG

Dagen började med samling ute vid sovloftet. Det bjöds på frukt som idag var banan och äpple.


Det ställdes fram vanligt vatten, färgat vatten i gul. Men det ställdes även fram tre bägare i olika storlekar och former.



Barnen övar och  pratade om vatten idag då barnen fick lära sig att just idag är den internationella vatten dagen.  Knacka på boken togs fram och barnen gick igenom vart i boken det behövdes vatten. Barnen nämnde och pekade på badkaret att ankan behöver vatten. Sen berättade barnen att lilla gubben vattnar blommor. 



Barnen nämnde även att vatten behövs för att tvätta händerna, dricka och bada. 

Därefter introducerades vattnet. Barnen kunde känna och titta, var det varmt eller kallt? En kompis sa att det var super kallt.

Det ställdes fram bägare på marken och barnen fick fylla på bägarna med vatten, hälla ut eller tömma all vatten i en enda bägare. Barnen nämnde att bägarna var olika att en var liten och den andra stor. Barnen ville därefter titta om all vatten fick plats i den stora bägaren. Det blev perfekt, upp till toppen kom vattnet.



En kompis hittade en röd legobit, det skulle vara en båt. Barnen på ner legobiten i vattnet. Den simmade förklarade barnen. Men när man tryckte på legobiten så simmade den ner till botten, då sa en kompis att den sjönk.




När barnen var klara med att experimentera med former och vatten så ville barnen hälla ut vattnet, vart skulle vattnet ta vägen nu? 



Barnen hällde ut vattnet och det rann ner till brunnen. Det gula vattnet blev grönt på marken berättade barnen. Barnen tyckte att dem olika formerna som vattnet bildat på marken såg ut som olika djur. Barnen såg en orm, mask och en giraff.


När barnen trampade i vatten och stampade på den torra marken bildades det spår sa barnen. Det blev stora spår och små spår.


Sedan var det dags för lite vattenlek. Barnen skulle hitta insekter som behövde vatten. Barnen letade överallt men kunde inte hitta, men när barnen hade kommit in i igen i hallen såg dem något som liknade en spindel. En bild behövde man ta


Sen var det dags för mat, idag följde veckans hjälpreda och hämtade kokt potatis, panerad fisk med dillsås. Till det serverades grönsaker i form av oliver, morot, vitkål och broccoli. 



Under uppevilan besökte barnen musik rummet. Där sattes det på en film från UR-play som heter " musiken har landat ".  Man fick följa med 3 instrument och deras äventyr med att diska. 


På eftermiddagen målade barnen om förskolans fasad. Både äldre och yngre barn hjälpte till att måla. Härligt att leka och utforska vatten på olika sätt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar