torsdag 15 september 2022

Torsdag 15/9 Naturkunskap

 Barnen som kom tidigt får vara med och koka potatisar som barnen har grävt upp innan i veckan. På avstånd får man stå för detr varmt när det kokas vatten där potatisar ska vara. Locket får vara på så går det fortare. 

Så vid dagens samling som inleds i  vanlig ordning med samlingssången. Blir det sen frukt. Vilka frukter har vi på tallriken? Det är äpple, päron och bbbbbaaaan banan. Mm, så gott. 

Sedan blir det en liten tallrik med papper som gömmer något. Vad kan det vara? Något som ni barn har grävt upp från planteringslådorna. Ni grävde i jorden med spaden. Poootttati.... POTATIS! Utropas det av några. Javisst! Potatis är det. 
Tänkte att ni barn ska få smaka på salt och sedan potatis med lite salt. Det är jättegott! Barnen blir visade hur man kan göra med fingret. Doppa fingret i saltet som läggs fram på brickan. Hur ser saltet ut? Det ser ut som sand, det är vitt. Kanske ser det ut som snö? Hur smakar salt? GOTT! MYCKET GOTT. Något barn avstår att smaka. Det är ju helt frivilligt. 
Någon kompis kommer på att man kan göra mönster och rita med sitt finger. 
Mmm, så himla gott. Potatisar med lite salt verkar mycket uppskattat av barnen. Någon verkar känna igen smaken och tar för sig ordentligt. 
Därefter fortsätts samlingen med några önskesånger som läggs fram med en bildstödskartan. Barnen visar med att peka. Det blir lilla snigel, hjulen på bussen och huvud axlar knä och tå. Den sista sången måste man ju stå upp. Vi tar den olika snabbt. Fort, fortare fortast. Herregud så snabbt.  
Resten av utevistelsen blir barnens egna upptäckter som bla sandlek som att göra mönster av mönster sporre. Åka rutschkanan, springa, hoppa och klättra osv. 
Innan maten blir det att utforska några byggmaterial. Det är magneter i geometriska figurer och klossar med vätska i olika färger mm. Det blir en effektfull upptäck då omgivningen blir olika färger då barnen tittar via dem. 

Veckans hjälpreda tar hand om uppdraget att hämta soppa. Det blir att köra riktigt nätt. 
Mmm, jättegod cowboysoppa med bröd, creme fraiche och mjölk har barnen ätit till lunch. Under lunchen påpekar något att det fanns potatis i soppan. Är det salt också? Det är det nog, för man har ju kryddor när man gör mat. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar