onsdag 7 april 2021

Onsdag 7/4 Skapande och utelek

 

Någon sitter i lugn och ro och bygger ihop  en glass i två färger med smålego. 
Barnen som har prickiga kläder visar glatt upp detta. Jag har vita prickar och du har svarta, kommenterar flickorna då vi äter frukost. 
Fri lek en stund efter frukosten med att leka med tekniska leksakerna som man kan ha på golvet. Det är den snabba elefanten och lejonet. "Nu ska vi åka båt med elefanten och lejonet. Elefant och lejonbåt blev det, säger flickorna". 


Barnen övar på att ta på sig sina ytterkläderna. Först koftan,  overall, halskrage, mössa och skor och sist vantar.  

Ateljé är öppen idag onsdag och barnen har ju övat på färgen turkos. Turkos precis som Mysen är. Så idag får barnen göra olika varianter på en Mysen. Med kritor med blåa nyanser och gröna kritor blir det turkos. Barnen får möjlighet att klistra och göra små bollar av silkespapper som klistras fast.  


Här bakas det en kaka i form som sedan stjälper upp på ett fat. Titta så fint. "Vill du smaka?" Javisst, jag älskar kakor.  
Några barn bakar sandkakor. Den nedersta  bilden är en glass, påpekar en pojke mycket noga. 
Vid uteleken  övar några med såpbubblor dels att blåsa med munnen,  men också att herr vind tar tag och det kommer fram bubblor med vindens hjälp. Bubblor bubbel som det sägs. Vi sjunger då vår sång "Hej vind"...

När barnen kommer in tar barnen av sig skorna. Någon passar på att ta lite vatten från sin snygga flaska. Vilken fin flaska, pojken visar glatt upp den och tar en slurk. 
Barnen övar dagligen med på-och avklädning. Idag gick avklädningen snabbt och smidigt då man ville fort in. Toalettbesök och noga handtvätt vid vasken då flera stycken av barnen sjunger vår handtvättarsång "tvätta tvätta liten hand bort med smuts och sand......"  
Barnen har fått smaka på cowboysoppa med mycket köttfärs och potatisar. Mycket crème fräsch, nybakat bröd och mjölk. 
Här gjorde vi stora C och lilla c. Så fint c som i  citron osv. Mycket träning inom skriftspråket då de görs  bokstäver  av brödkanterna mm. O som i ost, säger någon kompis. 
 Barnen övar bokstäver med hjälpa av brödkanterna det blir lilla och stor O. 

"Aysa och lillebror simmar" läser vi och illustrerar tillsammans om vad som händer i boken. Vi simmar och rör armar och benen i vattnet. Hoppe Hare är också med och övar på att simma. Aysa visar sin lillebror hur man simmar mm. Lillebror låg innan i mammans maten och simmade runt och gjorde kullerbyttor. Aysa har lite svårt att tro att lillebror har simmat i mammas mage. Idag ska alla tre simma i simhallen. 
Aysa låtsas att hon är under havet och dyker runt för att se allt vackert nere i havet. Det är fiskar, sjöstjärnor och sjögräs osv. 
Barnen får sedan höra sagan om "Lilla Anna och långe farbrorn",  via ikt med lärplattan. Alla barn övar och reflekterar via olika begrepp från sagan. Allt för att stimulera språkträning med matematisk osv. 
Barnens matsedel under förskole veckan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar