fredag 24 september 2021

Fredag Digitalt meningsskapande

 

Barnen får lite frukt innan uteleken. Idag blir det goda saftiga äpplebitar. Sedan lär barnen sig att det är veckodagen FREDAG, som utropas med ett stort utrop Ja JA!!. Barnen får sedan information om att man kan ha lärplattorna och kameran ute idag. 
Men först övar barnen på att klä på sig. Byxa  kofta, jacka eller overall. Barnen övar på språket, motoriken med att klä på sig osv. Först sticker vi en fot och sedan blir det två fötter. Därefter sticker vi i våra två armar. Skor och väst ska vi också ha på oss.
I förskolans läroplan står det klart och tydligt att barnen ska  ge varje barn förutsättningar att utveckla och uttrycka i olika uttrycksformer som bla sång, rörelse och bild och då även i digitala former.  

Flera barn blir sedan inspirerade, nyfikna och använder lärplatta ute. Jag tittar på trädet, säger flickan. Tillsammans upptäcker vi olika mönster, struktur och kanske ett litet djur. Vissa upptäcker att det blir som ett stort förstoringsglas och några vill ta bild på det som syns.
Här är bären, jag tar en bild av bären. Sååå många bär, säger flickan.
Barnen övar med att föra och använda sig av lärplatta ute. Hitta bilden, föra fram vad man vill undersöka. Inte helt lätt då det är svårt att hitta kameran. Men flera barn utforskar och undersöker sig fram med ikt material vid olika lärmiljöerna på gården.
Något barn tar en sväng med bilen, jag kör nu, säger någon. Tut tut!!Akta er!
Någon upptäcker griffeltavlorna och ritar med sin pappa. En gris har skapats tillsamman på marken.
Lärplatta blir det även spegelbild på sig själv. Undersökandet av sand och fotspår blir en härlig upptäckt. 
Flera barn tar för sig av griffeltavlorna och ritar långa, korta, många, starka i fyllda streck och prickar. 

Någon blir enormt förtjust av kameran och får använda och dokumentera sin upptäckter. Det är lite svårt med vilken knapp som ger bild. Barnen ser bilden och sedan prövar de att trycka på den stora knappen.  Vad händer om man trycker på den lilla knappen? Skillnaden på att hålla kameran långt ifrån och nära blir också en fräck förändring. 


Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla
förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik,
förmåga att upptäcka och utforska teknik i vardagen, och
förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material
och redskap.
(Lpfö 18:14)


IKT fortsätts även inne på avdelningen. Att få bygga bana med kaplastavarna och föra och trycka på musen. Musen låter härligt som ger en mycket glädjefull stund för flera barn. Musen går framåt, bakåt, svänger höger och svänger till vänster. Med en aktiv pedagoger får baren turas om att föra och därmed trycka på musen. Barnen övar teknik att föra musen med hjälp av de färgade knapparna, språk då de nämner var musen hamnar, fingermotorik, matematik, turtagning, samarbete, bygg och att konstruera  en bana med kaplastavarna mm. 
Från förstoringsglas via lärplatta blir det  mycket färg och mönster från bilmattan. Barnen för lärplattan fram och tillbaka. Det blir suddigt, klart och olika färger från mattan. 
Barnen olika baner byggs fram där musen får ta sig fram. Programmering utmanas för det yngsta med en lustfylld verktyg. 
Dagen maträtt blir mycket intressant med flera upptäckter. Det är grönsaksgryta dvs ratatouille med cuscos och grönsaker som bland annat rivna morötter, oliver och kålsallad. Lite grönsaker från trädgården fanns i grytan i dag. Barnen är glada, nöjda och har ätit bra. 


Vår nya kompisar har ett rikt språkande då han berättar om sina upptäckter från maten. Det är bönorna som är intressanta. Dessa bönor måste skalas och smulas, verkar inte så gott men fingermotoriken övas helt utifrån barnens delaktighet och inflytande. Groddarna tycks likna små grodyngel och de är inte så goda. Även dessa är intressanta att utforska och skala. Såå många grodynglen. Nä, nu är jag klar, säger pojken.

Nästa vecka kommer en ny kompis till avdelning. Det är också VH samrådet på onsdag kl 8-9 via teams. Men nu vill vi önska trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar