fredag 30 april 2021

Fredag 30/4 Fredagssamling

OMSORG, UTVECKLING OCH LÄRANDE
Utbildningen i förskolan ska bidra till att barnet utvecklar en förståelse för sig själv och sin omvärld. Utforskande, nyfikenhet och lust att leka och lära ska vara grunden för utbildningen. Den ska präglas av att omsorg, utveckling och lärande bildar en helhet. Utbildningen i förskolan ska ta sin utgångspunkt i läroplanen samt barnens behov, erfarenheter och det de visar intresse för. Flödet av barnens tankar och idéer ska tas tillvara för att skapa mångfald i lärandet. (Lpfö 18:10).

Därför lyfter vi fram olika dialoger med hjälp av vår Ögonblicksforskning och dess fråga. 
Vid frukosten övar barnen med hjälp av ögonblicksfrågan "Hur kan vi ge alla barn handlingsutrymme och delaktighet vid måltiderna "?Via en bild med dagens inriktning med att det är Valborgsmässoafton. Jag undrar vad ni ser på bilden? Barnen svarar; Elden, mycket eld, mycket pinnar i högen. Man kan grilla korv. Där är vatten också. Skog bakom och där bor fåglarna och ekorren satt i granen. Aporna bor också i skogen, säger en pojke. Mycket språkträning med att berätta från en bild och utifrån barnens kunskaper med hjälp av en bild. Barnen får veta att man tänder eld för att Välkomna Våren. 
Barnen får också lära sig att Kungen fyller år idag. 
Tyvärr kan vi ju inte gå till elden för det är Corona. Ja, säger barnen. 

Barnen tittar på klädkartan och ser att där är bara nätta skor, tunnare jacka eller fleecekofta, keps, tunna vantar  och solglasögon som behövs nu. Precis som flickan tar på sig. Det är ju sol idag. 
Vid utevistelsen idag upptäcker några barn en lastbil. Det är mjölken, ropar något barn. Lastbilen är vit och stor. Med stora svarta hjul påpekar barnen. 

Sedan börjar lastbilen köra och barnen vinkar och säger,  Hej då! 

Barnen krattar, gör mönster med den krattan i jorden. Man kan gräva och  samla  jord också, som någon annan gör. 
Två och två kan man gå med en kompis. Det är snart dags för Fredagssamling.  
Barnen går genom portalen och idag får man ta  ett instrument. Det är äggmaracas, träpinnar, triangeln, och trumma. 

Barnen har fått brev från Gårdstomten. Barnen  får öva på sången "Här sitter vi och spelar". Barnen övar på att spela svagt, starkt, långsamt och snabbt. Följa instruktionen som kommer i sången. Lyssna, sjunga och kunna få ta en instruktion. Alla barnen var koncentrerade, intresserade övar detta och spelande och sjungande blev givande. 


Fredagssamling med ny dekorerade brevlådan, så fin den är med massa återvinningsmaterial. 
Barnen som vill ha frukt efter samlingen tar lite frukt i ett soligt läge vid borden. Mycket gott! Äpplena är mest omtyckta av barnen. 
Extra kompis hjälper till med matvagnen.  Barnen  ser snabbt att det är Pasta! Pasta utropas upprepande gånger.
Pastagratäng dvs Lasagnette med spenat och keso. Grönsaker som vitkål, morötter, och broccoli. Barnen berättar om att det är fredag idag, för  det har min pappa sagt som en pojke är noga med att föra fram. Någon tycker det är lördag. Nä, svarar pojken och rättar sina kompisar. Fredag, och då är det fredagsmys. Man kan äta glass och godis då. Javisst, men man kan ha fredagsmys utan godis och glass. Eller? Nja, tycker barnen. 


Vi undrar om barnens  vistelsetid förändras den 14/5 som är en klämfredag. Meddela oss så fort ni vet.


Nu vill vi önska trevlig Valborgs helg! 

torsdag 29 april 2021

Torsdag 29/4 Barnens delaktighet och inflytande

 

Under frukosten öppnades ögonblicksfrågan upp plötsligt. "Hur kan vi ge alla barn handlingsutrymme och delaktighet vid måltiderna?" Barnen hör plötsligt något brummande ljud. Då kommer en gräsklippare snabb förbi fönstret. Titta! Säger barnen gräsklipparen. Den klipper gräset.  Den är orange, svart, och lite  vit upptäcker barnen. Den har små och stora hjul. Kör snabbt säger en annan. Lika  snabbt som den kom försvinner den på ett kick. Ett barn säger att grävskopa är borta. Nä, det är klipparen rättar någon då. Javisst, då alla barn blir bekräftade detta en gräsklippare. Någon tycker att det då höra ett litet ljud av den och plötsligt kommer en grön gräsklippare körandes utanför. Det är en annan, säger en flicka. Den är grön och liten. Barnen sitter och väntar om gräsklippare kommer tillbaka,  men den kommer inte tillbaka. Det finns mycket gräs att klippa på andra ställen. 

Nu ska vi  äta frukt och sen ska vi plantera.
Frågan är vad vi ska plantera? Vad tror ni det är  i tallriken?
En flicka ser att det är potatis och svarar snabbt potatis!
Tillsammans kommer vi på att de  nya skotten på potatisen ser ut som hår så snabb och naturlig blev det att barnen gjorde gubbar av dem. Barnen får  rita  ögon, näsa och mun. 
Vi får se om de nya potatisarna som ska växa får  ögon, näsa och mun. 
Så dagens uppdrag blev att plantera potatisar i vår  planteringslåda. 

Barnen får först lite energi med lite frukt. Sedan vill barnen göra sina potatigubbar och potatisgummor. 

Under avsnittet "Hållbar utveckling samt hälsa och välbefinnande" 
Kan man läsa att barnen ska också ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur de olika val som människor gör kan bidra till en hållbar utveckling – såväl ekonomisk och social som miljömässig. Utbildningen ska ta tillvara barnens nyfikenhet samt utmana och stimulera deras intresse för och kunskaper om natur, samhälle och teknik (Lpfö 18:9).


Barnen får därför möjlighet att handskas med en tjock tuschpenna, öva kroppsuppfattning och fingermotorik med att sätta ögon, näsa och mun på potatisarna. Öva på känslor och sätta ord på känslan glad, ledsen, arg, förvånad, eller rädd via  ansikten olika miner. . Hur kan man se detta.? Med munnen kanske, glad eller sur mun osv. 


Fina färgglada skadar använder barnen. Färgerna som vi tycker så mycket om finns överallt. Barnen upptäcker att det går lättare att gräva med spaden, sedan plattas jorden och till sist vattnar barnen. 


Barnen är aktiva med att gräva ner dessa potatisar. Barnen  gräver med spadarna eller med händerna. För ner potatisen, plattar till jorden så de får varmt och skönt i jorden. Får vi ses om det kommer upp något. 

En liten söt potatisgubbe. Som ser hela världen upp och ner men ser  lika glad ut för det. Så nu får han sova nere i jorden får  vi se om det kommer fler potatisgubbar och potatisgummor. Eller blir det potatisar? 
Dagens lunch som är rena favoriten. Köttbullar, potatis, sås och grönsaker. Mmm,  så himla gott. 
Ett av barnen tar för sig. Plötsligt är det två köttbullar på gaffeln.  Får  båda två köttbullarna plats i munnen? Jo, då två köttbullar finns  nu i munnen, vilket gap. 


onsdag 28 april 2021

Onsdag 28/4 Ateljén är öppen för skapande

 

Idag är det onsdag och då kan man skapa ute vid ateljén. Barnen har ju lärt sig lite om regnbågen så vi har förberett ett kollage där barnen kan fortsätta måla vidare. Barnen  övar på färger, antal dvs sju färger i regnbågen. Kanske hittar vi andra färger som kan komma fram i regnbågen. 
Barnen målar rikligt med färg och det blir mycket vått som det är när regnbågar kommer fram. 

Barnen övar samarbete, turtagning, teknik, fingermotorik med att måla med pensel. Andra betydelsefulla delar är att öva på är  koncentrationen, skapande, bildseende, matematik och språk då barnen berättar om färger osv. Kanske hittar vi Mysens färg. 
..........barnen ska få möjlighet att konstruera, forma och skapa genom att använda olika material och tekniker, såväl digitala som andra. På så sätt är skapande både ett innehåll och en metod i förskolan för att främja barnens utveckling och lärande............. (Lpfö 18:9).


Barnen får lite frukt på gräsmattan vid ett soligt ställe. Mycket äpplen idag, sitta ner får man tänka på annars kan man lätt sätta frukt i halsen. 
Barnen sitter även vid gårdsbiblioteket och läser med övriga barn från förskolan. Barnen "tittläser" i en bok om verktyg, tårtkalas och en bok om olika fordon b.la. 
Barnen åker några omgångar på rutschkanan. Upp för trappan och sitta ner då man åker. Här får också barnen öva på att vänta på sin tur, annars blir det en olycka och någon gör illa sig. Grovmotoriken utmanas med att klättra upp, hålla balansen, sätta sig ner och att våga ta fart och åka ner. Sedan får man akta sig så nästa barn får åka. 
Vad kan det vara för soppa idag när det är så grönt? Broccolisoppa, säger en flicka. Ja, precis. det är det ju. Nybakat bröd med mycket smör kan man ha till soppan. Idag får man blåsa för soppan är varm. Om man vill kan man ta lite crème fraiche. 

tisdag 27 april 2021

Tisdag 27/4 Utelek med projektboken och teknik

 

Fruktstund vid sovloftet med en liten skara barn idag igen. 
Barnen får lära sig mera om en regnbåge som visas upp i ett uppslag ur boken. Hur många färger är det i en regnbåge? Vi räknar några remsor. Barnen säger ganska snabbt att det är papper. Javisst, vissa är av papper och vissa är i plast. Barnen känner på remsorna. Övar på färgerna på svenska, engelska och med takk. Tillsammans räknar vi dessa remsorna, som blir sju till antalet. Det är hela handen och två fingrar till.
Är alla remsorna lika långa? Nä, upptäcker barnen. Den gröna är längst och den blå är kortast. Vilken är din favorit färg? Några svarar att det är rosa. Någon säger att det lila eller Purple som någon säger på engelska. Vi får göra en regnbåge och när det blir varmare kan vi ta ut vattenslangen precis som Mysen och Memmo har. 
....I utbildningen ingår undervisning. Undervisning innebär att stimulera och utmana barnen med läroplanens mål som utgångspunkt och riktning, och syftar till utveckling och lärande hos barnen. Undervisningen ska utgå från ett innehåll som är planerat eller uppstår spontant eftersom barns utveckling och lärande sker hela tiden............... (Lpfö 18.7).


Barnen upptäcker även våra fina stjärnor som är röda och gula på den blåa mattan. 


Därefter får barnen leka med olika material som sandlek, blåsa såpbubblor och cykla några rundor mm. 

Kan vi se några färger som reflekteras i ljuset, man kan se om man tittar noga. Lite färg som grön och blå osv. 
Många vill blåsa såpbubblor eller fånga några bubblor. 
Vad är detta för något? En grön elefant, har jag byggt berättar fickan. 

Uppdraget "veckans hjälpreda" är alltid lika omtyckt. Att köra och parera med vagnen längst korridoren är inte helt lätt. Öppna och stänga dörrarna är också givande för barnen. 


Idag har barnen ätit panerad spätta, kall sås, klyftpotatisar och grönsaker. Barnen upptäcker färgen på rödbetor och att man får mycket färg på fingrarna och runt munnen. 

Vid uppevilan läser- och berättar vi från litteratur från en språkpåse från biblioteket om olika fordon. 
Även utmana med memory dvs hitta par med olika fordons. Det är två motorcyklar, två polisbilar, och två brandbilar. I språkpåsen finns även flygplanspussel och minifordon med olika färger på. Man kan därmed utmanas med att lägga fordonen i rätt färgad tallrik. 

Barnens matsedel för veckan





måndag 26 april 2021

Måndag 26/4 Utelek på gården och projektboken

 Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla:

förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, rörelse, sång......

intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa,
ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften 

(Lpfö 18:14).

Barnen får en tillbaka blick av projektboken. Det är ju Mommo och Mysen som letar efter färgerna överallt. Vi ser inga färger när det är natt och mörkt. En liten katt syns eller är det en varg som någon tror. 
Barnen ser att Mysen och MEMMO har ficklampor då de letade efter färgerna en dag. Det har ju vi också gjort. En gång släckte vi ner i hallen  för att se om vi hittade några färger. Barnen såg då den vita lamklappen med orange färg i mitten, vimplarna och drakarna med olika färger. Barnen hittade två rosa drakar och någon blå osv.  
Under vår samtal och återblickar från boken tar barnen lite frukt. 

Tillsammans fortsätter vi att upptäcka och komma ihåg vad som har hänt i boken. Mommo och Mysen åker båt. Då måste man sitta ner i båten och ha flytväst. Vilken färg har havet? Blå och grön,väl. Men när Mysen tar en mugg för att se vad det är för färg är det ingen färg den är genomskinligt. 
Barnen upptäcker att solen är gul och  MEMMOS ryggsäck är gul, jag också en gul ryggsäck, säger en pojke. Himlen är blå som havet  nästan. Då kommer flera barn på att de har ryggsäckar. Solen är röd när den kommer upp en morgon och röd när den går ner. Jättemycket färg blir det. 


Någon har hittat de regnbågsfärgade glasögonen, jättefina nu när vårsolen är framme. Cykla nätt med dessa då man ser lite annorlunda med glasögon. 
Efter samlingen leker barnen vid de olika delarna på gården. Flera cyklar några varv runt gården. Några andra barn åker rutschkanan upprepande gånger. Går upp för trappan för att sedan åka neråt sittandes på gumpen. 
Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla:
förståelse för rum, tid och form, och grundläggande egenskaper hos mängder, mönster, antal, ordning, tal, mätning och förändring, samt att resonera matematiskt om detta,

förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp,

förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra (Lpfö 18:14)

Innan lunchen hämtar några barn två  häftapparater, två påsar har vi och ett gult underlag som är en trasa som man brukar torka borden med. Vi tar fram vår låda där vi har våra bönor. De har svält upp i vatten eller som barnen säger de har blivit "tjockisar". Det luktar äckligt från baljan och bönorna får bada och tvättas i kannan. Sedan öppnas plastpåsen och barnen får försöka sätta in trasan. Med hjälp av höftapparaten sätter vi fast trasan i påsen.  
Barnen får sedan lägga i några bönor i påsen. Båda sidorna om trasan så vi kan se skillnaden från båda sidorna. 
Barnen tillslutet påsen med dragkedjan också tar vi tejp för att sätta upp dem på fönstret. Vad kommer hända med detta? Det kommer att smälla eller så blir det blommor, säger en flicka. Vi får se om det blir skillnad på detta som är riktad utifrån dvs mer ljus av solen. Och dem som vi ser inne från avdelningen då det inte lika mycket ljus. Fortsättning följer som barnen kan se varje dag. 
Pastagratäng med sojafärs med och utan ost så att alla kan äta. Även ett grönsaksfat med varierande grönsaker. Mycket majs, tomat och gurka och sallad. Under måltiden pratar vi om vad vi har gjort under helgen. Någon har myst med sin lillasyster, andra har varit på utflykt, någon dansar med hela kroppen och kanske har han dansat eller hört på musik under helgen osv. 




Påminnelse om   "Vårdnadshavaremöte" nästa torsdag den 6/5 via teams kl 8-9. Ulrika och Emma kommer medverka från förskolan.