tisdag 30 november 2021

Tisdag 30/12 Barnens delaktighet och inflytande

 Samling med en fruktstund vid hallen på barnens platser. Barnen övar på antal kompisar då alla sjunger samlingssång " Hej Alla".  Vilka kompisar  väntar vi på? Vad är det för väder? Var kan man göra när det regnar?  Osv.

Barnen kan hoppa i vattenpölar och leka med sand och leka med löv osv. 



Någon hittar en fotboll  och då kan man öva på att sparka, springa efter bollen, ta bollen och fånga bollen. 
Någon tycker om de blöta kalla löven. 

                              Barnen hittar och leker både med stora och små bollar. 
Träden är våta och någon hittar vattenansamlingar på olika ställen. 


När barnen kommer in är det flera barn som utforskar, upptäcker nya saker vid bordet med de olika verktygen. Barnen skruvar, drar, snurrar och bankar på bordet. 
Barnen är vid dockvrån och sk verbar (Bdu tänk). Barnen sätter ord på vad de gör. Dvs skruvar, bankar, lagar, röra, göra mat osv. 
Barnen plockar undan de saker som har används med hjälp av " plocka undan sången" . Det är klossarna som ska tillbaka i korgen så alla sakerna kommer på sina platser. Lådan med Kapla-dockorna har utökas då barnen har fått en kapla-docka på avdelningsfiguren Kalle. 



Veckans hjälpreda tar uppdraget med att hämta vagnen. Mmmm, så gott. Fiskgratäng med potatis och grönsaker. 

Uppevila inleder med en mysig högläsning av tre böcker som barnen har valt. Det är böckerna " Titta 10 fåglar, bim, bam bom och idag vet jag inte vem jag är?:
Ny fin, rolig och annorlunda lera får barnen utmanas med därefter. Det är Plastilina,  såklart är det i färgen BLÅ. 

måndag 29 november 2021

Måndag 29/11 Ateljen är öppen och kalas

 I dag är det sista måndag då ateljén  är öppen. Nästa vecka är det vu-dag och då är förskolan Stängd.  Sedan är det snart Lucia och julfest. Hembrevet för november kommer ut I dag. Hembrevet för december  kommer i slutet av veckan. 

Fruktstund vid ateljén som vanligt på måndagar. Det blir lite emotionellt som det blir ibland på en måndag då man har varit hemma under helgen. Efter frukten sjunger vi " Haj Alla"  sången. 

Det är en nalle som är med på dagens samling. Barnen ser att nallen ligger ner för att sova. Det blir sången "Björnen sover". Sedan ställer den sig upp för att dansa då blir det sången  "dansa lilla nallebjörn" . Mot slutet är nallen ute och går och då blir det sången "en liten nalle skulle ut och gå...."
Därefter öppnas ateljén upp och barnen får möjlighet att sk ritkladda fritt. Barnen övar på att rita streck, cirklar, prickar, långa och korta drag med krita. Barnen övar även på att trycka svagt och hårt med kritan. Det blir en visuell skillnad då det blir svagt och tunt med färg och då stark med färg, då de trycker hårdare.


Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla 
självständighet och tillit till sin egen förmåga, 

nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form............

förmåga att upptäcka och utforska teknik i vardagen, och  förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap (Lpfö 18:13, 14). 

                                      Barnen arbetar med både mörkblå och ljusblå krita. 


                                                    Fina alster som ska sättas upp vid ateljén. 

Därefter blir det fri utelek på gården. Någon cyklar och någon spelar boll med att passa mot husväggen. 

Efter en stunds lekande går alla barn in i små grupper. Barnen övar på att ta av sig skorna med hjälp av stövelknekt. 

Ett av barnen har fyllt år under helgen. Därför blir det kalas idag innan maten. Födelsedagsbarn får sitta på Bolibompastolen men önskar ingen hatt. Men får vacker sång av sina kompisar och två rungande HURRA! HURRA!!Han får sedan ett födelsedagskort med en stor tårta som någon av de andra påpekar. 
Barnen får höra på den engelska födelsedagssången från födelsedagsunderlägget. Det skannas även Babblarnas GRATTIS sång. 
Medan veckans hjälpreda hämtar matvagnen dansar de övriga barnen på stjärnmattan. Barnen dansar fritt till Babblarnas Grattis sång. 
Barnen har ätit vegetariska schnitzlar, potatis, kall sås och grönsaker. Ärtor var det b.la idag så det gick åt fort. 
På Upprvilan blev det högläsning från en Bebbe bok . Flera barn pekar och berättar från de olika bilderna. 
Sedan blev det fri lek med b.la med att bygga pussel, lego och  utforska de nya magnetiska leksakerna. 




fredag 26 november 2021

Fredag 26/11 Digitalt meningsskapande inne och ute

 Vi vill informera att det upptäcks några  fall av höstblåser på avdelningen. 

Innan uteleken får barnen lite fruktstund på sina platser. Barnen övar på att det har blivit fredag, den sista dagen sen är det helg. Tillsammans sjunger vi vår sång 
Hej Alla! Barnen får veta vad man kan göra i dag. Några barn är inne vid programmeringsbordet med Kalle. De barn som är ute har ikt och rörelse ute med flera rörelsesånger från Bolibompa Draken. 


Ikt (informations-och kommunikationsteknik) med hjälp av barnens nya ljus kub. De nya geometriska figurerna  används och sätts ihop. I vissa figurer är det lite glitter medan det är spegel på några. 



Barnen som är ute får också använda sig av att ta bilder med lärplattan. En utmaning att hålla den och att trycka på knappen. Tillsammans hjälper vi varandra och det går till slut och det blir några bilder. 

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla:
intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa.
Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla  nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften...(Lpfö 18:14).

Med små dockor får barnen ha egna små Kalle figurer . Barnen övar på att lägga olika banor till de två första rummen. Barnen knackar på den blå dörren och går först en bana. Vid de blåa rummet upptäcker någon att  Kalle badar.  Barnen får höra sången då Kalle spelar på trumman, som barnen kan se på bilden där. " Kalle Kalle spelar på trumman låter det så här. Bom bom hör så fint det är." 
Därefter går barnen vidare med sin  Kalle. Det är den röda dörren som barnen  Knackar på. Där inne i det röda rummet sitter kaninerna och äter. 
Barnen ser de olika rummen, leker, övar olika begrepp och en kanin hamnar på bordet. Någon säger,  att kaninen är på bordet. 


Något barn vill ta med Kalle på en upptäcktsfärd då det har byggs upp en egen tågbana. Barnen för sedan Kalle genom banan. Upp för backen och ner för backen osv.

Mycket kärlek i det röda rummet då flera kaniner kramar varandra. Kärlek är bra och det behöver både djur och människor. 

I det röda rummet hos  de sju kaninerna från  boken "Knacka på" övas många betydelsefulla begrepp. Maträtter, grönsaker, storlekar, lägesbeskrivningar, antal, jämförelser av storlekar och utseenden och även färger nämns av barnen osv. Barnen får leka sig fram från de olika sakerna i tema påsen. 
"När barnen plockar, när barnen plockar går det väldigt snabbt....".
Vegetariskt för alla idag till lunch. Pasta med sojafärs och goda grönsaker. Majs! Är dagens favorit från grönsaksfatet. 
Barnen som inte sover får öva några djurfamiljer. Det är  hästens, kons, getens, åsnans och hönans familj som förs fram. Det blir mycket språkträning och då även det matematiska språket och klassificering, storlekar och andra jämförande, som barnen upptäcker. Barnen övar på hur de ser ut, antal, vad mamma, pappan och deras barn heter. Ikt dvs lärplattan kompletteras i detta lärande. Då barnen ser dessa  olika familjerna och deras läten hörs också. 

Nu önskar vi trevlig helg! 


torsdag 25 november 2021

Torsdag 25/11Ateljén är öppen


Digitalt meningsskapande med en  ny ljuskub som skiftar färg. Nya magnetiska  glittriga, geometriska figurer  som byggmaterial blir ett lustfyllt material tillsammans med ljuskuben. 
Kameran använda också då barnen vill ta bilder på sina byggalster. Det digitala verktygen blir allt ett komplement till lärandet precis som Läroplanen för förskola lyfter. 

Barnen har haft en fruktstund som sedan  fortsätts med sången "Hej Alla". Barnens närvaro belyses, alla blir sedan och inkluderade i samlingen. Barnen får sedan sjunga, höra och öva på olika önskesånger. Därefter får barnen känna, lukta och öva på de olika grönsakerna och frukterna som ska användas i ateljén. Det blir dagens uppdrag att trycka med dessa råvaror i färgen BLÅ. 


Barnen trycker de olika grönsakerna och frukterna med mycket blå färg. Någon kommer på att man kan trycka fingrarna och handen. 

Det blir fina tryck av potatisar, pumpan, äpplehalvor och clementiner. Lite svårt att handskas med detta då det blev mycket färg. Men man bör utmanas och det blev ett lärande i det, ju mer färg man tar ju kladdigare blev det. Någon blev upprörd då det blev mycket kladdigt med blå färg på händer. 


Veckans hjälpreda tar hand om uppdraget att hämta matvagnen. Det är mycket mat som behövs idag. Det är favorit maträtten köttbullar, potatis, sås och grönsaker. Det är b.la ärtor, rödbetor och rivna morötter. Ärtor och Bollar ropas det av flera barn, då flera barn vill ha mycket av detta. 
Efter lunchen får barnen ta och tänka efter vad som är roligt på gården? Och vad som inte är roligt på gården? Detta är en del av Likabehandlingsarbetet på förskolan. Det var ju Gårdstomtens senaste uppdrag. Med visuella bilder på olika aktiviteter från gården som b.la cykla, sandlådan, leka i snö, leka vid båten, leka i lekstuga osv. Kollaget blir mycket visuellt då vi gör gubbar som är glad resp ledsen. Blir ett rikt berättande och alla uppe barnen  får känna delaktighet och inflytande över detta uppdrag.