fredag 30 april 2021

Fredag 30/4 Fredagssamling

OMSORG, UTVECKLING OCH LÄRANDE
Utbildningen i förskolan ska bidra till att barnet utvecklar en förståelse för sig själv och sin omvärld. Utforskande, nyfikenhet och lust att leka och lära ska vara grunden för utbildningen. Den ska präglas av att omsorg, utveckling och lärande bildar en helhet. Utbildningen i förskolan ska ta sin utgångspunkt i läroplanen samt barnens behov, erfarenheter och det de visar intresse för. Flödet av barnens tankar och idéer ska tas tillvara för att skapa mångfald i lärandet. (Lpfö 18:10).

Därför lyfter vi fram olika dialoger med hjälp av vår Ögonblicksforskning och dess fråga. 
Vid frukosten övar barnen med hjälp av ögonblicksfrågan "Hur kan vi ge alla barn handlingsutrymme och delaktighet vid måltiderna "?Via en bild med dagens inriktning med att det är Valborgsmässoafton. Jag undrar vad ni ser på bilden? Barnen svarar; Elden, mycket eld, mycket pinnar i högen. Man kan grilla korv. Där är vatten också. Skog bakom och där bor fåglarna och ekorren satt i granen. Aporna bor också i skogen, säger en pojke. Mycket språkträning med att berätta från en bild och utifrån barnens kunskaper med hjälp av en bild. Barnen får veta att man tänder eld för att Välkomna Våren. 
Barnen får också lära sig att Kungen fyller år idag. 
Tyvärr kan vi ju inte gå till elden för det är Corona. Ja, säger barnen. 

Barnen tittar på klädkartan och ser att där är bara nätta skor, tunnare jacka eller fleecekofta, keps, tunna vantar  och solglasögon som behövs nu. Precis som flickan tar på sig. Det är ju sol idag. 
Vid utevistelsen idag upptäcker några barn en lastbil. Det är mjölken, ropar något barn. Lastbilen är vit och stor. Med stora svarta hjul påpekar barnen. 

Sedan börjar lastbilen köra och barnen vinkar och säger,  Hej då! 

Barnen krattar, gör mönster med den krattan i jorden. Man kan gräva och  samla  jord också, som någon annan gör. 
Två och två kan man gå med en kompis. Det är snart dags för Fredagssamling.  
Barnen går genom portalen och idag får man ta  ett instrument. Det är äggmaracas, träpinnar, triangeln, och trumma. 

Barnen har fått brev från Gårdstomten. Barnen  får öva på sången "Här sitter vi och spelar". Barnen övar på att spela svagt, starkt, långsamt och snabbt. Följa instruktionen som kommer i sången. Lyssna, sjunga och kunna få ta en instruktion. Alla barnen var koncentrerade, intresserade övar detta och spelande och sjungande blev givande. 


Fredagssamling med ny dekorerade brevlådan, så fin den är med massa återvinningsmaterial. 
Barnen som vill ha frukt efter samlingen tar lite frukt i ett soligt läge vid borden. Mycket gott! Äpplena är mest omtyckta av barnen. 
Extra kompis hjälper till med matvagnen.  Barnen  ser snabbt att det är Pasta! Pasta utropas upprepande gånger.
Pastagratäng dvs Lasagnette med spenat och keso. Grönsaker som vitkål, morötter, och broccoli. Barnen berättar om att det är fredag idag, för  det har min pappa sagt som en pojke är noga med att föra fram. Någon tycker det är lördag. Nä, svarar pojken och rättar sina kompisar. Fredag, och då är det fredagsmys. Man kan äta glass och godis då. Javisst, men man kan ha fredagsmys utan godis och glass. Eller? Nja, tycker barnen. 


Vi undrar om barnens  vistelsetid förändras den 14/5 som är en klämfredag. Meddela oss så fort ni vet.


Nu vill vi önska trevlig Valborgs helg! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar