fredag 29 oktober 2021

Fredag 29/10 HÖSTFEST

 Oj, vad är det här? Det är ägg men det är ju spökägg. Så söta. Barn som vill ha ägg får försöka skala själva. Hur många spökägg är det? 1,2,3 och  4 räknar något barn. Många som tyckte om spökägg. Mmm, gott! 


Barnen har fina kläder i dag som glatt visas upp. Någon har klätt ut sig till en katt, spindel kjol med mycket glitter osv. 
Fina rara Hoppe Hare är också med vid måltiden. Det blir en pumpa hare. Så söt. 


                                                  Lite frukt innan barnen går ut för att ha höstfest. 
HÖSTFEST inleds med att man går genom portalen. Sedan får barnen sätta sig vid samlingsställe dvs vid stockarna. 
Barnen kan sitta på presenningen också och sångstunden börjar. Barnen har fått ett brev från vår kära GÅRDSTOMTEN. Han vill sjunga och lära oss alla om hösten. Att man kan sjunga olika ruskigt, trevliga och roliga sånger. 


Barnen  får vara aktiva med olika rörelser till sångerna. Barnen  sjunger om smällebär , skogspromenaden och när svampen växer upp mm. 
Därefter öppnas lärmiljöerna ute upp med hösten som tema. Vid ateljén kan man göra stora fina grupp kollage med höstlöv i varierande former. Man kan klistra på spöken och små pumpor mm. 
                                   Det blir fina alster i tema höst med mycket klister och glitter. 

                                        Fina klara höst alster som är uppsatta i ateljén. Så fina! 

Vid Hajens lärmiljö kan barnen bygga och konstruera med olika byggmaterial tillsammans med naturmaterial som kastanjer mm. 
Vid Uttern hörna kan man smaka på lite rotfrukter och se när deras pumpa får ett fint ansikte. Vid gårdsbiblioteket sjunger barnen kusligt bra sånger och hör ruggiga historier osv. 
Sedan får veckans hjälpreda hämta mycket mat. Det är mycket mat idag då det är fest. Det serveras pumpasoppa med pumpabröd, crème fraiche och mjölk. 

Rysligt fin och höstinspirerad dukning vid måltiden.  Pumpa Haren är med och njuter av den goda pumpasoppan. Men vad ligger i soppan En SPINDEL, SPINDEL,  ropar några barn. Så läskigt kanske men det är bara lite höst bus. 
                            Lika fint på alla bord. Och vi hittar fyra spindlar en i varje soppskål. 
Gemensam uppevila med både yngre och äldre barn inne i biblioteket. Det blir först projicering från vackra naturmiljöer där det är årstiden "Hösten", som  flera barn ropar ut.  Barnen och pedagoger för fram olika begrepp om årstiden hösten. Det är färger som nämns , träd, djur dvs fåglar, hav och en sjö som någon nämner då det är lite vatten. 
Sedan blir det film. Det är Laban som ska göra fin middag och  ge en present osv. 
Mellanmålet gick också i höstens tema, Jättegod vegansk äppelkaka. Mmm, SÅÅ GOTT!

Nu vill vi önska er alla en riktigt solig och trevlig helg. 

torsdag 28 oktober 2021

Torsdag 28/10 Ateljén är öppen

 

Mysig morgon med projicering med olika naturmiljöer i höstens färger med lugn musik. Då tar vi fram några fåglar som vi har i byggrummet, det är b.la örnen. På avdelningen har vi en pingvin också, men den fågeln kan inte flyga. Projicering är på golvet vid dörren idag. Det blir även bilbana med fortkörande bilar då vi lägger till egna bilar och kör efter. 
Barnen får upptäcka skogen med olika fågelliv och även havets olika djur. Fåglarna sitter i träden, gömmer sig i buskar, träd och dricker vatten från bäcken osv. 

 Någon vill sitta i lugn och ro med en bok. Det är "Mumins första ord" en av de ny lånade biblioteksböckerna. 
Bilkörning med hjälp av projicering. Då blir det en sk rörlig och en lustfylldare bil hörna. Och även härligt fint höstträd med fina rönnbär för fåglarna. 

                                                 

Efter frukosten, lite fri lek och olika upptäckter med projiceringen är det sedan tid för att gå och öva på  påklädningen för utevistelsen. Det blir byxor, kofta, jacka, mössa och skor. Barnen övar dagligen på att klä på och klä av sig.

Samlingen vid ateljén då vi ska öppna upp ateljén därefter. Idag blir det ett fat med äpplen och ett fat med bananer. 


Tillsammans ser vi över närvaro med hjälp av "Hej Alla sången." Vid samlingen övar barnen på fem olika färger. Det är blå, röd. grön, gul och vit. En passande språkpåse med föremål med olika färger tas upp av några barn. Barnen lägger upp saker vid de olika färgade arken.  
Barnen  hittar 6 olika saker till de fem olika färgerna. Barnen tar upp olika föremål som lotsas frukter, klossar och grönsaker. Barnen nämner att det är äpple. vilken färg den har och var den ska ligga, barnen övar matematik med att sortera i dessa fem färgskalor, antal och nyanser då vi ser både mörk och ljus färg. Sedan öppnas dörren och ateljén är öppen.
Ateljén är öppen och idag tar vi  hand om löven på olika sätt. Några barn får använda varptråden och nål och göra lövgirlanger. 
Barnen göra långa, korta, girlanger med  lite löv och med mycket löv i sina höstgirlanger. 
Prasslande lövhög där barnen kan  gå i löv och ta några valfria löv till sina girlanger. 
                                              Fina höstgirlanger är upphängda vid sovloftet.
Barnen som inte vill pyssla leker vid olika delar av gården. Här övas motorik vid rutschkanan. 
Barnen har fått in nya biblioteksböcker. Böcker om årstider,  naturen och  normer och värden mm. Barnen hittar en passande bok om fåglar då vi projicerar fågelliv med lite kvittrande fågelsång. 
Här upptäcker en kompis att vi har 4 likadana böcker det är ju om vår kära SICKAN. Mycket lättsam och bra bok om olika betydelsefulla begrepp. Av Sickan lär man sig att man ska dela med sig, vänta ibland, dela lika, leka flera stycken och att det kan bli orättvist ibland osv. 
Måltiden infinner sig med en projicering från havets djur och rofylld havs musik. Barnen har ätit vegetariska schnitzlar, klyftpotatisar, sås och grönsaker. Mycket oliver plockas ut och snabbt tar de slut. 

Uppevilan börjar med att vi skapar en söt Höstpumpa, det är söta rara Maja med napp. Barnen  har själva döpt henne. 
Dagens högläsningsbok vid uppevilan blev denna. Det är Mille, han går på förskolan precis som ni. Någon flicka påpekar att man "måste vinka till sin pappa", för det brukar jag göra. Mille vinkar till sin mamma. Barnen känner igen  morgonrutinerna då vi läser om hur  Mille har det. 

onsdag 27 oktober 2021

Onsdag 27/10 Motorik och rörelse

 

Rörelseglädje cd sätts på av en kompis inne i musikrummet. Barnen övar på att gå som stora elefanter med snabel, barnen övar på att gå på tå, gå fram och baklänges mm.
Barnen övar på att säga god dag med hjälp av "Goddagsången", och visar hur man nickar med huvudet. Barnen övar på att gå i olika variationer med hjälp av sången "Knattegå" runt och utanför  mattan mm. Sedan övar barnen på att springa med hjälp av sången "Springstund" man kan springa olika riktningar på mattan osv. 


Barnen spelar med i den gungande fartfyllda låten "Dunder honung. Trumma, trumma och barn visar upp sin styrka med att lyfta trumman och pallen. Starta barn med mycket rörelseglädje. 

Rörelseprogrammet avslutar med avslappning. Någon  tycker att det ska vara mörkt. Det är natt nu,  säger en flicka och släcker  lamporna. Därefter går barnen till sina platser vid hallen för att öva på att ta på sig sina ytterkläder. Vantarna bli en utmaning då det övas att sätta på och ta av dem. Man kan öva lite sedan får man hjälp med den andra vanten. 

                                                

Något barn övar motorik på egen hand med att ta sig upp och ner vid rutschkanan. 
Motoriska övningar med hjälp av rörelsekorten. Barnen övar på  att böja på benen. Man kan lotsas att man sätter sig ner. Det övas på att hoppa som en groda, hålla på öronen och sätta händerna på olika delar av kroppen. Barnen övar på motorik, rörlighet, koordination och att lyssna och ta en instruktion. 
Lite sandlek vid sandbordet tog något barn tag med. Lägga upp sand i sandformen med hjälp av en spade.

Fria aktiviteter innan maten som att bygga med hårda bokstavsklossar.  Höga torn blir det i olika variationer. Någon blir lite upprörd då tornet rasar. 
Flera barn har även rörelse med ikt b.la Babblarnas rörelsesång och Bolibompa Drakensdans. Barnen följer med i de olika rörelserna som att vicka på rumpan, snurrar runt och uppsträckning av armarna osv.  

Innan maten tar barnen och plockar undan lite av sitt material som har används.  Medan barnen plockar undan hör man flera barn som sjunger med i vår sång " när barnen plockar när barnen plockar går det väldigt snabbt" ........
Veckans hjälpreda hämtar matvagnen. Idag är det köttbullar, kokt potatis med sås och grönsaker. Alltid lika stor entusiasm vid hämtning av maten och köra vagnen. 
                                       Mmm, så gott med köttbullar. Barnen har ätit mycket mat idag.