onsdag 31 mars 2021

Onsdag 31/3 PÅSKFEST

 

Färga ägg med silkespapper, med melitta och vinäger. Här har vi färdiga ägg som ska torka så får vi se om äggen blir färgat av silkespapper. 


Innan barnen på Fjärilen går ut så kan man färga ägg med vinäger och silkespapper. Detta ska torka så får vi se på detta imorgon. Mycket färglära, språk, matematik med att räkna antal ägg, väl av silkespapper som sedan kramas ihop  till en boll. Sedan sätter pedagogen gummiband och doppar detta i vinäger. Det bli spännande att se om detta funkar. 



Gårdstomten känner påskharen och vill ge alla barnen lite påskaktiviteter ute. Samlingen börjar med trevliga påsksånger som bla tio små häxor, var bor du lilla kyckling? Och tre små hönor. Däredter får barnen ta del utav olika påskaktiviteter ute.  Barnen  kan måla ägg, man kan  skapa och göra egna påskkort i ateljén, sitta och sjunga påsksånger, och påskleken med "att sätta svansen på katten". Så kul! Alla barnen  går till ett intresseväckande aktivitet. Och hela gården bjuds på varierande lärande med hjälp av dessa aktiviteter.  
Barnen hör signalen för gårdssamlingen, barnen får gå igenom portalen och sätter sig vid stockarna. 

Barnen övar mycket kreativitet, teknik, matematik med antal då vi räknar antal klistermärken och kort som skapas, även bokstäver i sitt namn då de äldre barnen försöker skriva sina namn osv. Barnen räknar antal klistermärken som blir 4st idag så det räcker till alla. Tillsammans tar vi räkneramsan "1,2,3, 4 alla byxor är ro dyra den som inga byxor har............".

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla
förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form........ 
Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla;
ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften, 
Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla;
intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och hur de används för att förmedla budskap,  och även sin kulturella identitet samt kunskap om och intresse för olika kulturer och förståelse för värdet av att leva i ett samhälle präglat av mångfald samt intresse för det lokala kulturlivet. (Lpfö 18:14).

Barnen utmanas mera med fingermotorik då man kan göra påskkort i olika modeller. Småkort i färgerna orange,  gula eller med målarbilder som viks på mitten. Mycket färg med tusch och klistermärken. 
Barnen utmanas med att måla ägg med krita och andra glada färgpennor. 

Titta, jag har många påskharar på byxorna. Så många. Där och där, flickan pekar så. 
Barnen visar glatt upp sina påsk kläder. Förkläden, fin skjorta med hängselbyxor  och mycket färger i påskens härliga kulörer. 
Någon hämtar vagnen med mycket mat till  påsklunchen. Idag blir det svårare med vagnen så vi hjälps åt med att köra och öppna dörrarna. 

Barnen ser och känner igen köttbullar, prinskorvar och ägg. Sill ville ingen smaka på. Mer köttbullar eller bullar som någon säger. 
Barnen har haft  fin påsk dukning  vid påsk lunchen. Med fina påskservetter som kan bli fina dukar mitt på bordet eller under tallriken som någon valde. Så fint. 

Titta korv, jag vill ha korv. Mmm jättegott. 

tisdag 30 mars 2021

Tisdag 30/3 Utelek teknik naturkunskap

 

Barnen får hjälpa till att göra ett påskris. Ljusslinga tas av för nu ska det hängas i lite påsk saker som stora ägg, små ägg, trä ägg, kycklingar som klämmor och fjädrar mm. Man behöver inte ljus nu, det är inte jul nu, säger en flicka. 

Jag och min pappa har också ris hemma, fortsätter hon att berätta. 

Barnen sorterar färger på det som ska hängas upp i påskriset. Barnen ser att det är i färgerna lila, rosa, gula, stora ägg, små ägg och fjädrar  osv. 
Alla vill hjälpa till, jag också hojtar barnen. 

Vårt fina påskris har vi uppe på skåpet i hallen. Det blev jättefint. 

Några andra barn sitter med påsklådan och övar språk, teknik, matematik dvs antal och mönstersättning då man ska hitta rätt ägg med likadant mönster, så det blir ett par. Med fina glada färgmönstrade ägg utmanas barnen att hitta likadana ägg som blir ett par. Man upptäcker vissa som är väldigt lika men inte exakt lika, och därmed inget par. 

Sifferäggen med olika siffror 1-10 med siffersymbol och tärningssymbolen. Tillsammans lägger vi upp dessa halvor av ägg så de blir hela med rätt siffra och  rätt färgskala. Barnen övar på språk, matematik, samarbete, turtagning, teknik, och kreativitet osv.  
Barnen får sedan öva på att höra siffran eller färgen på ägget som ska ner i lådan. Går väldigt snabbt när många vill hjälpa till. 
Två lila blir ett ett. En 1 och en prick övar barnen på. 
Barnen går  sedan ut för att leka, undersöka med olika leksaker vid olika lärmiljöer. Bla djurhörnan med olika byggmaterial. Det byggs torn till stora djur som elefanter eller till smådjur mm. 
Barnen hittar sk "pigan" dvs nyckelpigan. Den är röd och vi övar antal prickar genom att räkna tillsammans. Barnen bygger hus, torn och andra bon till nyckelpigan och flugan mm. 
Barnen spelar boll och passar mellan varandra då de sparkar  bollen till en kompis.  

Barnen har ätit fiskgryta med kokt potatis och sallad. Som vanligt tar rödbetor och ärtor slut snabbt. Mmm jättegott! 
PÅSKFEST IMORGON MED PÅSK AKTIVITETER UTOMHUS I DE OLIKA LÄRMILJÖERNA. BARNEN FÅR GÄRNA VARA UTKLÄDDA I PÅSKENS TEMA. 

Våren är här med dess olika väder. Se till att era barn har olika kläder som passar i dessa väder. 


måndag 29 mars 2021

Måndag 29/3 Utelek påsktema och biblioteket

 

Barnen har påskfest  på onsdag. Då får barnen gärna vara utklädda i påskens tema. Detta blir som en gårdssamling med olika aktiviteter i de olika lärmiljöerna utomhus. 

Vid experimentet är det många smakupplevelser. Mångra barn tyckte apelsinjuice gott, andra tyckte vinäger var äckligt och start för näsan. 

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla 

förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik, 
förmåga att upptäcka och utforska teknik i vardagen, (Lpfö 18:14).

Barnen räknar äggen, gissar vilka lösningar vi har, luktar, smakar och undersöker dryckerna.  

Nu är det snart påsk och då får vi göra lite experiment med ägg. Olika lösningar med äggen. Fyra glas räknas upp, vi har coca-cola, vatten, vinäger och apelsinjuice. Vad händer med äggen när de får ligga i dessa drycker? Något barn säger att äggen kommer bli kladdiga. Inget annat då? Nä, bara kladdiga säger flera barn. Vi får väl se, vi sätter det i skåpet ute i hallen, så får vi se vad som händer. 

Frukt stund efter experiment innan  barnen delas i olika grupper. Några går ut, en grupp tar bibliotek och musikrummet. 
Barnen har de sköna saccosäckarna inne på biblioteket då de lyssnar eller läser sk tittläsa böckerna. Det bli en skön stund inne på biblioteket. 
Inne på biblioteket läser barnen fritt från valfria böcker och har en sagostund tillsammans med en valfri bok. Det blev boken om grodan. 

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla 

förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,

intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa, 

ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften, 

(Lpfö 18;14).


Sedan går de till musikrummet och spelar och sjunger på olika instrument. Barnen övar på antal, storlekar och dess färg osv. Och spela på lite instrument som  triangeln mm. 

Barnen bygger lite med kompisen Mommo vid sin sida. De som är på den gröna ska till den blå, säger barnen då de förflyttar bitarna till de blåa underlägget. 
Barnen ser över och blandar frukt och grönsakerna. Det blir kanske fruktsallad eller grönsakssallad? Sedan övar barnen  på att lägga ner alla gul sakerna, röda sakerna och sist de gröna och vita. Barnen hör vad det är för sort och lotsas smakar innan de läggs i påsen. 

Ny veckans  hjälpreda där matvagnen måste hämtas. Barnen  väntar på att matvagnen ska bli klar. Nämner och övar maträtter, grönsaker och köra vagnen till avdelningen. Barnen är mycket förtjusta i detta uppdraget, där alla barnen få känna sig delaktig och få inflytande vid deras respektive vecka. 
Barnen har ätit bra med vegetarisk  pastagratäng och grönsaker. Övar på att ta upp själv och försöka provsmaka på några grönsaker. 
Därefter får barnen ta ansvar av sin disk och matrester. Det sätts på vagnen och matresterna i den bruna påsen.