torsdag 30 september 2021

Torsdag 30/9 Ateljén är öppen

 DET RÅDER KRÄKSJUKA PÅ AVDELNINGEN . TÄNK DÅ PÅ ATT MAN SKA VARA KRÄKFRI MINST 48H INNAN MAN KAN KOMMA TILLBAKA TILL FÖRSKOLAN. 




Vi började dagen med vår låt om kläder i samband med att vi skulle ut. Det är alltid glada leenden och alla försöker sjunga med när man hör orden 'byxa, tröja och strumpa' i vår kläd sång Bolibompa- Klä på dig sången . Medans andra försöket sjunga med visar andra vad låten handlar om och pekar på sina kläder i takt med låten . 


Efter kläd sången gick vi iväg till ateljérummet för en liten samling där vi sjöng bland annat lille katt, 🐈🐎🐄 lille ko och hästen plopp. Efter sångerna kom den efterlängtade frukten och idag blev det lite äpple. 🍏                                                         🍏🍏🍏🍏

Idag i ateljén fokuserade vi på vattnet. Kan man måla med vatten? Vi lärde oss att det gick och det var kul, vissa använde en pensel och andra två penslar samtidigt. Vi doppade penslarna i vatten och penslade på träplankorna. Man såg att plankorna ändrade färg och barnen sa 'många streck'. Barnen använde olika tekniker och mönster bildades och då ville alla "pensla på" ännu mer. 

När vi hade målat klart träplankorna övergick vi till att se vad som händer när man hoppar i vatten och barnen märkte att det skvätte, detta då vatten som skvätte rörde vid händerna och en droppe kom ända upp till kinden. 
                                                                           💧💦💧💦
Det barnen även kom fram till var att man kan ljuda med penseln om man använde en annan del av penseln, jo handtaget på penseln gjorde att det kom ljud när det drogs på plankorna. 
                                                                    👂👀❤👂👀❤
                                                                 💚💚💚💚💚💚💚
Barnen har ätit spagetti och köttfärssås med grönsaker. Det var grönsakerna rivna morötter, gröna ärtor och rödbetor. Sojafärs för de som inte vill ha kött. Barnen har ätit flera portioner, vissa pillar och övar pincettgreppet med att sortera ut de gröna ärtorna. Mmm, gott och ganska roligt att sortera ut något från tallriken. 

onsdag 29 september 2021

Onsdag 29/9 Rörelse och rytmik

 Vh samrådet har varit i dag. Trevligt  att möta lite nya vh. Protokoll kommer ut inom kort. 

Barnen får lite frukt innan uteleken. Sedan övar vi vår sång Hej alla! Hej Alla! Vad kul att se dig välkommen hit.....

En fin och trevlig Bamsebok, den läser vi några gånger vi utevistelsen vid en mysig plats. Det är julafton och vargen kommer med julklappar. Det är klappar till Alla och fin julfirande med långbord osv. Barnen lyssnar på saga då vi tar en liten högläsning med barnen. Det blir en interaktivt sätt med frågor, tankar, barnens kunskaper och funderingar över olika begrepp från boken. Vi strävar efter att ständigt att läsa med barnen och inte för barnen. Vid läsning för barnen stannar bara pedagogen upp i bland om olika bilder och ord.   
Viktig information lapp till alla barnen, från ledningen om fortsatta restriktioner kring covid-19. 
Barnen övar flera motoriska färdigheter med att bl.a cykla runt en sväng, flera cyklar måste tankas via tanken så då får man hjälpa varandra med den stora slangen. 

Någon tar kameran och tar en bild då målaren målar om vårt sandbord. Så himla fint blev det, grönt blev det. 

Barnen övar motorik med att gå upp via stegen och åka ner via rutschkanan. Något barnen gör flera gånger om dagen. Flera av de yngsta visar upp sin säkerhet med att ta sig upp här, rörlighet och motorik likaså som har blivit allt bättre. 

Barnen övar med att köra och parera med skottkärra. Vissa vill ha föremål i den medan någon vill köra den tom.  
Lite naturmaterial samlas i en behållare. Det får ligga i burken så fina bär. 


Barnen övar med  olika lägesbeskrivningar med hjälp av att sitta på stolen, lägga sk blommor bakom stolen eller under stolen. Men är det blommor du har plockat?  Ja, jag tycker det. Fast det är lite bär från träden. 
Barnen övar på att ta sig fram med cykeln. Hasa sig fram med benen, framåt kommer man alltid. 


I en liten grupp övar barnen med cd från materialet Rörelseglädje med att gå som en elefant, knatte gå, springa  och köra racerbil. Därefter blir det plocka undan sången. 

Barnen har ätit tomatsoppa, bulle, crème fräsch och druckit mjölk. Bullarna verkar gå mest åt. Fast det blir konstiga hål i någons bulle. Man kan  doppa bullen i soppan det är gott. 



tisdag 28 september 2021

Tisdag 28/9 Barnens delaktighet och inflytande, inskolning

 

Barnen som är inne på avdelningen med vår nya kompis som inskolas upptäcker mycket tekniska övningar och material. 
Barnen bygger vid fönstret, kör  med dockvagnen och utmanar sig med den färgade labyrinten. Mycket fingermotorik, geometriska figurer, färger, antal och grovmotorik övas. 
Även byggbordet med att mecka och ta loss sakerna övas. 


Fruktstund efter toalettbesöket. Barnen tar frukt då vi är rena om händerna. 


Barnen bakar några fasta fina kakor av sanden som är superbra idag, då det har regnat endel.
Barnen fångas av att rita på griffeltavlorna ute idag. Med lite hjälp blir det en gris, en sol och grässtrån av en kompis osv. Det blir en promenad för någon som är lite emotionell och har tankarna på pappa och mamma mm. Tillsammans hittas  stockarna som man kan rita på. 
Barnen ritar streck, cirklar och mycket på ett och samma ställe mm. Mycket kreativt skapande med gatukritor  på olika underlag. Det blir lite annorlunda också har det blivit fuktigt och regnigt på ytorna. 


Barnen övar på att ta av sig sina skor med hjälp av stövelknekt. Därefter tar man av sig västen. Och går till sin plats med skorna och hänger upp jackan. 
Lite berättande  via en bok dvs bildpromenad av bokens fina bilder. Barnen upptäcker vingar på flickan, jordgubbe, blad, blommor, färg och glitter i boken. En stund innan maten sjunger vi vår "plocka undan sång". "När barnen plockar."..... 
Barnen här ätit panerad fisk, potatis, ärtor och majs. Vill man kan man få remouladsås, fast det verkar inte så omtyckt. 
Broccolibiffar med potatis och ärtor för det veganska alternativet. 
Mycket språkande och lustfylld kreativitet med lite grönsaker dvs ärtorna. Barnen övar matematik då vi räknar, delar i högar, sorterar och subtraherar då vi äter vissa. Minskning syns tydligt och det blir en rolig stund vid lunchen  då vissa saknar sin mamma och pappa. 

måndag 27 september 2021

Måndag 27/9 Ny inskolning och ateljén är öppen

 Idag Välkomnar vi en ny pojke till avdelningen.  Så det blir en inskolning med några barn som är inne och leker, upptäcker sig fram i de olika lärmiljöerna, materialen och lär känna pedagog och kamrater. Nya dockvrån är intressant och de olika köksleksakerna. 



Barnen som ska ut till ateljén får en liten samling vid ateljén. På stjärnmattan sitter vi alla för att få lite energi med lite frukt. Tillsammans sjunger vi namnsången Hej Alla! Hej Alla! Hej alla vad kul att se dig,  välkommen hit...... Barnen övar på varandras namn och alla får se varandra och blir bekräftade. Barnen övar på att det är måndag. Har ni haft en bra helg? Vi sjunger sedan sången "en noshörningen kom till mig och gav mig en puss".... I sången får barnen öva på att klappa, stampa och göra en puss (på sin hand). Detta övar vi några gånger då vi alla behöver öva på den sången. 

Vad kan det vara under handduken? Någon säger, frukt. Visst är det frukt. 

,
Barnen får sedan uppdrag att hämta några hinkar så vi kan ha färg och måla lite med penseln. För idag får man måla med lotsas färg. 

Barnen börjar att måla lite nätt med färg för att måla mer och mer efterhand. Barnen övar teknik med att föra med penseln och täcka planket med färg. Motorik, språk, skapande, turtagning, samarbete och gemenskap att göra något roligt tillsammans. Där alla bidrar med något är betydelsefulla bitar som övas vid ateljén idag.  


Barnen får doppa penslarna i färg (vatten) och måla om vid sovloftet. Barnen drar med penseln fram och tillbaka. Först blir det lite färg och sedan mycket färg. Snabbt går det. 
Barnen målar rikligt med färg på utsidan av sovloftet. Så fint det blir. 
Vad kan det vara? Det är en valnöt med hårt skal. 
Barnen hittar mycket att äta vid planteringslådorna. Barnen övar på att det är hallon och tomat. Hallon är röda, tomaterna är orange och gula. Vissa tycker om dem andra vill inte ha.

När barnen kommer in tar man av sina skor via stövelknekt och väst.  Därefter tar man sina skor och jacka till sin plats. 
Barnen har fått en ny lärmiljö, en dockvrån med vagn och några dockor. Har beställt ny barnstol till dockorna och nya dockor som ska komma. Det kommer sättas upp bilder, ramsa och  kokböcker mm. Köra vagnen är kul, inte för snabbt då blir dockan rädd. Efter en stund är det tid att äta och då får barnen plocka undan. Därför sjunger vi "plocka undan" sången och sätter tillbaka sakerna. 
Vegetariska biffar, bulgur, sås och grönsaker. Oliver är  på grönsaksfatet idag, till många barns förtjusning. Mmm så gott med oliver.