torsdag 20 maj 2021

Torsdag 20/5 Barnens delaktighet och inflytande ocg förskolans dag

 

Barnen övar färgerna med att lägga färgade knappar på färgad mall med många härliga motiv. Det är snigeln här. Med färgerna röd, grön, blå och gul. Flickan, säger några av färgerna och bekräftar noga att det är snigeln.

Barnen leker och lär om vad man kan göra med sanden. Det blir sandkakor, mönster i sanden  med olika traktorer osv. Flera barn är med vid sandleken och det tas sand med spaden till en fin kaka. 

Barnen bankar 1, 2 och 3. Så är kakan klar. Så fin! Dock vill ingen smaka på den.

Vår yngsta är intresserad övar att ta sig fram med cykeln.

                                                 

Flera barn åker upprepande gånger vid rutschkanan. Gå upp vid trappan och åka ner på gumpen,

 
 Oji ååååå, utropar barnen när de åker ner. Både vuxna och barn åker. Jösses vad det går. 

Idag får barnen lära sig att det är förskolans dag. Vi firat allas barns rätt till att leka, lära och  vara tillsammans på en förskola. Rätten att utbildas inför förskoleklass och skola. Att leka, aktiveras med olika lustfyllda aktiviteter varje dag med varandra ett socialt sammanhang osv. Barnen ser ballongerna som är uppsatta vid sovloftet. Därför räknar barnen ballongerna, det är 6 stycken i två olika kulörer som barnen kan blå och gul. 


GRUNDLÄGGANDE VÄRDEN Förskolan ingår i skolväsendet och vilar på demokratins grund. Av skollagen (2010:800) framgår att utbildningen i förskolan syftar till att barn ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla barns utveckling och lärande samt en livslång lust att lära. Utbildningen ska också förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på.....
Förskolans värdegrund och uppdrag, 1:a avsnittet  (Lpfö 18:5)


                                               
En liten paus från alla aktiviteter med en liten fruktstund på vår vanliga plats vid sovloftet. 

Barnen för förslag på olika aktiviteter ute. Man kan sjunga, spela instrument med  olika sånger från barnens populärkultur. Det blir Pippi Långstrump, hjulen på bussen och krokodilen osv. 
Barnen kan stå och spela och dansa. Öva rytm och känsla med hela kroppen. Härlig gung i kroppen. 

Alla barn får möjlighet att plantera stora vita bönor. Barnen får en avklippt kartong behållare, barnen får ösa och ta jord med hjälp av en sked. Sedan trycker de ner den stora vita bönan i jorden. Se så fint det blev. Hoppas det blir fina plantor med lite bönor.
Barnen får inspireras till att laga mat med olika goda råvaror som citroner, lime och kryddor mm. Det här blir nog bra mat. 

Barnen tycker verkligen om rödbetor så många det blev här. Det är 1,2 och 3. 
Barnen har ätit korv stroganoff med mejerier och även utan mejerier dvs vegansk och ris och grönsaker. Rödbetor, rivna morötter och ärtor är det på grönsaksfatet. Mmm, mycket uppskattat idag. Korv är så gott!!
Som vanligt får barnen ta ansvar efter måltiden med att duka av och sortera vid vagnen. Det är matavfall i den bruna påsen. Besticken i hinken och glas och tallrikar på vagnen sedan går man och tvättar sig och gör sig klar till sk sovvilan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar