måndag 31 maj 2021

Måndag 31/5 Utelek och brandlarm

 Barnen har varit ute hela fm i det vackra vädret.😎 Barnen är noga  med att föra fram att det är sol och blå himmel. Någon pekar upp och ser fåglar som flyger och ett stort flygplan. 💙

Barnen spelar och sjunger några valfria sånger vid marimban. 

Barnen får en lite  lek paus med lite fruktstund. Då passar vi på att räkna oss alla då vi är 14 barn och några vikarier. Barnen talar om att vi ska sjunga om spindeln lilla och stora spindeln, blinka lilla stjärna och lilla snigel. I sångerna övar barnen på språk som förtydligas med hjälp av rörelser och takk. På samlingen pratar vi om att sommar  nog är här nu, sommarmånaden juni är det imorgon. DÄRFÖR MÅSTE ALLA BARN HA HATTAR ELLER KEPSAR FÖR SOLEN ÄR SKARP. SOLKRÄM BEHÖVER OCKSÅ FINNAS PÅ BARNES HYLLOR. . 😎
Barnen cyklar mycket, leker vid båten, bilen, åker rutschkana och olika varianter på sand lek. 

Barnen leker bland annat vid sandlåda med att sila sand med en sil. 
Barnen hör den starka ringande ljudet. Det blev något i köket som utlöste brandlarmet. Då samlas alla på den stora presenningen. Alla 14 är sittandes tillsammans, och vi passar på att ta några fler sånger som bä bä vita lamm. Osv. 
Barnen cyklar med små och stora cyklar. Barnen cyklar snabbt och långsamt. Övar på fart och att stanna då det krävs. 

Två kompisar hämtar vagnen idag, mycket mat då vi är många idag. 

Pastagratäng i vegetarisk variant  och utan mejerier dvs vegan. På grönsaksfatet idag finns morotsstavar, kålsallad och melonbitar. Mmm, melon och morötterna går hem. Dock inte så mycket  pastagratäng. 

Liten saga  från en Pixi bok, alla barn och doktorn lyssnar om Mumintrollen mm. 

 Varm eftermiddag då måste man dricka mycket. Barnen dricker vid ytterdörren på vår vatten ställe. Man sitter ner så får man sin kåsa, sen kan man gå ut och leka igen. 💧💧💧

fredag 28 maj 2021

Freda 28/5 Fredagssamling

                                             

                                             
Barnen här fått sett över hur det går med våra planeringar. Barnen får vattna alla växterna. Vissa har vi delat i andra behållare så att de kan växa bra och bli stora. Det är till mamma, för på söndag är det Mors-dag, får barnen vet. 


                                              
Fredag och då är det Fredagssamling. Vi börjar som vanligt med våra två sånger och vi övar alla på vår andra vers. Alla klämmer i en  kör då vi ropar ut våra lärmiljöer i sången. 


Det har ju varit språkvecka så vi tar givetvis upp språk, länder och modersmål.  
Först läser vi ett stycke ur boken "Här är vi", en bok där man lyfter alla människors lika värde  med våra olika språk, där vi människor kommer från olika länder och  kulturer.. Med hjälp av fina flaggor i olika färger övar både yngre och äldre barn på olika länder, ord på olika modersmål. Barnen övar färger, länder och flera modersmål lyfter vi. Detta gör vi tillsammans både vuxna och barn. Barnen övar på orden Hej, Hej då, räkneord, vän och frukter osv. Barnen får frågan Vad är ett språk? Något vi kan alla, som kommer från munnen. Javisst, det kan vi säga. 

Därefter blir det frukt till alla barn, det är frukt i massor. Mmm, så gott! När vi delar ut frukt lyfter vi även teckenspråk, ett språk vi gör med händerna. Barnen blir påminda om tecknet för äpple som då är samma tecken som för frukt. Så var så god, ta ett äpple.😃

Barnen övar sedan lite själv  med flaggorna. Många barn känner igen och kan svenska, engelska och  polska flaggan. Någon äldre pojke säger, jag kan polska. Skånska flagga var däremot svår. 



Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla: 
  • sin kulturella identitet samt kunskap om och intresse för olika kulturer och förståelse för värdet av att leva i ett samhälle präglat av mångfald samt intresse för det lokala kulturlivet, 
  • både det svenska språket och det egna nationella minoritetsspråket, om barnet tillhör en nationell minoritet, 
  • både det svenska språket och sitt modersmål, om barnet har ett annat modersmål än svenska, 
  • svenskt teckenspråk, om barnet har hörselnedsättning, är dövt eller av andra skäl har behov av teckenspråk,....

Barnen får sedan dansa loss och röra sig fritt till musik från olika delar av världen. Mycket dans och rörelseglädje. Barnen dansar själva och många i en ring mm. 👏


Barnen här ätit potatisgratäng med rotfrukter och grönsaker som tillbehör. Både rivna morötter, kål och oliver. Oliver vet barnen att man kan ha på fingret👍

Nästa vecka blir det sk Uppflyttning av de äldre barnen som ska flyttas till  storbarns avdelningarna. 
Nu önskar vi en trevlig helg med mycket sol. Ses på måndag. 😎

torsdag 27 maj 2021

Torsdag 27/ Barnens delaktighet och inflytande

 

Efter frukosten  övar barnen valfria begrepp. Här är Doddo uppe på sopbilen. Sopbilen är gul och Doddo är blå. 
Barnen tittar i valfria böcker från biblioteket. Tillsammans läser vi även boken "Oj oj oj. 
Oj, oj oj så långt pojken sparkar bollen. Var är bollen? Inne bland blommorna, bollen är orange och färger på blommorna övas. Där uppe är fågeln som flyger osv. 

Alla barnen får går ut sen för att leka. Bland annat bakas och plattas det till pannkakor vid sandlåda. 
Barnen gör choklad i kannan som man ska ha till pannkakorna. Mmmm, mmm, så gott! 

Några barn övar grovmotorik med att ta sig upp och ner vid rutschkanan. Gå upp, sätta sig ner för att åka ner på gumpen. Vänta på sin tur, rörlighet, språk  och fart övar barnen på här. 
Jag gör kakor och glass. Var så god nu är den klar. 
Barnen bjuder på mycket kreativa bakverk och andra Goa saker. 
Samling på vår hörna. Barnen övar först närvaro med att vi räknar oss alla. Det blir tio, kanske kan vi sjunga sången tio små indianer?". Två händer blir tio, tio barn säger barnen, inte tio indianer som det finns en sång om. Därför sjunger vi i ställer 1,2,3 ,4, 5, 6,7,8,9 10 Små barn alla hade skor och väst alla var dem stora och starka lala la....Därefter får barnen  drar upp fingerdjuren från en liten låda. Barnen sjunger om respektive djur, övar vi takk, antal och färger. Sista sången blev ankan som man kan göra rörelser med hela kroppen. Via musik och sång kan det också hjälpa barnen att utveckla sin fonologiska medvetenhet, dvs medvetenhet för språkljudet tex tio små indianer som idag blev tio små barn. Lyfter och betonar "tio", barm och djurens och deras rörelser olika rörelser och takk mm. 
Lite frukt efter sångstunden. Mmm, alltid lika uppskattat. 
En flicka  vill ta ansvar över att lägga i alla djuren i den lilla burken. "Sen sätta locket på", som hon säger. 
Barnen hinner leka en stund till innan det är tid för att gå in för att öva på att ta hand om sin hygien och blöjbyte. Till lunch blev det spagetti med köttfärssås och med sojafärssås, såååå gott! "Mera pasta", ropas det av många barn vid måltiden. 
 Barnen som inte sover har fått höra boken om Dollans dagis. Vad är Dollan för djur? En gris, säger några barn. 

Senare på eftermiddagen får några hjälpa till att sätta lite nya tyger på vårt vattenbord. Det blir nytt rent vatten till alla i havet. Det är båtarna, isbjörnen, flodhästen och delfinerna och hajarna mm. 

onsdag 26 maj 2021

Onsdag 26/5 Skapande vid ute ateljén

 


Idag har ateljé varit öppen. Med färgade sjalar kan man göra olika bokstäver. Vi sätter ihop några sjalar så det blir stora, tydliga och färgglad bokstäver. Här ser vi bokstaven B, sedan kan barnen öva på att rita bokstaven. Barnen kan saker som börjar på B som banan, blomma, båt och blå osv. Så det blir mycket skapande på stort papper med färgade kritor. Barnen gör sitt eget skapande av de olika bokstäverna som förs fram.

Här har det skapat bokstaven N. N är det i mitt namn säger någon, nalle börjar N, napp osv. 



Parera med att cykla med det stora flaket som är där framme på cykeln. Inte helt lätt. 
Några barn visar  upp marimban för vår nya kompis. Man kan spela och sjunga ihop. Ja, man kan prova med pinnen också. Det låter lite annorlunda. 

Barnen blåser såpbubblor och några utforskar och leker med sanden. Man kan gräva med spaden och skopan från den stora gula traktorn. 
Barnen kör varandra med den stora cykeln med släpet. Några får åka med andra vill köra själv. 

Panerad fisk, klyftpotatisar, sås och mycket grönsaker har barnen fått till lunch idag. Barnen som inte äter fisk har fått vegetariska schnitzlar, klyftpotatisar, sås och grönsaker. Barnen hittar sina favoriter på grönsaksfatet, det är majs och ärtor. Någon av barnen  upptäcker att det blåser så ute. Det blåser, säger flickan upprepande gånger. Så vi tar och sjunger en vers från vår sång "Hej vind vad gör du bakom hörnet?"
Barnen som inte sover tog ett besök på biblioteket. Där är det fritt val av aktiviteter. Några sitter och vilar i sovsäckarna, som en flicka tror att det heter. Det heter saccosäck, men det är väldigt lika ord. Skönt att sitta och titta i böcker. 
Barnen övar även färgerna med språkpåsen om olika fordon.  Då övat barnen på att säga färgerna på  svenska, engelska och takk. 
Någon vill ha kamera och ta bilder på olika mönster och färger.  
Detta mönster är randigt och det är många färger som barnen  kan. 
Barnen delas upp efter egna önskemål  när vi kommer ner till avdelningen igen. Några gör bondgård för dinosaurier  och några ser filmen om Alfons och Mållgan. Här ser vi att någon av barnen har kunskaper och kan handskas med lärplatta, han trycker bort reklamen och sätta på play upprepande gånger.