torsdag 7 oktober 2021

Torsdag 7/10 Ateljén är öppen med digitalt meningsskapande

 

Digitalt myskänsla på morgonen . Det är årstiden hösten med fina färger, blommor och löv som blåser runt och dansar runt till rofylld musik. Fast projiceringen sker upp mot taket och den fina vita grenen som är upphängd. 
Vid frukostbordet nämner barnen mycket  färger, löv, blad, stor blomma och många blommor och blad som flyger osv. 
Barnen övar sina klädesplagg vid påklädningen. Här visas det upp en fin dinosaurie tröja. Färger och dinosaurier säger pojken då han pekar och visar de övriga barnen. 
Barnen  benämner kläderna byxa, byxa ...BYXOR! Barnen upptäcker att flera barn har blåa byxor. 

Barnen har en liten samling med frukt. Barnen  sjunger sin samlingssång Hej Alla! Hej Alla! Vad kul och se dig, Välkommen hit! Sedan öppnas ateljén både ute och inne. Vid bordet kan  man upptäcka, utforska med att trycka lite på datorn och därmed få fram olika figurer på väggen. 


Barnen får också möjlighet att öva fingermotorik, att klistra olika paljetter på färgat papper. 
Att hålla limstift och föra runt den på papper och få fram klister är roligt. Sedan får man trycka på olika paljetter som stjärnor och blommor i olika storlekar. 
Digitalt meningsskapande med hjälp att skapa upp mot väggen med hjälp av datorn och projektorn. Bland annat kommer en hund fram, stjärnor och streck mm. Barnen upptäcker vad de kan göra med sitt finger då de för fingret på musplattan. Många börjar lite försiktigt men det blir intressantare efterhand och barnen tar mer och mer för sig. 
Barnen klistrar först lite försiktigt sedan blir det mer och mer. Så fina alster med varierande paljetter som har klistrats fast.
                                                 Barnen alster hänger vi upp ute vid ateljén. 
Barnen vill sedan baka,  tillverka olika kakor med olika kakformar. Någon hittar en gaffel som man kan ta sand med. Fast det blir bara lite med gaffeln. Man kan göra mönster med gaffeln också. 
Barnen kör med traktorer mellan varandra och har traktorn i rörelse. Den rullar snabbt, långsamt och kör långt i väg. Barnen får traktorn i rullning med hjälp av handen och foten då någon sparkar till den med foten.
Lite naturupplevelser hittas också. Det är först den stickiga kastanjen, som går lättare att undersöka via en glaslupp. Därefter hittas Bär,  som vår yngsta vet mycket väl. Inte smaka dessa det är BLÄÄÄÄÄ! Bara på lotsas i så fall. 


Det blir sedan fåglar som flyger i taket då det digitala fortsätter.  Passande fågeltröja visas då upp. En pingvin är det ju. Den flyger inte. Men mycket söt. 
 
Innan maten övar vi sången när barnen får plocka undan lite leksaker "när barnen plockar går det väldigt fort."..... Också får man ta ansvar av materialen med att plocka undan. 

Spenatsoppa med nybakat bröd och crème fräsch och mjölk. Soppan är grön, utropar någon. Det är nog broccolisoppa. Ja, skulle det också kunna vara. 

Digitala verktyg följer med oss hela dagen. Det blir fåglar som flyger uppe i taket  och andra djur från  våra svenska skogar. 
Barnen får också höra sagan om hösten med Mamma Måd och några sånger om hösten. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar