fredag 7 maj 2021

Fredag 7/5 Fredagssamling

 Ögonblicksforskning under frukosten; 

Jag har en fjäril på min tröja, säger en flicka. Fina färger har den och den bara flyger, säger flickan också. 
En flicka visar upp en sk "Hamburgarmacka" som barnen har lärt sig. Så håller man en hamburgare. Det är lättare, så blir man inte så kladdig får barnen lära sig. 
Barnen visar upp sina tröjor under frukosten också. Det är Pippi Långstrump hon bär på en häst, säger en  pojke. Ja, det brukar hon göra. Men på tröjan ser man ingen häst. Hon bär på tårta och kakor. Det är prickar och cirklar på tröjan också. 


Under frukosten utmanas ögonblicksfrågan ännu mera  genom språkande med frukterna. Titta! Så många apelsiner jag har ätit. Ja, hur många är det? Många svara pojken. Ja, men hur många? Vi kan  räkna dem. Pojken räknar 1,2,3,4,5 och 6. 6 är det, säger pojken. Det var många nu får vi dela med oss och ge till någon annan. 

Barnen som inte har fått plantera har fått göra det. Det är mycket jord i våra behållare och sedan gömmer vi fröna i jorden. Barnen kan välja mellan tomat, paprika och vita bönor. Hoppas vi att det kommer upp något fint. 


Barnen hjälper till att vattna med hjälp av tillbringa.  Det är två brickor så vi kan turas om att vattna. Därefter går alla barn ut. 
Titta, jag har en ring, Ja, en rock ring, jag kan visa hur man kan göra. Slå iväg den så kan den faktiskt komma tillbaka. 
Titta, på min kaka det är apelsin och choklad. Ser fin och fast ut, perfekt sand idag. 
Fredagssamling där vi börjar som vanligt att sjunga våra sånger. I vår nya låda har vi fått brev av GÅRDSTOMTEN. Han tycker det är så trevligt när han ser att vi gör så mycket på gården. Han har sett barnen när de skapar i ateljén, läser böcker i gårdsbiblioteket, bygger i bygghörnan och bakar kakor och lagar mat i uteköket. Han såg också när barnen arbetade med skräp och återvinningsmaterial. Gårdstomten är lite krasslig men vill gärna höra när barnen sjunger några önskarsånger från varje avdelning. Så därför tar vi nya och gamla sånger. Det blir sångerna Bä  bä vita lamm, odlings ramsa, sången om krokodilen, fisken simmar många timmar, och avslutningsvis en fruktsång. 
Nya odlingsramsan från Kolibrin. " Man behöver sol, vatten och mumsiga blomjord det gör så det växer"...

Har Sopan varit här? Det är en stor sopsäck här. Det är något i den, men inget skräp. Det är ju det fina bidragen som vann " Världens bästa papperskorg". Vem gjorde den? Tog ett tag innan barnen kom på detta. Men sedan säger någon det var ju Kolibrin. Så fin! Det är en färgglad flagga. 


Barnen tar en fruktstund efter att alla har blivit klara med handhygienen mm. Var så goda! Idag blir det äpple och päron. Barnen får sedan funder ut vad de ska göra till helgen bland annat säger en kompis att han ska vara hemma hos pappa och leka med honom.
Något barn sitter med en liten Pixibok om Mumintrollen. 

Barnen har ätit en riktig fredagsmys mat, TACOS med syaffärs och mycket grönsaker som gurka, tomat, sallad, majs och fetaost. MMMMMM Sååååå GOTT!  Under lunchen pratar vi om att solen kommer igen, när det har regnat kommer oftast solen. Kanske kan vi se regnbågen? Barnen säger att de inte ser någon regnbåge. 

Nu sover alla barnen  i sina sovsäckar. Det får tyvärr inte finnas vagnar vid huset pga brandtillsynen som har skett i veckan.

Nu hoppas vi att det har regnat och blåst färdig och att solen kommer till helgen.  Trevlig helg! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar