måndag 8 februari 2021

Måndag 8/2 Utelek och projektboken

 Barnen får frukt innan  uteleken. Därefter tar vi en liten samling   med hjälp av projektboken.  Det är avsnittet då det har kommit snö hos Mommo och Mysen. Det har ju kommit snö hos oss också, så det var ju bra. 

MEMMO upptäcker is då en pöl med vatten har frusit.  "Mysen tror först det är glas. MEMMO och MYSEN hoppar på isen och det blir ett kras, ett regn av sliter och brun vattendroppar". MEMMO och MYSEN har jättekul. Mysen upplev något vitt, kallt  och fuktigt på hans nos. Tjoho! Det snöar, ropar MEMMO. Tillsammans upptäcker dem snö. Man kan räcka ut tungan så kommer det snöflingor på tungan och det smälter på tungan. Det smälter på en sekund, för det är varm på tungan. Osv. 


Med en illustrerad bricka med tänkt snö av hushållspapper och snöflingor. Barnen lär sig siffersymbol av siffran 5 mm. Allt för att lärandet ska bli enkel och lustfyllt.  

Sedan får barnen själv upptäcka sig fram med snön. Det görs snöhögar, snöänglar, dra pulka, åker pulka och åker med gumpen från kullarna osv. 
Barnen smakar, känner, tittar och luktar på snön. Det är kallt och det blir vatten. Smakar inget tycker barnen. 
Barnen får samla snö i två glas. Vad kan detta bli? Blir det mjölk? Nä, det blir ju vatten, säger en av de äldsta barnen. Undrar om det blir lika mycket vatten? Ett av glassen är det packat med snö och i den andra är det löst med snö. Vi får se hur det blir. 


Barnen leker med vilda djur. Det är örnen som flyger, säger pojkarna. 
Barnen övar på att ta av skorna vi stövelknekt. Barnen tycker det är svårt men det går, allt det våta lägger vi in i torkskåp. 
Vegetarisk lunch med grönsaksgryta med couscous och grönsakerna rivna morötter, kål och rödbetor. Något barn kommer på att gubben har morot till näsa. Vilken gubbe menar du? Snögubbe kanske. Ja, den har en morots näsa. Ja, det kan man också göra av snö. Det kan vi göra imorgon. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar