torsdag 21 oktober 2021

Torsdag Ateljen inne med dansa färgerna


ALLA BARN ÄR BJUDNA PÅ HÖSTFEST NÄSTA VECKA. ( även 15h barnen är inbjudna) 
Barnen välkomnas med en rofylld naturupplevelse med olika djur från olika delar av världen med hjälp av projiceringen baksidan av en hyla. Barnen  ser och säger att det är apa, liten apa och  mamma apa osv. Sedan blir det igenkända barnsånger om olika djur som b.la lille katt, lille gris,  hunden Bingo mm. 
Med det digitala utmanas språket, visuella berättande, färger, matematik med antal av olika föremål,  naturkunskap med skog vattenfall och himmel osv. 
Efter frukosten går alla barn ut till skötbordet för att sköta sin hygien. Här tvättar vår yngsta kompis sina händer och får höra "tvätta händer" sången. 
En liten mini film om Nicke som gör hamburgare får några barn se medan vi väntar in några barn. Barnen sitter vid dockvrån och upptäcker detta med matlagning och råvaror vid bordet. Barnen provsmakar och känner igen flera grönsaker, maträtter och frukter osv. 
Barnen har haft en samling. Hur många frukter har vi? Fem som hela handen. Tillsammans övar vi på vad det är för frukter. Någon upptäcker en lotsas banan och en riktig banan, att de båda är gula. 
Barnen får fruktstund som inleder samlingen sedan sjunger vi vår samlingsång Hej Alla! ....Barnen  övar på kompisarnas namn och antal närvarande mm. Barnen får veta att det är torsdag och att det är en regnig höstdag. 
Barnen ser handduken, som vi har i mitten på stjärnmattan. Vad kan det ligga under handduken? Tillsammans räknar vi 1,2 och 3 och vi vänder upp handduken. Det är Färgerna gul, röd, grön och vit. 
Barnen övar färgerna verbalt och lyfter språket med hjälp av takk. Tecknet för  Grön gör man så här dvs hugger av gräset med händerna, visar ett äldre barn. 

Ett barn lägger upp lotsas banan på det gula pappret. Barnen övar sedan färgsången "röd röd röd är mössa på mitt huvud."... 

 Därefter blir det digitalt med att se, höra, röra sig och dansa till materialet Gåspennan låten "Dansa färgerna" . En färg ger en rörelse. Blå stampa, gul klappa händerna osv. 
Barnen övar även att snurra. Barnen övar färgerna från "Knacka på" boken men även färgen rosa, orange och lila. 
Barnen som inte vill dansa kan rita fritt dvs ritkladda på stort papper. Barnen övar på att rita med blå krita, gula och röd osv. 
Innan ny aktivitet som blir en måltid dvs lunchen får barnen ta hand om sitt material som ska plockas undan . Med hjälp av barnens "plocka undan" sång läggs b.la bilarna i lådan. Sedan blir det en vikarie kompis  som hämtar matvagnen då vår hjälpreda är hemma. 
Barnen har ätit korv stroganoff, ris och grönsaker. Barnen verkar tycka om maten idag. 

Under uppevilan blir det mera digitalt meningsskapande med tema hösten. Det är om Skrutt som samlar massa höst material. Skutt samlar lava, svamp, höstlöv och mossa.  






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar