torsdag 27 maj 2021

Torsdag 27/ Barnens delaktighet och inflytande

 

Efter frukosten  övar barnen valfria begrepp. Här är Doddo uppe på sopbilen. Sopbilen är gul och Doddo är blå. 
Barnen tittar i valfria böcker från biblioteket. Tillsammans läser vi även boken "Oj oj oj. 
Oj, oj oj så långt pojken sparkar bollen. Var är bollen? Inne bland blommorna, bollen är orange och färger på blommorna övas. Där uppe är fågeln som flyger osv. 

Alla barnen får går ut sen för att leka. Bland annat bakas och plattas det till pannkakor vid sandlåda. 
Barnen gör choklad i kannan som man ska ha till pannkakorna. Mmmm, mmm, så gott! 

Några barn övar grovmotorik med att ta sig upp och ner vid rutschkanan. Gå upp, sätta sig ner för att åka ner på gumpen. Vänta på sin tur, rörlighet, språk  och fart övar barnen på här. 
Jag gör kakor och glass. Var så god nu är den klar. 
Barnen bjuder på mycket kreativa bakverk och andra Goa saker. 
Samling på vår hörna. Barnen övar först närvaro med att vi räknar oss alla. Det blir tio, kanske kan vi sjunga sången tio små indianer?". Två händer blir tio, tio barn säger barnen, inte tio indianer som det finns en sång om. Därför sjunger vi i ställer 1,2,3 ,4, 5, 6,7,8,9 10 Små barn alla hade skor och väst alla var dem stora och starka lala la....Därefter får barnen  drar upp fingerdjuren från en liten låda. Barnen sjunger om respektive djur, övar vi takk, antal och färger. Sista sången blev ankan som man kan göra rörelser med hela kroppen. Via musik och sång kan det också hjälpa barnen att utveckla sin fonologiska medvetenhet, dvs medvetenhet för språkljudet tex tio små indianer som idag blev tio små barn. Lyfter och betonar "tio", barm och djurens och deras rörelser olika rörelser och takk mm. 
Lite frukt efter sångstunden. Mmm, alltid lika uppskattat. 
En flicka  vill ta ansvar över att lägga i alla djuren i den lilla burken. "Sen sätta locket på", som hon säger. 
Barnen hinner leka en stund till innan det är tid för att gå in för att öva på att ta hand om sin hygien och blöjbyte. Till lunch blev det spagetti med köttfärssås och med sojafärssås, såååå gott! "Mera pasta", ropas det av många barn vid måltiden. 
 Barnen som inte sover har fått höra boken om Dollans dagis. Vad är Dollan för djur? En gris, säger några barn. 

Senare på eftermiddagen får några hjälpa till att sätta lite nya tyger på vårt vattenbord. Det blir nytt rent vatten till alla i havet. Det är båtarna, isbjörnen, flodhästen och delfinerna och hajarna mm. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar