torsdag 31 mars 2022

Torsdag 31/3 Ateljén är öppen

 

Barnen har fått in en låda. Det blir leken och sången "gubben, gumman eller barnen o lådan."... 
Ikt på morgonen  med hjälp av projicering mot rullgardinen med olika färger. Barnen pekar ivrigt och talar om att det är olika färger. Titta, många, gult, blå och lilla osv nämner barnen. 

Torsdag då är ateljén öppen. Och idag får alla barn utmanas med att måla med målarfärg och det är i färgen Gult.  Barnen får måla på staffli och stå och måla vid sovloftet med varierande färgade papper. 
Papperna har några färger  från Kalles dörrar. Hur blir det att måla på färgade papper? Lite annorlunda och det blir mycket färg. 
Barnen får välja att måla med tjocka penslar, tunna penslar och med gafflar. Liten utmaning i greppen av dessa föremål. Må tunt, måla tjockt med färg och måla lite med färg flera av barnen vill måla och det är både yngre och äldre barn som vi måla och skapa med olika tekniker.  
Barnen gör ränder och mönster med gafflarna,😎😎😎 då det blir mycket färg på pappret. Många är aktiva i sitt kreativa skapande. 



Några spelar och sjunger vid marimban. Det blir sången blinka lilla stjärna...   



Sandlek med att baka och konstruera olika varianter på kakor. Det blir en kaka som liknar en hund, fisk och en krabba. 

Efter all skapande med både färg och sand blir det att tvätta händerna. Blir lättare att göra det med hjälp av tvätta händer sången "tvätta tvätta liten hand."...

Dagens lunch blev hamburgare, klyftpotatisar, sås och grönsaker. 


Under uppevilan blev det b.la  matlagning för barn  och inspiration om vad man kan laga i dockvrån. Det blir både lasagne och bullar. Mmm sååå gott!! Sedan visas en kortfilm om när Nicke Nyfiken campade och grillade korv. 

onsdag 30 mars 2022

Onsdag 30/3 rörelse och motorik


Idag började dagen på gården. Barnen hämtade ut lärplattan och högtalaren för det var dags för dans.

Barnen lyssnade på mamma Måd, Babblarna och vissa barn önskade sig låtar. Såklart sattes de också på, dessa låtar var bland annat spindel  wow, händerna upp och bä bä vita lamm.


När barnen hade kommit in igen tog man fram rörelsekort. Barnen turades om att ta ett kort och försöka se vad bilden på kortet föreställde. Sedan läste barnen och pedagogerna upp vad som stod på kortet. Det som stod på kortet skulle barnen göra. 



På ett kort stod det att man skulle hoppa som en groda, på ett annat att barnen skulle rulla runt, stå på ett ben eller hoppa högt.




Efter lite rörelse inne på avdelningen fjäril var det dags för mat, barnen fick sjunga plocka undan sången och plocka undan det sista innan maten.



Veckans hjälpreda fick följa med till köket. Idag hämtades det korv stroganoff med ris och grönsaker. Dagens grönsaker var rödbeta, broccoli och en liten blandning av majs, ärtor och paprika.



Uppevilan startade genom att ta fram ett spel för alla barnen. Var är lilla kaninen heter spelet. Barnen skulle tillsammans hjälpas åt att hitta kaninen som är gömd någonstans under dem olika miljöerna.



tisdag 29 mars 2022

Tisdag 29/3 Barnens delaktighet och inflytande

 Idag började dagen ute på gården. Det fanns utestationer som Uttern och Hajen förberett, cyklarna var ute och alla kompisarna var ute. Barnen fick själva välja vad dem var intresserade i och vad dem tyckte var roligast.



Barnen var i sandlådan och byggde hus idag, det var stora formar och små formar som förvandlades till fantastiska hus, någon ville ha en vattenkanna som hus och det var superbra.



Barnen var väldigt intresserade av traktorerna och dem stora bilarna. Barnen grävde ner bilarna, lastade sand på dem och kollade på alla de mönster bilarna gjorde i sanden, från däcken.


Barnen övade vidare på att cykla, att kunna trampa med fötterna, styra och kunna skjutsa kompisarna runt, runt och runt hela gården. 

Något barnen tränar mycket på är att klättra upp för stegen för att kunna åka ner för den superroliga rutschkanan. Man får ta ett steg i taget, så kommer man upp tillslut.


Några av barnen ville åka bil till ängen för att mata hästarna, man fick åka låååångt för att komma fram, men barnen tog många pauser på vägen dit. Det blev glasspaus och toa paus, sen så var det bara att bege sig igen. 

Efter alla aktiviteter och all lek, hörde man plötsligt någon som visslade. Det betydde att barnen fick snabbt springa in till respektive avdelning då det var in rymning. Ett in rymningstest. När alla barnen hade kommit in igen så sjöng barnen några sånger tillsammans. 

När alla barnen var klara med att tvätta händerna så var det dags för mat. Veckans hjälpreda fick gå till köket och hämta maten, idag blev det spaghetti med tonfisksås och grönsaker. 


måndag 28 mars 2022

Måndag 28/3 Utelek på gården


Vid gården idag  balanserar barnen på stenarna och stockarna. Och sen hittade vi lite skräp som inte skulle vara i naturen. Barnen sa, att det är farligt och att man behövde slänga skräpet. Så började barnen sedan leta efter skräp på gården som dem kunde därefter plocka undan.

Ögonblicksforskning där lärandet vid sandlådan bygger vidare då man kan använda olika fordon. Det är traktorer, lastbilar i olika storlekar och färger. Vad kan man göra med detta? Går det bra att använda detta med sanden? Barnen  gräver, öser i sand i de olika fordon och gräver även med grävskopa mm. Vill ni ha vatten? Ja, ropar barnen vatten hämtas då med hjälp av en flaska. Det övas turtagning, samarbete och teknik då flera barn får hämta och hälla ut  vatten. Vattnet kommer i lastbilarna, grävskoporna och i sandformarna. Det lustfyllda är mängden vatten och var vattnet tar vägen? Det blir fullt med vatten  i lastbilarna, på marken och hela bordet. 
Det blir ett lustfylld lärande med sand, vatten och geggamoja. Barnen laborerar med hjälp av olika fordon och alla barn är kreativa och vill utforska tillsammans. 

Titta, jag har Kalles bil. Va, är det verkligen Kalles bil? Ja, det är Kalles färger på den. Jag ska köra den här, säger en flicka. 

När barnen kommer in tas det upp olika gosedjur från språklådan "vänta in lådan". Det är krokodil och hunden som hittas.  Det blir sångerna "nyss så träffade jag en krokodil och valpen min". 
Innan maten blir det språk och berättade kring olika djur. Det är två djur från djungeln och två från skogen. Barnen har mycket kunskaper om dessa djur. Det är lejon. Han  är farlig, äter andra stora djur. Barnen  låter som ett lejon och berättar att den har en svans mm.
Elefanten hittas också och de är jättestor och väger mycket. Äter också andra djur men också mycket frukter och växter. Barnen får veta att man kan faktiskt rida på en elefant. Att de  har två betor mm.  Barnen övar vidare med språket med hjälp av de  andra djuren dvs ekorren och räven. 

Vegetariska schnitzel, dillsås, potatis och grönsaker har barnen ätit till lunch idag. 



Ikt på uppevilan där barnen får ett fortsatt utforskande om olika djur i djungeln. Det blir mera kring lejonens familj och elefantens familj.   

 








fredag 25 mars 2022

Fredag 25/3 En fin vårdag

 


Barnen har  fått nya biblioteksböcker. Varierande böcker om årstiden Våren och dess förändring med blommor, odling och djur osv. Givetvis är det böcker i ämnet normer och värden osv.



Idag började dagen ute på gården. Idag beslöt hela verksamheten att det är en superfin dag och vad är inte bättre än att vara ute och lära känna varandra ännu mer. Cyklarna var ute, böckerna och fotbollsmål togs det ut. 


Barnen spelade boll, bollarna sparkades, rullades och kastades runt och det blev mååål.


Barnen hjälpte till med sopsorteringen, idag tog vi ut alla kartonger som vi sorterade i rätt sopinkast. 




Sedan var det dags för lite samling, idag tittade barnen igenom en ny bok som handlar om "Alla barns rätt". Det är en ny bok som barnen fick in igår.

Idag är det våffeldagen nämndes det och barnen ville då berätta att dem hade ätit våfflor idag till frukost. vissa kompisar gillar våfflor med sylt, andra med grädde medans vissa kompisar vill ha hallon på sina våfflor.  Det bjöds därefter på lite frukt efter all prat om smaskiga våfflor. Det bjöds på päron och äpple.

 


Veckans hjälpreda fick hämta maten för sista gången denna veckan och idag blev det serverat vegetarisk tacos med grönsaker och fetaost. Grönsakerna var tomat, gurka och morot.


Under uppevilan var det en lässtund, där man fick sitta och lyssna på boken och därefter titta på bilderna.




Efter lässtunden var det dags för lite olika aktiviteter, barnen kunde välja mellan att fortsätta läsa, bygga med lego eller pussla med alla sortera pussel som finns på avdelningen.



Vi vill önska er en underbar och trevlig helg. Så ses vi igen på måndag.




torsdag 24 mars 2022

Torsdag 24/3 Ateljé är öppen

 Idag började dagen ute på gården.  Barnen byggde sand hus i olika storlekar och former. Barnen fyllde på med sand och bankade bankade så att huset inte skulle gå sönder.



Sedan var det dags för lite samling ute vid sovloftet, det bjöds på frukt. Idag var det äpple och päron. Tillsammans sjunger vi samlingssång "Hej Alla". Barnen får veta att man kan klistra massa klister på stora papper och sätta på gult band, silkespapper och rivna pappers bitar. Barnen får se detta praktiskt innan de tar tag i sitt skapande. 


Idag var ateljén öppen. Det togs fram 4stora vita ark papper. Gula snören, gula trådar, gul silkespapper, gult vanligt papper och mycket mycket lim. 





Barnen hällde lim på pappret och började sätta fast trådarna, silkespapper på det vita stora pappret. Barnen limmade fast många runda bollar av silkespapper dem skapat.





När alla alster vat klara, var det dags att hänga upp dem på de olika banden som hänger vid sovloftet.


Det hängdes även upp 3st pappersfjärilar bredvid de fina alsterna. 

 
Här kan man se lite av dem konstverken som barnen skapade när det var tema blå i projektboken knacka på.

 
När alla pappersbitarna och trådarna var limmade på pappret var det dags att börja gå in igen. Barnen gick in i små grupper. Barnen sjöng kläd sången ute i hallen och sedan tvätta händerna låten.  Sen var det dags att gå in i avdelningen.


Några barn tar upp några djur frpn språklådan. Favoriten blir krokodilen och sedan en katt. Barnen  övar då sången nyss så träffade jag en krokodil och lille katt. 

Barnen tog fram bildstöds kartan och det turades om i cirkeln vilken låt som skulle sjungas efter.


Veckans hjälpreda fick hjälpa till att hämta maten, idag var det så mumsigt. Det var köttbullar, kokt potatis med brunsås. Till maten serverades grönsaker, det var rödbetor, ärtor, morot och vitkål.




Under sk uppevilan övar barnen en stund  på matematik. Det är Kalles fyra dörrar. Barnen nämner dessa  färger, tar upp brickor i resp färg och lägger upp dem på varje dörr. Barnen övar antal, tärningssymbolen, subdraktion och addition då vi tar ifrån och lägger till brickor osv.