tisdag 24 maj 2022

Tisdag 24/5 Barnens delaktighet och inflytande

 Idag regnar det så så mycket. Barnen märker att det regnar när det är frukost, allt är blött, säger barnen.

I hallen förbereder barnen själva att dem ska ha på sig regn jacka, regn byxor och gummistövlar.

När barnen klätt på sig så är det dags att gå ut i det regniga vädret. Barnen springer till alla vattenpölarna som finns på gården, små eller stora vattenpölar gör ingen skillnad, det är lika kul.


Barnen får en flaska och små skålar, där fylls flaskan upp med hjälp av spadar och andra föremål som barnen hittar runt gården.


Alla kompisarna samarbetar för att fylla flaskan med vatten.

Flaskan tar barnen med sig till sandlådan. Då barnen ska göra glass. Man blandar vatten med sand och det blir glass. Mums, säger barnen och ger alla ett smakprov. Det blir alltså ögonblickforskning då de små vita skålarna och små skedarna inspireras till att använda i dag. Barnen övar flera betydelsefulla begrepp inom det matematiska språket med volym, mängs, laborera med sand och vatten osv.


Barnen vill prova balansera på dem blöta träbalkarna men idag tycker barnen att det är extra svårt. Foten glider och man ramlar.


När barnen kommer in igen är det dags för lite bygg- och konstruktion. Barnen väljer att bygga upp en tågbana för alla dem små tågen. Man sätter ihop bitar och det blir en lååååång bana.


Veckans hjälpreda får följa med till köket för att hämta dagens mat. Idag blir det ugnsbakad fisk med dillsås och kokt potatis. Till maten serveras grönsaker.


Efter maten börjar uppevilan inne i musikrummet, barnen väljer några böcker som man de sk "tittläser". Barnen lyssnar även på sagan om kockarna bruse innan uppevilan övergår till lite fri lek.



Under uppevilan fick några barn göra klar vår jordglob. Med en tunn pensel får barnen måla olika länder. Barnen kan se en jordglob via lärplatta. Det blåa, vad kan det vara? Vvvvaaatttten. Javisst! Mycket vatten på jordklotet. Färgen grön och röd duttas med hjälp av penseln. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar