onsdag 8 september 2021

Onsdag 8/9 Barnen utforskar på förskolegården

 Efter varje måltid tar barnen ansvar över matavfallen. Det man inte vill ha kan man slänga i den  bruna påsen. 

Barnen leker valfria lekar inne på avdelningen  en stund innan vi går ut.   Därefter övar barnen på att klä på sig. Behöver vi mycket kläder idag? Någon undrar var solen har tagit vägen? Nja, solen är bakom molnen. Kanske kommer solen i eftermiddag. Vi behöver  bara kofta, skor och väst idag. 

Ute på gården fångas barnen ganska snabbt med att vara vid sandlådan. Det är sandbordet som blir intresseväckande  i dag. Många barn är vid bordet. Några barn sitter i sanden och gräver, öser och häller ut sand. I en liten grupp vid sandlådan blir det lustfylld lärande då barnen övar hur man kan göra i sandlådan. Momenten upprepas hela tiden och detta skapar trygghet vid denna lärmiljön utomhus. Barnen blir trygga med varandra och barn och pedagoger blir trygga tillsammans. Det skapar glädje, lust att fortsätta och att sedan efterhand utforska lite själv. Vissa barn är utanför sandlådan och upptäcker att man kan köra traktorerna långa sträckor. Det blir glatt och effektfylld när traktorerna krockar. Flera barn vill prova och det ger ett lustfylld lärande och säkerhet med att just använda traktorer. Det är av betydelse vid inskolningen på förskolan att barnen prövar, utvecklar vidare i små steg, både vid inne leken och uteleken. 
De yngsta kör med traktorerna först en traktor sedan blir det två. Den ena skopan är sönder men man kan gräva med en händerna. 
Några barn är ute och kör med bilen. Barnen  sitter ner och kör och tutar som en bil. Akta kör försiktigt! 

En kompis har hittat en skatt i sanden. En stor fin sten. 
När barnen kommit in och tagit hand om sin hygien får man lite frukt. 

Barnen här ätit lite broccolisoppa med crème fraiche och  bulle. Mm, en utmaning för vissa barn. 


Under en uppevilan utmanas de äldsta barnen med att skapa med motiv på korkplatta. Med småspik kan man hamra fast dessa motiven. Barnen övar språk med att tala om vad de ser för motiv som bla moln, sol, triangel  cirkel, djur och olika färger osv  Bla övas fingermotoriken då barnen hamrar fast detta på plattan. Och teknik med att konstruera på platta och föra fram detta. Skapande förmåga då det skapas olika egna varianter på mönster  och fina alster på korkplattan.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar