fredag 4 mars 2022

Fredag 4/3 Digitalt meningsskapande och Fredagssamling

 

Barnens digitala uttryck   vid  projiceringen och sen bygg-och konstruktion med mjuka klossar i färg på ljusbordet. Skapande med att ritade med färger på lärplattan blev det också. 


Efter frukosten blir det ett digitalt meningsskapande då barnen utmanas med ett rikt ritprogram på lärplattan. Barnen övar att skapa på lärplattan med hjälp av fingret. Barnen väljer färger och övar färgerna, teknik med att föra fram detta med fingrarna. Barnen får språkträning då barnen nämner färgerna, bildseende, kommunikation mellan barnen då de berättar om vad de ritar. Samarbete, tillit till sin  förmåga, koncentration, turtagning och att skapa osv.

Fredagssamling öppnas upp på nytt. Först hälsas alla välkomna och inleder detta med våra sånger. Det blir en saga om hunden Berre. Han och hans matte är på  promenad. De hittar en pet-flaska I skogen. Man får ju inte slänga saker i naturen. Flera barn påpekar detta att man kan panta flaskor och att man inte ska slänga skräp  och saker i naturen. Alla barn får lära sig en rörelsesång om detta och är aktiva med att b.la klappa på knäna mm. 

Kalle är med på samlingen och både lyssnar och lär. 

Barnen utevistelse fortsätts i Hållbarutveckling/ Grön Flagg,  b.la vid planteringslådorna. Några barn upptäcker jorden och att det är hård jord och lös jord. Det är skugga på ena sidan av lådan medan det är sol på andra sidan. Solen har värmt upp jorden på ena sidan och den är lös och det är då lättare att gräva. 

Barnen hittar en liten  huvud av lego. Någon visar upp sitt sk "jordträd". Barnen berättar vidare att de silar med silen och gör "jordkakor" mm. Härlig lärprocess vid planteringslådorna där flera kunskapsområden förs fram. Teknisk utmaning att gräva där, naturkunskap, skapa kakor med jord, språk-och kommunikation och samarbete osv. 



Barnen hör plötsligt medryckande musik i högtalarna och det blir härlig FREDAGSDANS med flera igenkända låtar. Det blir rörelsesångerna huvud, axlar, knä...., vi går in i en affär och köper olika saker som då ger rörelse på olika kroppsdelar mm. Även hjulen på bussen övar barnen på. Det blir mycket motoriskträning, koordination, kroppsuppfattning och språkträning då takk och kroppsspråket övas i ett samklang med yngre och äldre barn. 
Kalle är med och dansar. Vilken Fredagsdans det blev då solen skiner och himlen är blå. 
När alla barn är inne plocka barnen undan med hjälp av barnens plocka undan sången. "När Barnen plockar, när barnen plockar går det väldigt snabbt.............."
                      Barnen är noga med att visa och lära Kalle att man ska plocka undan. 
Kalle är även med att hämta matvagnen med veckans hjälpreda. 
Det blev panerad fisk, potatis och kall sås. Goda grönsaker blev det också. 
                   Digitalt harmoni med lugn musik med färger som projiceras på dörren. Barnen ser att färger projiceras fram från olika riktningar det kommer på dörren, och bredvid dörren. 
Under uppevilan blir det högläsning av dessa böcker. Det blir samtal och kommunikation om dessa och barnens egna uppfattningar och kunskaper. 


Trevlig helg 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar