tisdag 23 februari 2021

Tisdag 23/2 teknik- skapa med pensel, kork och svamp

 Samling på matten inne på avdelningen. Barnen ser de uppsatta bilderna från bildstödskartan. Det visas med att peka på bilderna dvs bildstöd till resp sång. Det blir flera sånger som "blinka lilla stjärna, bä bä vita lamm, nyss så träffade jag en krokodil, hjulen på bussen och en kulen natt" osv. Lite frukt äter barnen också som är så omtyckt. 


Barnen har varit inne i ateljé för att göra valfria aktiviteter. Någon vill rita med färgade kritor. Barnen ser verktyg till lera som är gröna, som upptäcks att man inte kan ha på ett papper. 
Därför tar vi fram målarfärg och målar på större papper. Det målas cirklar,  streck och fina runda prickar mm. 

Barnen får också möjlighet att sk tittläsa från de nya böckerna. Boken "gå på potta" verkar intressant. Krokodilen ska också gå på pottan. Att man kanske inte alltid känner för att gå på pottan. Men man kan ta med sig sitt gosedjur, då kanske det känns bättre. Och mycket riktigt blir det en bra situation med att öva på att gå på pottan med hjälp av ett gosedjur. 
Fina alster skapas med penslar i olika varianter. Det blir stora, små, lite och många runda prickar. Jättekul! Och att skapandet ger en snabb visuell resultat. Barnen blir mycket nöjda med sina alster och för fram detta mycket tydligt. Stolta barn i det lustfyllda lärandet.
Barnen väljer även att man kan måla med vissa formar som vi brukar ha vid lera.  Barnen upptäcker stjärnan och får hjälp med att rita konturerna också kan man fylla i om man vill. 

Barnen skapar i lugn och ro. Och med god koncentration och utmanar att använda både kork, svamp och fingrar i sitt kreativa skapande. 
Barnen har ätit Pytt i panna med grönsaker bla  rödbetor, gurka morötter. 

Under eftermiddagen leker barnen med några nya vattendjur och andra djur men även båtar i olika varianter. Man får gå försiktigt i vattnet så man inte trillar i. Nu är det ju ingen snö för snön har smält och blivit vatten. Vatten som det har blivit på våran gård. 

Ett av barnen gissar på att detta är en skata. Men det är det faktiskt inte, denna fågeln är mycket större med stora vingar och med en vass näbb. Den flyger jättebra. Plötsligt tar den sats och flyger till ett av isblocken. 


Senare på eftermiddagen vid uteleken bygger-och konstruerar barnen. Bland annat olika bygg alster med hjälp av små färgade hårda  klossar. Hur högt kan vi bygga innan det rasar? Skillnaden på olika höga torn och att man kan bygga i olika rader osv.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar