tisdag 9 november 2021

Tisdag 9/11 Barnens delaktighet och inflytande och naturuppdrag

 

Post på barnens hyllor idag. 
Nya dockvrån med utmanande annorlunda saker har blivit mycket intresseväckande. Det är mycket som lagas,  blandas, sorteras, öser i olika behållare och tas upp från olika behållare mm. 
Böcker är mycket omtyckt av flera barn. En ny bok har vi här Babydisco där barnen dansar och sjunger loss. 

Vid påklädningen övar barnen  på färgen BLÅ! Var kan vi hitta den blåa färgen? Tillsammans hittar vi blå jacka,
Blå fin väska, vantar och byxor osv. Det är Kalles bok "Knacka på"  då han går in i den blåa dörren. Såhär ser den blå färgen ut och hans dörr. Barnen övar även med att visa med takk. Man pekar då på sitt öga som en av de äldsta snappar upp och vill visa. 

Barnen övar färgen blå med att även sjunga färgvisan "blå blå blå är mössan på mitt huvud blå.".....
I kapprummet hittar vi sex stycken blåa vimplar och Blå dragkedja mm. 
Någon visar upp sin förmåga att skapa såpbubblor. Så många,  säger pojken. Det blir begreppen liten, stora, flyger iväg, på marken osv. Många betydelsefulla begrepp övas vid denna aktivitet som teknik, munmotorik, perception, matematik och språk osv. 

Barnen får förslag på att man kan samla naturmaterial från gården och lägga i äggkartongen. Hittar vi något som kan vara i äggkartongen? Massa bär finns det, löv, barr, mossa och kastanjer. 
                                                                      Helt hav med Bär. 
Barnen hittar en del på marken. Ikt med olika qer-koder försöker vi tillsammans skanna. Dock ingen tur alls idag, då Internet inte funkar. Tråkigt men sant. 
Men barnen hittar olika naturmaterial och flera lustfyllda naturupplevelser blir det. Kastanjen rullar bra som en boll, mossan är mjuk och det är mycket bär här osv. 
Några av de äldsta barnen vill inte samla någon naturmaterial i äggkartongen. Det är ägg säger, flickan det  ska jag ha till pannkakor. Denna äggkartong blev mycket betydelsefull och var med vid olika delar vid utevistelsen. Tillsammans kom vi på att det är bra att ha den inne vid dockvrån, så kan man göra pannkakor inne också. 
Barnen övar på olika modeller av sandkakor och någon kan ordet "spann" och använder den för att samla sand i den. 
Barnen övar att baka ihop olika sandkakor och någon åker rutschkanan. Så snabbt det gick idag. 

En inspirerande mössa med en fräck spindel bjuder in till sången "Imse vimse spindel". 
Sångstund efter barnens delaktighet och inflytande, först blir det sång vid marimban och några spelar till. 
Barnen vill sedan ner till stockarna och de stora stenarna. Här kan man öva på att gå och stå på stockarna. Men det är hala och några trillar, man måste vara försiktig. Så därför säger någon " sjunga". Någon av barnen sätter sig ner och de ropar ut att de vill sjunga "Bä Bä vita lamm, nyss så träffade jag en krokodil, blinka lilla stjärna" osv. Sedan börjar några barn att gå in, barnen delas är upp för att gå in och öva avklädning mm. 
Veckans hjälpreda hämtar matvagnen. Vad kan det bli för mat idag? Ja, fisk som det brukar bli på tisdagar. Fiskgratäng  med potatis och grönsaker. På grönsaksfatet hittar barnen "Majs" som är mycket omtyckt. Gurka, tomat och rivna morötter går glatt hem idag. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar