onsdag 19 maj 2021

Onsdag 19/5 plantering

 

Innan uteleken ser vi över våra vita stora bönor. Vad har hänt med dem? De har "växit" som barnen säger. Ja, det har kommit rötter och vissa har det blivit mycket grönt på, de har växt fram mycket redan.  Dem får vi plantera senare imorgon. 
Barnen vattnar de andra plantorna som är tomat, paprika och vita bönor. De måste alla ha vatten, så det växer mera. 

Barnen bekantar sig och lär vår kompis vad man kan göra ute vid uteleken. Man kan går runt hand i hand om man vill. Man kan leka med traktorerna och leka med sanden och göra sandkakor mm. 

Några barn visar även upp hur man gör med såpbubblorna. Det blir många bubblor och plötsligt tar det slut. 
Spela boll, och sparka boll till varandra kan man också göra. Barnen övar balans, koordination och grovmotorik med att få iväg bollen. 
Barnen tar en lite paus från all lekande och skapande vid sovloftet. Goda äpplen vid vår samlingshörna bjuds det på idag. 
Vår yngsta kamrat vill också uppleva att ha kameran. Mycket intressant verktyg att ha i handen. Får lära sig ta bilder efterhand. 
Första barngruppen som kommer in får sjunga några sånger från en lite  språklådan. Barnen övar djuren, takk, sångerna, antal, och därmed mycket språkträning. Vi tar en grön filt så alla djuren får ett skönt underlag.

 Barnen sjunger om kossan som bajsar på bron, lammet, de två aporna. Då säger en flicka det är bara två apor så det blir sången "två små apor hoppar i sängen"...
Därefter får barnen  utforska och använda kameran själva. Man får fokusera vad man ska ta för bild, hålla kameran stilla och trycka på stora knappen. Det tas flera bilder på de olika djuren osv.
Barnen sätter fram aporna på en tänkt säng. Sedan leker barnen rollekar med hjälp av djuren, hej vad heter du säger barnen. Mycket turtagning med djuren, kameran och andra material. Inte helt lät men så värdefullt att lära sig, att man inte kan ha allt själv utan att alla får prova att ha kameran och djuren mm.
Några barn väljer sitta med språklådorna med olika färgerna. Det  blir den vita och den  svarta lådan som är intressant idag. 
Här får barnen ta ansvar av sitt material och sitt användande av just språklådor. Bland annat får man lära sig att man kan ha detta vid bordet, på golvet är det lätt att det försvinner eller går sönder då vi är många. 
Vår nya kompis äter lite plockmat och övat fingermotorik med ta själv och äta själv.
Barnen här ätit broccolisoppa, nybakad bröd, crème fraiche och druckit  mjölk. 
Sedan somnar vår nya kompis tryckt och skönt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar