torsdag 1 april 2021

Torsdag 1/4 skärtorsdag påskmys på avd

 

Ny intressant bok om djur, natur, människan, planeter, rymden, solen och berg osv. Där är dinosaurier som något barn ser. Barnen pekar och jämför de olika dinosaurierna. Mycket fina bilder i boken, barnen berättar vad de ser och sk  tittläser så att boken går sönder. Så vi får laga boken med dunderlim. 


Barnen får möjlighet att öva fingermotorik, teknik, taktil med att känna det  hårda skalet och mjuka ägget och smaka på ägg under frukosten. 



Barnen får se över äggen som har legat i vatten, vinäger, apelsinjuice och  Coca-Cola. Ägget som har legat i vatten såg vi ingen skillnad på. Vinäger ägget blev tjockt och kladdigt.  Kladdig som någon gissade på innan i vecka . Ägget som låg i apelsinjuice blev lite gult. Och de finaste ägget som låg i Coca-Cola blev brunt med en liten vit prick. De ägget som låg i vinäger blev ett gummiägg. Ägget stutsar och plötsligt gick det sönder. 


Barnen upptäcker, gissar på färger, räknar, och ser likheter och olikheter med dessa ägg som har legat i silkespapper och vinäger. 
Vilken färg tror ni detta ägget får? Röd, ropar några barn. Precis, lite svagt röd färg och annorlunda mönster blev det. 

Det blev 7 fina ägg med fina mönster av färgen från silkespapper. Dock blev det lite svagt med färger men fina mönster. 

Barnens ägg från våra experiment. Vi ska gå till hajen och visa äggen för hans bror och alla de andra barnen. 


Barnen får lite lek paus och äter lite frukt. 
Därefter upptäcker vi vidare med äggen. Man kan rulla dem på golvet. Oj, var hamnar detta ägget? Barnen märker att skalet lossnade, då barnen rullar ägg. 
Barnen tar tag i äggleken och rullar äggen, man ska komma så nära tärningen som möjligt. Många ägg rullar åt det ena hållet eller åt andra hållet. Någon av barnen får ägget nära tärningen. Så roligt och alla barnen utstrålar glädje. 

Ojdå, vad hände? Här gick det bruna ägget i sönder. Vilket färg har ägget inuti? Gult, säger barnen. 


Goda makaroner och tomatsås har barnen ätit idag. 


Under uppevilan övar barnen språk, matematik med antal och mönstersättning och hela och halva ägg. Turtagning då varje barn får föra fram sin kunskap och egen tänk inom matematik och färglära  osv. 

Språk övas mera med hjälp av språkkort i påskens tema. Barnen berättar att det är en påskkärring, att hon har röd mun och röda skor och blåa ögon. Klänningen är svart och blå osv. 
Barnen räknar ägg, säger att de finns i trädet eller i riset med mycket blad osv. Härlig språkträning med påskens olika traditioner. 

NU VILL VI ÖNSKA EN TREVLIG PÅSKHELG. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar