måndag 1 februari 2021

Måndag 1/2 Utelek och projektboken

Hoppas ni har haft en bra långhelg. Vi personal hade en bra vu-dag. Med mycket bra samtal och reflektioner. Vi har också ändrat om vid olika lärmiljöer som kuben och byggbordet mm. 

Tittat! Titta! Ullis det är en spindel på väggen, hojtar barnen. Man ser den först knapp men visst är det en spindel. Så barnen "sjunger sången imse vimse spindel...."
De äldre barnen kommer alltid ut först. Så de yngsta får sin stund. Här har det hittats en låda det blir sången "barn en i lådan" eller namnet på barnen, som man också kan sjunga. 
Barnens bygg-bord  har blivit ett bil-bord med ramp, garage, vägar,  järnvägar och fint öppet landskap med djur och naturområden mm. Bilarna körs på de gråa vägarna och tågen på järnvägen. 

Barnen har haft samling med en tillbaka blick från projektboken. MEMMO och MYSEN är något barnen kan. Barnen blir påminda om att MEMMO och Mysen är ute och går i leran. Det blir lera överallt och tunga stövlar med lera. MEMMO och MYSEN vill ha vinter, tillsammans upptäcker vi hur snöflingorna ser ut. Det är snöflingor av  papper. 
Barnen får även  frukt, men vad är det som ligger kvar på tallriken när frukten är slut? Barnen funderar en lång stund det är ju en sådan man kan plantera, så blir det ett äppelträd. Det är en kärna av ett äpple. 
Några nytvättade vantar och strumpor,  som gärna får ses över av er vårdnadshavare, bara man är själv i hallen. 
Av MEMMO och MYSEN lär sig barnen att det är frost på marken och träden. Naturen blir annorlunda med ett vitt täcke. Kanske kan man rita eller skapa med  frost under veckan? 
Barnen ser och övar på att blåsa med munnen och göra sk moln med munnen, det blir det nu när det är så kallt. 
Barnen tycker om sina kaplar-dockor av huvudpersonerna från projektboken. MEMMO  blåser moln, visas upp här. 
Barnen får sedan leka ute, någon sopar och gör fina mönster i sanden. 
Barnen är vid lekstugan där en nytt lärmiljö växer fram. 
En flicka hittar is. Titta is, säger flickan. Det kan man måla på en mörk bakgrund. 
Efter uteleken utforskar barnen med olika fordon på den nygamla mattan. Det körs med stora och små fordon på de olika gråa vägarna. Bilarna körs upp för rampen som finns i två våningar. Kunna hitta bilar som passar för rampen är inte helt lätt. 

Barnen har ätit vegetariska morotsbullar, potatismos och sallad. Likadant för det veganska då utan mejerier i potatismos. 
Efter maten får de äldsta barnen sortera matavfall i den bruna påsen. 
Fina bygg alster innan maten, höga fina torn. 
Båtar och sköldpaddor vid kuben där barnens intressen genomsyras dvs Vatten. Även projektboken med snö, vatten och is. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar