onsdag 14 april 2021

Onsdag 14/4 Skapande vid uteateljén

 



Färgexperiment tillsammans vid bordet. Fem räknar barnen in, och visar hela handen. Då övar barnen på språk med färglära, teknik då vi blandar och laborerar fram färgen turkos mm. Mysensfärg! Säger någon av barnen. Också räknar vi våra nya Mysen som vi har uppsatt i allrummet. Fem glas blev plötsligt sex glas med färg som vi rör om noga med sked. 
Därefter sätter vi ner en lång remsa av papper som suger upp all färg. Så fräckt! 
Vi sätter det i skåpet så kan  vi följa detta. 
Det ljusrosa färgen är färgat med rödbetor, då ett av barnen kom ihåg detta från gårdagens lunch. 
Vid utevistelsen är några barn med vid ute ateljén. Lite annorlunda skapande idag. Med olika produkter som ger färg blir det mycket smakupplevelse och taktil då barnen känner på allt. Barnen får möjlighet att känna, smaka, lukta och skapa med detta på tyg. 
Barnen smakar på det mesta lite försiktigt först. Men barnen känner igen blåbär. Barnen undersöker blåbär, gurkmeja, krossade tomater, kaffesump och rödkål. Med melitta som sätts ihop till små bollar sätter vi upp allt på planket med häftpistol. 

Färgcollage av tyg med färgade produkter. Annorlunda men mycket lustfylld.  Hoppas vi att det regnar lite då och då, för då syns färgerna mera. 

MMM tycker barnen då de smakar på produkterna, kaffesump såg inte så gott ut. Det blev ingen provsmakning på kaffesump, men på de övriga produkterna. Blåbären blev en stor favorit efter ett tag. 



Idag får veckans hjälpreda hjälp med vagnen då det är mycket soppa som ska ut till alla. Denna soppan blir man jättestark av, det är spenatsoppa. 

Under sk uppevilan för barnen gissa på vad ligger under filten? Det är platt och det prasslar lite. En bok, säger någon. Ja, fast det ligger i en svart påse. I påsen har vi tre böcker, barnen vill höra alla tre. Vem är världens starkaste tjej? Pippi Långstrump, sägs det i kör. 
Barnen får höra om Tilda då hon tvättar med sin pappa. De blir av med en liten röd strumpa. Är det strumptrollet som har tagit dem? Det tror i alla fall Tilda. Barnen lyssnar och lär vad som finns i tvättstugan. Att man får vänta lite då det tar lite tid att tvätta för maskinen, då kan man ta en tvättstugefika som Tilde föreslår. 
 
Barnen övar matematik, språk-och berättande då de talar  om sina strumpor osv. Barnens rättigheter där alla barn har rätt att leka och lära. Äta sig mätta och ha det bra osv. Rätt till sina känslor, tycka, rätt att berätta och rätten till sin familj. Alla har vi olika familjer. Mamma, pappa och storebror osv. Någon berättar att han har en morfar också osv. 
Barnen hittar massa mat i detta trädet. Där finns äpple, morötter, korv och annans. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar