tisdag 25 maj 2021

Tisdag 25/5 Utelek med projektboken teknik och naturkunskap ute

 Idag  regnar det, så man måste ha regnkläder. Mina byxor och jacka med luvan, säger en flicka. Innan vi går ut ändrar flickan först pilen på väder kartan. 


Plötsligt kommer vår kompis också blir vi alla fem. Jag har paraply med idag. Det regnar. Så fint! Vad är det på paraplyet? Blad, drakar, blommor och smådjur mm. Kom så tar vi regnkläder på så det blir lättare att leka. 
Sedan leker barnen med drakarna. Drakarna badar i drakvatten, och blir jättevåta.  Både drakarna och barnen har roligt ihop. En av drakarna åker rakt ner i vattnet med hela ansiktet och tappar sin mun som någon påpekar noga. 
Barnen lär sig att drakarna blir tunga och det är svårt att flyga med drakarna. Det blir tunga då det har kommit så mycket vatten på dem. Så barnen leker i vatten med drakarna, och utforskar vatten med hjälp av drakarna. Utforskar sedan som sagt även hur drakarna blir förändrade i vatten. Mycket teknik med drakarna alltså. 
Någon av barnen öser och rör om i draksoppan. Mycket utforskande med vatten, geggamoja tillsammans med drakarna. 
Oj då, hela ansiktet på draken nere i vattnet. 
På samlingen övar barnen på några flaggor. Barnen får räkna flaggorna, öva färgerna, länderna med respektive flagga, lyfta och bekräfta sin flagga och sitt modersmål. Det är flaggorna från länderna Tyskland, Kongo, Sverige -skånska flaggan. Även flaggorna för  Frankrike  Rumänien och Finland. 
Rumänska pratar man i Rumänien. Vilka färger har vi här? Barnen pekar på blå,  gul och röd. Barnen övar takk mm. 
Flicka  har två flaggor som hon visar upp. 
Barnen övar på att vi är fem barn inne och fem barn ute. Det blir två händer upp med tio fingra som visas här av en kompis. 

Barnens sju flaggor som vi övar på dagens samling. 

Några barn som är inne med vår nya kompis övar  språk med hjälp ett spel. Det övas  färger med hjälp av Babblar lotto och även ord, lägesbeskrivningar, antal, grönsaker  och frukter osv. 


Barnen tycker om de lustfyllda figurerna från Babblar familjen. Mycket form, taktil stimulans osv. 

Barnen ser blomman på fönstret. Barnen säger färgerna på blomman. Det är lila, grön och gul. Barnen tränar även siffersymbol med att upptäcka siffran 7 och 3. Tillsammans blir det talet 10 med siffrorna 1 och 0. Mycket språkträning ute med färger, antal, siffror och även drakarna som används osv. 
När barnen kommer in hänger vi upp allt det våta.  Mina strumpor får hänga här, säger flickan. Det hänger blöta västar, kläder, drakarna och ett paraply. Så mycket det blev idag. 
Barnen här ätit Pytt i panna med färgglada grönsaker. Det är röd paprika, rödkål och majs. Många barn som kan grönsakerna och säger klart och tydligt jag vill ha majs och paprika. 
Pytt i panna med kött och utan kött. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar