måndag 21 mars 2022

Måndag 21/3 Utelek, VÄRLDSDAGEN DVS ROCKA SOCKORNA!

 Samling för barnen som vanligt ute vid hallen. Det inleder med fruktstund medan vi väntar på varandra. Därefter berättas det om vad det är för dag idag. DET ÄR VÄRLDSDAGEN IDAG. Firas Allas likheter och olikheter. Detta förs fram med hjälp av våran projektbok "Knacka På" dvs de 7 kaninerna som finns inne vid den röda dörren. Alla kaniner precis som vi måste ha mat. Kaninerna äter morötter och blad. Alla kaninerna har öron, ben och en sk "rumpe" stump. Fast olika, detta ser alla barnen mycket tydligt då vi lägger fram kaninerna. Vissa kaniner är mörka, andra ljusa, några är små andra stora. Är man en stor kanin kan det vara en Hare. Tillsammans sjunger alla sångerna "jag är en vanlig kanin och Hoppe Hoppe Hare". "Hej Alla" sången övar vi ett par gånger. Under veckan har vi en praoelev, Alexandra hos oss. Vi sjunger sången ett par gånger och presenterar oss för varandra. 



Vid ute leken blir det mycket skapande, konstruerande med sand och formar. Det blir ett utmanande ögonblick då varierande saker tas fram från ögonblickslådan. Bland annat tar barnen fram kryddor, skedar och duken. Då detta blir en igenkänning och många vill baka kakor och laga mat.

Några barn vill öva motorik, rörlighet och ta sig upp och ner vid rutschkanan. Upp för trappan och åka ner är alltid lika roligt. 
Baka och använda två spadar blir utmanande då någon väljer detta vid bakbordet. 
                                           Ett barn sparkar och passar bollen till en kompis.  

Fria aktiviteter innan lunchen. Någon väljer att bygga vidare vid tågbanan och koppla flera vagnar. Några sitter vid bordet och sk "tittläser" på egenhand från avdelningens bokpåse. 


    Dagens lunch var pastagratäng med kassler och grönsaker.
Under sk uppevilan samtalade och berättande barnen i en liten grupp kring Allas likheter och olikheter. Barnen får lyssna och lära med hjälp av en kortfilm från Ur. Att man har rätt att vara den man är. Ingen ska få höra dumma och sk "Hårda ord" som de sägs i filmen. Rocka sockorna låten övas och utseendet på allas olika strumpor, vissa är lika andra olika precis som alla människor. Alla behöver vi mat, alla visar känslor, vi behöver sömn och vila. Och det är bra med varandras likheter och olikheter. 
Sedan får barnen förslag på att man kan måla med färgade kritor valfria sockor. Mycket färg, lite färg, mönster och motiv. Vissa av barnen är mycket noggranna och fyller i med färg till och med färgade klädnypor. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar