fredag 30 september 2022

Fredag 30/9 utelek och Fredagssamling



 Idag var det supermycket vattenpölar på gården, barnen berättade att man måste då ha gummistövlar och regnkläder. Kompisarna bestämde sig för att samla ihop massvis med vatten i de olika hinkarna som finns ute på gården.

Det används olika slevar, skålar och former för att baka. Mycket sand och lite vatten. Sen blir det deg säger barnen. Med en sil åker all vatten ut, och grus och blad fastnar i silen. Det övas då begreppet att sila. 

På bordet hälls degen ut. Vad ska bakas undrar alla kompisarna? 
Det blev en rödbetakaka. Det bakas även  kanelbullar osv med myyyycket kanel.


En kompis hittar ett litet äpple. Hur ser äpple ut? Kan man äta det? Ja, det kan man, direkt från trädet. Ingen sand  och blåmärken på äpplet, så det går bra att äta det. Det är riktigt gott.


Barnen är mycket i sandlådan och använder alfabet formar med  bokstaven F. F som i Flygplan, Felix, Fotboll, Fjäril och fredag. Barnen pekar och berättar att det är bokstaven F. Det bakas ihop flera F, som barnen säger. Det räknas upprepande gånger och det blir hela tiden en ökning av kakorna. Det blir 1,2,3,4 och 5. 

Därefter hör alla barnen en klocka som ringer. Det betyder att det är GÅRDSSAMLÌNG.

Samlingen börjas med gårdssången. Sen är det dags för vattensången. Vad är det som regnar på paraplyet? Vatten, vatten bara  vanligt vatten, berättar barnen. Vad är det som faller ner på snögubben? Det är bara vanligt vatten svarar barnen igen.

Vad finns mer i brevlådan? En liten mössa? Fingervantar? Eller strumpor? Barnen tror att det är gårdstomtens lilla mössa som råkat ramla in i brevlådan. 


Högtalaren sätts fram och olika ljud av regn sätts på. Medans regnljud sätts på börjar det regna på riktigt. Barnen hör lätta regndroppar och stark åskväder. 

Efter gårdssamlingen  är det dags för lite rörelse och dans. Högtalaren används nu till olika glada låtar. 

Det sätts på köttbullar i näsan sången, rosa helikopter och alla barnen favoriter. Man kan dansa tillsammans med en kompis men man kan också dansa själv. Allt är Hur bra som helst.
 Projektorn är på och det projiceras lite lugn musik med olika djur från skogen. Barnen ser ekorrar, harar och många olika fåglar.


Veckans hjälpreda hämtar dagens mat och idag är det ris med grönsaksgryta. Till maten serveras rödbetor, ärtor, gurka och morötter. Alla kompisarna tyckte att dagens mat var supergod. Allt åts upp på direkten.

Uppevila inleder med lite uppdragskort. Det är färgglada och fina bilar som barnen kan fiska upp med ett tänkt metspö. Barnen utmanar sig med olika uppdrag. Bland annat var sitter din näsa? Kan du hoppa på ett ben? Hur många ögon har du? Hur gör man när man hoppar jämfota? Osv. Trevliga och uppskattade uppdrag.  


Fredagsmys kaka! Och det är äpplekaka från förskole gården. 

Trevlig helg! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar