måndag 10 maj 2021

Måndag 10/5 Utelek och projektboken

 

Samling på vår plats vid sovloftet.  Barnen får veta att det är en kort vecka bara tre dagar. Att det är en konstig klämfredag på fredag då det är lite barn och vuxna pga att det är  många som  är lediga. 
Barnen övar regnbågens alla färger dvs sju som vi noga räknar upp. Vi övar färgerna på svenska, engelska och med takk. Barnen  får göra liknelser med respektive färg också sjunger vi detta i färgsången. Röd blir jultomten, orange som apelsinen, gul som solen, grön som gräset, barnen övar på ljus och mörkt blått och vi sjunger då blått som havet och sjömannen och lila som plommon. 
Barnen äter sedan frukt och idag är  det tre frukter. Det äpple, päron och banan. 

Barnen får sedan ha lärplattan som skannar qer-koder om våren och om olika blommor som är gula. Det är tussilago, maskros och smörblomma osv. Det är en gul humla som flyger förbi mm. 
Barnen övar på att blommorna är gula och vad de heter, humlan är också gul, mattan är blå som vi sitter på. Några nämner att det är röda och gula stjärnor på mattan. Några reflekterar att de har gula byxor och koftor mm. Så mycket språkträning, färglära, matematik, teknik med bla ikt och  naturkunskap mm. 
Barnen får hålla, känna, lukta se på maskrosorna. Så fina! Man blir lite gul om fingrarna av dessa blommor. 
Därefter blir det mycket vårkänslor med musik, rörelse, blåsa såpbubblor, dansa själv och dansa flera stycken tillsammans till härlig musik. Solen strålar och det utstrålar mycket glädje. Är sommaren här tro? Nja, inte riktigt nästan. Många blir varma och tar av sig lite. Snart, snart kommer Sommaren. 
Dansa dansa och snurra osv
Flera barn har börjat med kepsar, hattar och fräcka solglasögon. Mycket färger och mönster på dessa som barnen gärna visar  upp. Barnen är stolta och glada över dessa. 
Innan lunchen får några upptäcka sig och lära sig hur man gör med en kamera. Man håller den stilla och tar en bild som man vill ha. Inte helt lätt. Det blir mycket bilder på mattan och leksakerna. Utforska med kameran hur det blir när man håller den på olika sätt? Sätta på den med lilla knappen och ta bild med den stora knappen mm. 


Vegetarisk pastagratäng med sojafärs och mycket grönsaks tillbehör. Det var broccoli, vitkål, majs  och morötter i kuber. Mmm, majs var nog bäst. 
Innan mellanmålet ritar några  barn till mamma och pappa och några får lyssna på " Nej" boken,  då många av barnen säger Nej till allt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar