onsdag 12 maj 2021

Onsdag 12/5 Skapande vid ute ateljén

 


Titta, vilken fin tröja jag har fått av min mamma och pappa. Det är bi och en humla och blommor, säger flickan. 

Barnen får skapa ute i ateljén. Vi vill klistra, säger barnen. Dagens uppdrag blir att göra en regnbåge som MEMMO och MYSEN har lärt oss. Alla färgerna är med och vi sparar det skrivna ordet  för resp färg så barnen får en liten inblick av bokstäver och därmed skriftspråket. 
Barnen börjar lite försiktigt med lila så går det vidare med de övriga färgerna. Mellan varven kan man ta en frukt. 
Kommunikation och skapande
Barnen ska ges tid, rum och ro till eget skapande. De ska få möjlighet att utforska, reflektera kring och beskriva sin omvärld. Utbildningen ska ge barnen möjlighet att uppleva, gestalta och kommunicera genom olika estetiska uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans. Detta inbegriper att barnen ska få möjlighet att konstruera, forma och skapa genom att använda olika material och tekniker..... På så sätt är skapande både ett innehåll och en metod i förskolan för att främja barnens utveckling och lärande (Lpfö 18:9).

Barnen börjar med färgerna lila och sen  blå. Klistra,   klistra som barnen, säger verkar vara omtyckt. Barnen samarbetar och turas om att hjälpa till att klistra och dekorera regnbågen med fina färger. Barnen kan klistra från båda hållen då regnbågen är stor. Här har vi lila och blå också fortsätts det här på hela bågen, så man kan klistra mycket. 
Ateljén är öppen för alla barn på förskolan. Flera av de äldre barnen hjälper till att klistra. Man kan klistra olika papper, i regnbågens sju kulörer, mönstrad papper och plastbitar i regnbågens färger. Barnen övar på att klistra, klistra fast föremål så att det fastnar och se efter hand bildskapande att regnbågen utvecklas allt mera. Många barn vill hjälpa till och skapa en regnbåge både yngre och äldre barn. 

Barnens färdiga regnbåge är uppsatt ute vid ateljén. Så fint! Barnen tycker om den och verkar nöjd med dem. Riktigt fint med så härliga färger. Alla älskar vi färger både vi och Memmo och Mysen.

Innan lunchen får barnen titta och undersöka vad som har hänt med   bönorna. En pojke  säger, att de har "kläckts". Ja kanske, lite rötter har kommit fram. De luktar så, säger flera barn. Så därför gör vi en ny plastficka som ett bo för dem, säger barnen. 
Hur många har bönor har vi? 1,2,3,4,5,6,7,8,9 och 10
Idag har barnen ätit pastagratäng med kassler och grönsaker. Ärtor! Ropar flera barn, det är flera barn som tycker om ärtor. Det  var även rödbetor som är en stor favorit. 

Nu vill vi önska trevlig långhelg. Ses på måndag igen. 
På fredag dvs klämdagen är det yngsta tillsammans på ena hushalvan. Medan de äldre är på andra hushalvan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar