fredag 23 april 2021

Fredag 23/4 Fredagssamling

 Skräp plockar vecka  och därmed temat  Hållbar utveckling avslutar med en gemensam samling med Gårdstomten. Samlingen börjar som vanligt med våra sånger. Sedan lär vi oss en ny skräpsång om djur, natur och skräp. Den heter " Inget skräp". Den sången övar vi på några gånger och gör rörelser till. 

Gårdstomten ger hos ett  brev med passande aktiviteter. Det blir att skapa en ny brevlåda från Gårdstomten ute i ateljén. Vid gårdsbibliotek fick barnen sjunga och höra musik om hållbar utveckling dvs djur, natur och källsortering. En avdelning sådde grönsaker och övade på vad fröer behöver då det ska planeras. En grupp gjorde loppor, där barnen  övar  på återvinningsmaterial. 

Fri skapande av olika återvinningsmaterial med att klistra fast olika saker från olika återvinningsmaterial som vi alla har övat under vecka. Brevlådan pyntas också med olika material som vi har haft under veckan. Det klistras fast presentpapper, plast korkar, värmeljuskoppar och tidningar mm. Mycket klister måste sättas på annars trillar materialet av. 
Barnen här gjort brevlådan jättefin efter eget tycke och smak. Allt för att lyfta barnens delaktighet och inflytande kring aktiviteter som sker på förskolan. 
Hela lådan får påklistrade saker. På locket, vid sidorna och även en stor kartong på baksidan, nu måste den torka en god stund.



Barnen övar på takt, rytm och känsla med olika instrument och sång temat Hållbar utveckling. 
Ett par barn får hjälpa till med att lägga vaxdukarna i tvätten,  då det blev mycket klister på dem. 

Musik från olika instrument. Det är maracas,, triangeln och tamburin,  så fint det låter. 
Här är barnens  förslag till " Världens bästa papperskorg. Så fina alla är. Vi får se vem som vinner, alla är egentligen vinnare. Senare på em visas att det är nummer 4 som vann. 
Temat på varje bidrag i vår tävling som barnen har haft genomsyrar mycket tydligt dvs allas lika värde, respekt för varandra och  hållbar utveckling osv.

I läroplanen kan man ta del utav att förskolan medvetet och aktivt arbeta med jämställdhet,  stimulera barnens samspel samt hjälpa och stödja dem att bearbeta konflikter, reda ut missförstånd, kompromissa och respektera varandra,  uppmärksamma och problematisera etiska dilemman och livsfrågor i vardagen, uppmärksamma barnen på att människor kan ha olika värderingar som styr deras uppfattningar och handlingar och samtidigt förankra de grundläggandena värdena (Lpfö 18:13).

Barnen har fått en gåva av "Sopan". Det är till avdelningen Fjärilen. SOPAN har lite svårt med bokstäver. Men brevet kom rätt i alla fall. 

Vegetarisk lunch som vanligt på fredagar. Schnitzlar, klyftpotatisar och kall örtsås och grönsaker. 

Till mellanmål blir det pannkakstårta med mycket grädde och bär och frukt. Mmm, så himla gott. Alla barn äter med stor förtjusning. Varför äter vi tårta? För att alla barn har gjort en stor insatts under veckan  i arbetet med hållbar utveckling. Bra jobbat allihop. Alla barn har även fått medaljer för sin goda insatts. 



På eftermiddagen tömmer vi alla sopkärl som blev över. Barnen är flitiga med att kasta och stampa kartong mm. 

Vi vill påminna om att det kommer en  klämfredag 14/5. Meddela oss om barnens vistelsetid förändrats under dessa dagar. Vi kommer fortsätta med utvecklingssamtal nu under maj och juni. De barn som ska uppflyttas till storbarns avdelning kommer stämma av kring detta. Så vänligen se över när ni kan ta samtal. 

TREVLIG  HELG! 
HOPPAS DET BLIR SOL OCH LITE  VARMARE. MÅ SÅ GOTT, SES PÅ  MÅNDAG. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar