fredag 6 maj 2022

Fredag 6/5 Hållbar utveckling med att plantera

 

Barnen källsorterar dagligen. Barnen  övar på att sortera material som plast, kartong och matavfall. Detta övar barnen i leken och som vardagliga  uppdrag som undersöks noga. Barnen får veta att man ska sortera så det blir nya saker av de olika materialen. Det är inte bra för växter, djur och människor om det ligger i naturen, det är farliga ämnen. 

FJÄRILENS planteringslåda är indelad i Kalles fem rum. Idag får barnen  plantera i de tre första rummen. Barnen undersöker jorden och jämför fröerna. Vissa är små kulor och vissa mini mini frön. I det blå rummet blir Det blommorna Luktärta. Fina blommor i olika färger. 

 I det röda rummet blir det morötter precis som de 7 kaninerna äter. 

Någon kompis hittar maskros, den är gul. I den gula rummet blir det vaxbönor. 

Barnen övar på att plantera i de första rummen. Många barn vill hjälpa till och vår kära Kalle är med och tittar.  


Barnen ser att vaxbönor ser lite annorlunda ut, de rullar ganska snabbt iväg.
 
Barnen trycker ner fröerna i jorden. Kalle vill gärna hjälpa till att trycka ner fröerna genom att trampa ner dem med fötterna. 

Barnen  får sedan hjälpa till att vattna. Med den stora kannan fördelas vatten till flera barn som vill hjälpa till. 

Barnen vattnar med valfria behållare och det vattnas verkligen rejält. Fröerna måste ha vatten så de kan växa.  
Därefter går några till vår hörna där vi har tidningarna. Vad har hänt med tidningarna i de olika behållarna? I vatten och sanden hade tidningen blivit våt, som någon påpekade. 

Tidningen  i jorden. Vad har hänt i den? Tidningen har gömt sig i jorden. Ja, precis och det hade det gjort. Fast barnen får veta att det heter förmultnat. Jorden tar hand om pappret så blir det. 

Tidningen blev lite vit med färgad vatten. Och torrt i torkskåpet. 

Ute hittade vi en nyckelpiga, spindelnät, barnen nämnde att det kan fastna saker på spindelnät och pekade på blomblad som fastnat. Kåda läckte ut från trädet och det var hårt,  sa barnen. 


Barnen har ätit lasagnette med keso och  spenat. På grönsaksfatet fanns b.la morötter. Morötter som kaninerna äter vid den röda rummet, säger flera barn då de tar upp morötter. Det är besök under måltiden. Barnen ser fönsterputsaren som tvättar våra fönster. Så fint! Överallt ska det  vara fint nu när våren är här. Barnen är mycket fascinerade över allt vatten som rinner på fönstret och den konstiga skrapan och plötsligt är det rent och klart fönster. 




Under uppevilan besökte barnen biblioteket. Där hittade barnen två kanin böcker. Vid namn nalle och max nalle.




Barnen avslutade biblioteksbesöket med att välja en bok som hette "min värld". Barnen bläddrade och det syntes en planet. Vad är det för planet? Jooordeen berättade barnen. Precis en sådan vi ska göra klart nästa vecka.

Nu önskar vi er alla en fin helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar