torsdag 4 februari 2021

Torsdag 4/2 Skapande- ateljé utomhus

 

Redan på morgonen får barnen lite ikt med hjälp av skön vintermusik med ett fint vinterlandskap. Men även några rörelsesånger då barnen kan sjunga med i olika rörelser. 
Barnen har upptäckt  iskuberna, det byggs i kuben och på bordet. 
Vid frukosten utmanas barnen med språk och kommunikation med hjälp av ikt. Det blir sk "ögonblickforskning" vid frukosten med hjälp av ikt. Med ögonblicksfrågan "Hur kan jag som pedagog ge alla barnen handlings och talutrymme vid måltiderna? Barnen  upptäcker och säger,  att det är snö ute, det snöar på väggen, mycket snö, tända ljus, snö, snögubbe, se det snöar, vit osv. Barnen berättar mycket under frukosten. 


Barnen får även se filmen "the sowman" utan tal. Därav blir det mycket språkövning genom filmen. Vad händer? Hur gör dem? Och varför? Didaktiska frågorna besvaras i en dialog med vuxna och barn. Filmen handlar om en pojke som blir glad när det snöar, han leker i snön, gör spår och sätter ihop en  snögubbe. Under natten drömmer pojken att snögubbe blir levande och därmed hans nya kompis. De upptäcker en del i pojkens hus och leker och har roligt. 

Ateljén är öppen idag också men den är utflyttad till snön. Och alla barn får måla på snö. Barnen spray målar  med flaskan, med färgerna blått och rött. Barnen målar med tjocka och smala penslar. Barnen får även utmana skapandet i snön med hjälp av pipetter.  

Alla barn, yngre och äldre blir intresserad över att färgen kommer på snön och hur det ser ut. De liknar blod av den röda färgen. 


Någon bygger ett fint hus av magneter till våra elefanter. 


En liten grupp läser boken om Alfons. Det är boken " Alfons Åberg undersöker och experimenterar". I boken finns ett uppslag om att skapa is present. Ja, ja kanske kan vi göra detta. Det är ju snö och kyla och då ja  det bli is. 

Barnen har ätit spagetti och köttfärssås och grönsaksfat med morötter, ärtor och rödbetor. Mmm så himla gott!! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar