fredag 22 oktober 2021

Fredag 22/10 Digitalt meningsskapande och brandlarm


Fredagsmorgonmys med projektorn. Den är först placerad något högre upp på väggen. Det är rofylld musik med vackra mönster som flyter in i varandra i cirklar. 
Projicering  fortsätter sedan ner mot mattan, ovanpå mattan och lådan har vi lagt över ett vitt lakan. Detta ger lite olika dimensioner, effektfullt med färger och rörelse i bilden utvecklas annorlunda. 
Barnen försöker räkna, ta och se hela havets olika vackra landskap. Det är plattfiskar, hajar, sköldpaddor och  fiskar i varierande former osv. 
Lite fri  lek inne i  dockvrån med dockorna. Även grönsaker och frukterna  sorteras då ursprungslådan har gått sönder. Fin och trevlig rollek med flera barn tillsammans. Vår nya kompis upptäcker allt mera, och alla lär  hur  man gör vid denna lärmiljön.  



Samling på mattan med lakan på och projicering med havets fiskar mm. Barnen  får fruktstund och även några fiskar får lite äpple då  någon lägger lite äpple till dem. Vi sjunger fisk sången och räknar barn och fiskar. Sedan blir det en starkt ljud och BRANDLARM!! 
Brandlarmet utlöses i köket och alla barnen går till sina uppsamlings platser. Fjärilens plats är vid rutschkanan. Barnen sitter på presenning. Barnen får lite filtar om sig då det är en kall och ruggig dag. Riktigt bra gjort alla kompisar då det  blev en ny upplevelse för några. 

Rollekar med dockorna fortsätts efter brandlarmet. Dockans hjärta måste lyssnas av doktorn och hon får också lite välling. Tillsammans  övar vi flera begrepp, b.la språket i svenska och engelska. 

I dag har vi Hoppe Hare på besök vid lunchen. God sallad bjuds det på och andra goda grönsaker. Det är grillade  morötter, oliver och goda tomat bitar. Barnen har ätit bra med pastagratäng med spenat och ost. 
Under uppevilan övas skriftspråket med hjälp av ett alfabetspussel. Det är bokstäver som övas på svenska och engelska. Barnen upptäcker små nallar och den stora Bamse. Och även katten Jansson hittas. 
Plaska fötterna i havet. Fötterna får färg. Och fantasi övas då vi lotsar att vi går, plaskar och stänker vatten. Tillsammans övar vi att plaska med händerna också. Vi försöker fånga en fisk och samla fiskar i en hög. 

Därefter blir det en fredagssaga om några fiskar. Barnen övar på att lyssna, reflektera av några ord och begrepp. Matematik bla då barnen räknar fiskarna, färger nämns och storlekar. Språket lyfts både i svenska, engelska och visas tydligt med händerna dvs TAKK. 


Nu vill vi önska en trevlig helg. Meddela oss gärna om barnens vistelsetider förändras under höstlovet dvs v44. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar