tisdag 27 september 2022

Tisdag 27/9 barnens delaktighet och inflytande

DET HAR UPPTÄCKS FALL AV LÖSS PÅ EN AV STORBARNSAVDELNINGARNA.. 

Samlingen började med "Hej alla" sången och därefter fick alla barnen välja mellan äpple eller banan. 

Under fruktstunden fick barnen syn på en spindel, det var en långben sa barnen. Många långa ben hade den. En kompis berättar att spindeln kanske också vill ha lite frukt.
Ut och gå projektboken introduceras för första gången och barnen ville läsa den flera gånger om. Barnen pekade och berättade vad dem såg på varje sida. Men vem var det på första sidan? Barnen berättade att det var en flicka. Men varför är det en flicka? Barnen tyckte att barnet på framsidan hade långa tofsar nästan som Pippi och då är hon en flicka.

Efter samlingen bestämde sig några kompisar att de skulle gräva i sandlådan med hjälp av grävmaskinerna och traktorerna.

Uttern hade sitt Gårdskök ute på gården, barnen lagade soppa. Det behövdes mycket sand och många slevar för att kunna blanda ordentligt.
 
Det övades lite balansgång. Kompisarna tyckte det var lite svårare när det var fuktigt och blött för då halkade man mer.

Barnen samlade på djur ute på gården, det fanns ett stort lejon som kompisen gick runt med. Hur låter ett lejon? Raaaawwwr! Sa barnen.
 
Veckans hjälpreda hämtade dagens mat vilket var fiskgratäng. Till gratängen bjöds det på broccoli, morot, majs och ärtor.
Det är fiskgratäng m potatis och grönsaker idag. Broccoli blev mycket omtyckt, de liknar träd säger några kamrater vid bordet. Vatten blir också intressant då flera vill ha MYCKET VATTEN, då passar vi på att sjunga använda takk för sången vatten, vatten bara vanligt VATTEN... 

Uppe vilan inleder med sagan om Kalle dvs boken  Knackapå. 
Därefter tänder vi ljusborde. Och idag blir det små färgade pappers cirklar som man kan skapa med på ljusbordet. Tillsammans upptäcks färger och dessa sorterad. Det blir en cirkel i olika färger. Det blev en fin blomma. Sedan tar en kompis alla gröna cirklar och då blir det själken på blomman. En annan kompis sparar alla gula cirklarna och det blev en stor cirkel som liknar en sol. En kreativ och lustfyllt  stund vid ljusbordet med annat material än de vanliga. Det är ett bra tillfälle att de äldre får utmana sig mera medan de yngre barnen sover. 
Mot slutet blir det ett gemensamt hjärta också. Innan barnen hjälper till att lägga ner alla pappers cirklarna igen. Mycket fingermotorik, färglära, matematik och språkträning blev det vid aktiviteten vid ljusbordet i dag. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar