fredag 19 november 2021

Fredag 19/11 Fredagssamling

 

Dagens projicering blev lugn musik med snöflingor och en värmande brasa mot fönstret mellan  avdelningarna. 
Barnen är allt mer intresserad över att hjälpa till. Torka! Säger något barn och tar för sig med att torka bordet. Barnen har sedan lite fri lek en stund med att bla bygga pussel inne vid hyllan. 
Barnen går sedan ut vid hallen för att öva påklädning. Tillsammans sjunger vi påklädningssången. Några barn får sedan skala clementiner och öva på fingermotorik, koncentration, teknik med att ta hand om frukten och att det är skal som ska plockas bort. Barnen får en fruktstund och får både äpple och clementiner. Barnen  övar sedan på vilken veckodag det är?  Vad som ska hända idag dvs Fredags samling. Tillsammans sjunger alla "Hej Alla" och bekräftar allas närvaro. Barnen får veta vilka barn vi väntar på, som ska komma  sen där  ute. 

Lite fri utelek både vid båten och lekstugan. Vid båten vill vår äldsta kompis baka en tårta med en blomma. Plötsligt blir blomman ett ljus och flicka  säger, "ta det försiktigt, akta ljuset".  

Kameran används flitigt vid flera naturupptäckter på gården. Barn och pedagog hjälper till med att ta lite bilder. 
Barnen är  mycket intresserad av olika naturupptäckter som bär, jord, sand, pinnar och löv. 
De yngsta får sitta på filtarna  ute då det är tid för  Fredags samling. 
Fredags samlingen vid stockarna denna fina höstdag. Som vanligt sjunger alla tillsammans sångerna " Hej allihopa" och "gårdssången". Barnen har fått ett uppdrag av gårdstomten. Med ett stort ark och penna får respektive avdelning ta hand om att samtala, skriva ner allas reflektionen och tankar kring hur man upplever förskole gårdens olika delar, dvs ämnet Likabehandlingen. Detta är ganska svårt för de yngsta då vi tar hjälp av visuella bilder och tar det med de äldsta vid en uppevila. 
Barnen har fri dans till musik. Barnen får öva på rörelserna från Bolibompa Drakens dans och sången och rörelserna till huvud, axlar, knä och tå.  Osv. 
Barnen gungar med i den medryckiga musiken.  Barnen övar kroppsuppfattning, perception, rörlighet, takt och känsla. 
Någon vill lyssnar in och titta på då yngre och äldre barn möts i en rörelseglädje då det är Fredagsdans. 
Två och två kan man också dansa,  inspirera varandra med rörelser och steg tillsammans. 

Pasta gratäng med och utan ost så alla barn kan äta. Mer pasta ropas det från flera barn. Något tycker plötsligt att maten är "äcklig". Ja, det kan man ju tycka men barnen  får ett annat ordval. Man kan säga att" jag inte tycker om detta"
Barnen vet att en av  grönsakerna är Majs, ååå majs är ju stora favoriten, så mycket majs vill många barn ha. 

Trevlig helg! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar