tisdag 31 maj 2022

Tisdag 31/5 Barnens delaktighet och inflytande

Vernissage den 9juni.
Ni är välkomna kl 15-17!

Titta Ullis! Det har kommit upp blad här. Javisst, så fint. Det är potatisar från förra året, bönor och morötter mm. 

Jag matar hästarna, säger  en kompis.  De måste ha lite mat. 
Mycket utforskande och upptäckande med vatten, sand och då geggamojja. Det blir vattenkakor och olika varianter av sandkakor mm. Barnen övar på att fylla formar med vatten dvs volym och matematiska språket. Hur många formar med vatten kan det blir? Hur många skopor med vatten? Begreppen  lite, mycket vatten, mest och flest övas. 

Titta en fågel berättar barnen samtidigt som det pekas uppåt. Vad finns där uppe? Jo, ett liten fågelbo.

På gården finns två rutschkanor en liten och en stor. Gumpa lallan, säger flera barn då de åker. 
Samling ute vid sovloftet med fruktstund. I dag får barnen utmanas med skal. Det går riktigt bra.  Bananskalet tas av där det finns ett snitt i den. Tillsammans inleder  samlingen med samlingssången "Hej Alla".


 Barnen får sedan göra en gemensam bildpromenad genom hela projektboken Knacka på. Barnen övar på att knacka vid de fem dörrarna.  Färger, vad som händer i de olika rummen? verb då Kalle b.la trummar. Då sjunger vi tillsammans Kalles sång "Kalle Kalle spelar på trumman hör så fint det är....". De olika djuren från boken tas fram från temalådan.  Det ger sångerna lille katt och björnen sover. Men var är kaninerna? De har nog gömt sig eller letar efter morötter och blad, säger en kamrat. 
Fiskgratäng med grönsaker. De äldsta övar med att ta upp med den stora skeden. Barnen väljer de grönsaker som de önskar
 Någon talar mycket noga om  att hen ska börja med gurka, morötter och sen tre rödbetor. Barnen får då öva på att de inte  kan ta hur många som helst, det ska räka till alla. Rödbetor är en stor favorit av flera barn. 


Uppevilan började i musikrummet. Idag sattes trummorna fram som barnen kunde testa. Det trummades snabbt och sakta. Barnen kunde även spela med fingrarna.


onsdag 25 maj 2022

Onsdag 25/5 Motorik och rörelse

 Barnen börjar dagen med att besöka musikrummet där det sätts på rörelseglädje på cd-spelaren.



Barnen arbetar med hela knacka på boken nu så alla färger är i fokus. Därför dansade barnen med olika sjalar i olika knacka på färger.



Projektorn var igång och barnen fick tittade på havet och alla fiskar som bor där medans det var dans och rörelse. 


Barnen avslutade sin morgon med lite avslappningsmusik. När musiken var slut sa barnen att dem ville vila lite till. Det var mysigt sa kompisen.



Under vilan pratade barnen om vilka fiskar dem såg, det fanns gula fiskar, blåa fiskar och många gröna växter.



Vid utevistelsen idag fortsätts det med  motoriska övningar via en hinderbana. Barnen är med vid förrådet och det tas fram kuddar, koner och rutschkana. Det sätt fram på gräsmattan och pedagogen visar barnen först. Hinderbanan börjar med rutschkana. Därefter kommer det två kuddar man kan gå eller hoppa på. Sedan hoppar man ner för kuddarna och slalom via fyra koner. Konerna är i Kalles färger, fast det saknas den vita färgen. 

Barnen  övar länge och aktiv med motoriken via hinderbanan. Många barn vill visa upp vad de kan. Barnen lär sig även turtagning och vänta på sin tur. Det är många barn och barnen får även öva på att stå i ett led och att man får vänta in varandra. Annars blir det lät en olycka. 

Barnen övar även på balansgång ute vid stockarna och stenarna. Man får ta stora steg för att ta sig vidare.


Barnen visar mycket förtjusning och rörelseglädje med dels hinderbanan och andra motoriska framsteg. Att ta sig fram med varierande underlag. Barnen kör b.la skottkärra och då både på asfalt, gräs och upp på kullarna. 

Barnen övar att köra skottkärra med  en kompis. 

Barnen övar mycket styrka i ben och därmed hela kroppen då de tar sig fram. Viss utmaning vid kullarna. Och att då även ta sig ner då det sluttar,  hålla emot så det inte går för snabbt. 
Att cykla blir en annan utmaning för ben och kropp. 
När barnen kommer in vill en grupp barn ta upp djur vid språklådan i hallen dvs "vänta in lådan". Det blir djuren björnarna, som blir 3 till antalet. Det blir sången björnen sover. Någon hittar den lilla söta hunden blir sången valpen min. Och sist en grodda son hoppar så. Det blir sången små grodorna.  När grodorna hoppar, hoppar alla barnen också. 

Hamburgare i dag med tillbehör av klyftpotatisar, sås och grönsaker. 

Under uppevilan önskade barnen sång. Det sattes på UR-material med sång med TAKK. Barnen lyssnade och lärde sig TAKK i takt med sången. Barnen lärde sig ugglesången och bensången.


Därefter var det fri lek med bland annat pussel, magneter, böcker och andra lekar.

Barnen intresserade sig för figurlotto, hitta respektive figur och sätta på. Man kan även hamra små spikar och sätta fast respektive figur. 



Vill påminna nu att det blir långhelg för flera barn. Det är röd dag imorgon,  klämfredag och Vu-dag på MÅNDAG OCH DÅ ÄR FÖRSKOLAN STÄNGD. 
Ses  på tisdag!
Trevlig helg! 

tisdag 24 maj 2022

Tisdag 24/5 Barnens delaktighet och inflytande

 Idag regnar det så så mycket. Barnen märker att det regnar när det är frukost, allt är blött, säger barnen.

I hallen förbereder barnen själva att dem ska ha på sig regn jacka, regn byxor och gummistövlar.

När barnen klätt på sig så är det dags att gå ut i det regniga vädret. Barnen springer till alla vattenpölarna som finns på gården, små eller stora vattenpölar gör ingen skillnad, det är lika kul.


Barnen får en flaska och små skålar, där fylls flaskan upp med hjälp av spadar och andra föremål som barnen hittar runt gården.


Alla kompisarna samarbetar för att fylla flaskan med vatten.

Flaskan tar barnen med sig till sandlådan. Då barnen ska göra glass. Man blandar vatten med sand och det blir glass. Mums, säger barnen och ger alla ett smakprov. Det blir alltså ögonblickforskning då de små vita skålarna och små skedarna inspireras till att använda i dag. Barnen övar flera betydelsefulla begrepp inom det matematiska språket med volym, mängs, laborera med sand och vatten osv.


Barnen vill prova balansera på dem blöta träbalkarna men idag tycker barnen att det är extra svårt. Foten glider och man ramlar.


När barnen kommer in igen är det dags för lite bygg- och konstruktion. Barnen väljer att bygga upp en tågbana för alla dem små tågen. Man sätter ihop bitar och det blir en lååååång bana.


Veckans hjälpreda får följa med till köket för att hämta dagens mat. Idag blir det ugnsbakad fisk med dillsås och kokt potatis. Till maten serveras grönsaker.


Efter maten börjar uppevilan inne i musikrummet, barnen väljer några böcker som man de sk "tittläser". Barnen lyssnar även på sagan om kockarna bruse innan uppevilan övergår till lite fri lek.



Under uppevilan fick några barn göra klar vår jordglob. Med en tunn pensel får barnen måla olika länder. Barnen kan se en jordglob via lärplatta. Det blåa, vad kan det vara? Vvvvaaatttten. Javisst! Mycket vatten på jordklotet. Färgen grön och röd duttas med hjälp av penseln. 


måndag 23 maj 2022

Måndag 23/5 Utelek på gården

 Dagen började ute i det fina soliga vädret. Barnen gör olika desserter och bakelser vid sandlådan. Barnen förbereder glass tårta för det är så varmt idag.


Men innan barnen kan äta glass och andra sötsaker så ställs det fram många goda köttbullar som man får smaka.


Med all mat och alla bakelser kokade barnen te till alla kompisarna.


Cyklarna är ute och barnen övar på att trampa och putta fart. Barnen övar på att åka ner och sedan upp för den stora uppförsbacken.


Gårdsbiblioteket är öppet idag och många kompisar sätter sig och väljer varsin bok som barnen sk "tittläser". Det blir äver lite högläsning om Alfons.


Barnen tittläser Knacka på boken. Barnen bestämmer sig för att räkna alla djuren i boken. Det finns 7 kaniner, 4 apor och till sist 5 björnar.


Veckans hjälpreda följer med som vanligt och hämtar dagens mat. Idag serveras grönsaksgryta med ris. Till maten får barnen rödbeta, ärtor och mycket morot.



Under uppevilan får barnen besöka musikrummet och där får man lyssna på potatis sagan. Därefter blev det fri lek resten av uppevilan.






fredag 20 maj 2022

Fredag 20/5 Fredagssamling

 VI VILL PÅMINNA OM ATT DET ÄR EN KLÄMFREDAG NÄSTA FREDAG DEN 27/5. MEDDELA OSS NU OM BARNENS VISTELSETID FÖRÄNDRAS.  

Barnen hittar de nya böckerna. Det är flera barn som blir intresserade ut av dem. Bland annat hittas det böcker om BARNKONVENTIONEN. Det är kaninen  som visar att alla har rätt att få mat varje dag. Rätten att leka och lära osv. Något som alla barn gör dagligen under sin förskole vistelse. 
Fredagssamling bjöds på lite sång från förskole kören. Dock var det inte så många men det spelade ingen roll. Vacker sång blev det. Flera härliga gungande låtar där flera kunde vara med och sjunga. Många jubel och applåder blev det för dem. De var jättebra. 

Samling innan mat. Från det  vita rummet. Barnen ser och berättar om antal nallar. Tre barn och två stora vuxna nallar, det blir fem nallar. Barnen får veta att nallar ligger inte i sängar egentligen. Utan de går in i en stort bo och sover i ide hela långa vintern. Barnen övar vidare i olika ordklasser  med denna bild från Kalles sista rum. Det är verb, substantiv och adjektiv.  Verb är något man gör. Vad gör nallarna? De sover och ska borsta tänderna. Barnen ser en säng och en tandborste som då är substantiv. När man ska beskriva hur något ser ut heter det adjektiv. Det är röd, grön och blå säng. En nalle med hela familjen är det 5 nallar. Mattan är i ränder med färgerna grönt och blått, säger en kompis. 


Vår matta är blå med stjärnor. Precis, då har vi adjektiv också. Nallarna kommer fram från vår påse. Barnen övar på antal, storlekar, att nallarna kan sitta, stå och Nalle sångerna. Det är sångerna "Björnen sover, en liten nalle skulle ut och gå... och dansa lilla nallebjörn".  

Vegetariska Schnitzlar med potatis, sås och grönsaker blev det till lunch idag.

Barnen valde Pippi tema inne i biblioteket, där barnen valde Pippi boken, det blev högläsning men även tittläsning.


Därefter blev det filmdags om Pippi och hennes pappa. Därefter en liten avslappning. Valfria lekar resten av uppevilan. 

Nu vill vi önska alla en trevlig helg.