fredag 26 februari 2021

Fredag 26/2 Fredagsmys inne

 Barnen har fått vara inne under fm. Fått lära sig om var fiskar  bor, och var det är väldigt kallt. Även om var is finns och var isbjörnar bor osv. Tillsammans hittar vi Grönland och Island mm. 

I en liten grupp blir det ett givande stund med hjälp av ikt. Lärplattan använd där barnen trycker fram olika färger och mönster osv. 

Barnen övar, lär, undersöker med hjälp av appen Tipp Trapp Träd. Där barnen för fram med fingrarna olika mönster, geometriska figurer. Smådjur som  maskar, fjärilar, skalbaggar, myror mm. Mycket lärande i kunskapsområde som språk, matematik med hjälp av antal och mönster mm. Teknik då man kan få öva med att använda lärplattan. Skapande och mycket naturkunskap då vi övar vad det finns för smådjur, väder, och årstider. 

Mycket språk dvs kommunikationen då vi sätter ord på detta. Vi lyfter språket med att både tala på svenska, på engelska och visar med TAKK. Då några har engelska som modersmål och TAKK för att synliggöra och förtydliga det hela. 


Ett nytt lite mindre landskap byggs upp idag. I landskapet kan bilarna prova att åka på järnvägen. Bil raden åker upp för backen och ner för backen. 

En liten fruktstund tar vi då leken pausar. Det blir en fruktbil av en av bilarna. 
Barnen turas om med lärplattan då barnen vill ha den. Trädet ändrar utseende under de olika årstiderna. Det är vinter och vi hittar smådjur som sover och vistas i trädet. 

Med ett timglas hjälps vi åt att alla få ta del av lärplattan. Lite svårt med turtagning men är av betydelse att man får lära sig. Här på fsk är man inte själv det är ju flera barn. 
Något barn provar att leka och höra hur det låter när man använder bussen. Tillsammans sjunger vi favorit sången "hjulen på bussen". 

Barnen bygger med stora Duplo. Det byggs bo till djuren. Och olika höga torn osv. 

Barnen har ätit vegetarisk lasagne med grönsakerna rödbetor, morötter och ärtor. 

Nu vill vi önska er alla en trevlig helg. Hoppas det blir sol och fint väder under helgen. 

torsdag 25 februari 2021

Torsdag 25/2 Barnens delaktighet och inflytande vid utevistelsen olika lärmiljöerna.

 

Barnen introduceras med att man kan koppla ihop Duplo vagnarna, det blir sången "tinge linge  tåget går".... Det blir kritorna som stiger på tåget. Det blir matematik med 1;a , 2;a och 3: e kritan mm. 


 Barnen har lekt  med noshörningen tillsammans med  fiskarna, båtarna och is klossarna osv. 

Barnen bygger i hop tågbana med raka, svängda banor. Även några broar har vi med.  Tåget åker längs med mattans kant. Och tåget åker runt ett stort landskap med is, hus, djur, låga torn med tak och höga torn.  Barnen får följa med ett tåg via lärplattan, som kör i ett landskap med mycket ljud osv. 
Barnen kopplar på vagnar och det blir många vagnar och långa rader. 

Barnen upptäcker att viss tåg fastnar under bron. Att denna bron är låg och inte är så bra. Att vagnarna är  olika till utseende och vissa likadana. Vissa kan komma under bron och då sjungs sången vidare av barnen. 


Barnen övar med att experimentera med sand och olika verktyg. Språk och kommunikation, fantasi, kreativitet och turtagning övas vid sandlådan.  
Barnen väljer även att leka vid sandbordet med traktorer. Barnen öser sand med spadar, kakformar, och med skopan. 


Några barn hittar pinnar i olika längder. Dessa pinnar är med i leken. Bland annat görs mönster och streck med hjälp av pinnarna. 
Mycket lustfyllt kreativt lek i köket tillsammans med övriga barnen på förskolan. De yngre blir intresserad och vill följa med i leken då det lagas mat, äter och diskar på lotsas. Imitationen är stor och de yngsta lär sig begreppet "vad man kan göra i ett kök?"

Barnen väljer även att åka en liten tur med bilen. Man kan ha händerna på räcket eller på ratten och tuta i mitten, om något kommer fram framför bilen. 

Barnen har upptäckt vårblommor, "titta blomma" påpekar barnen. Barnen  tittar, känner och undersöker. 
Ute ateljé är öppen. Idag kan man måla på griffeltavla. Barnen kan rita med olika färger och sudda ut själva och rita igen. 

Bygg- och konstruerar kan man göra med allt. Här blev det glastorn. 
Biff, potatis, sås och grönsaker har barnen ätit idag. Mmm jättegott! 

onsdag 24 februari 2021

Onsdag 24/2 Ateljé utomhus- måla på staffli

 

Ett landskap med is, skölpladdor och torn byggs upp. Det är ett tåg för sköldpaddor, säger barnen. 
Tågbana kopplas ihop för det ska också vara vid landskapet med sköldpaddor och is. 

Barnen  målar själv och målar  tillsammans. Med pensel och blyertspenna blir det en fin teckning. 



Mycket färg vid detta alster, där flera barn hjälps åt att måla. 

Samspelet vid det kreativa målandet börjar i par. Något äldre barn hjälper ett yngre barn. 
Barnen är även vid Sagohörnan med olika böcker. Vi läser  ihop  och läser själv. 
Många böcker i den fina skrindan. Men det blev bara intressant med en bok idag. Vidare till nästa lärmiljö. 
Vid utevistelsen är många barn intresserade över att leka och upptäcka sig fram vid flera lärmiljöer. Här  vid "köket" leker både yngre och äldre barn. Det kokas chili con carne och choklad osv. 
Barnen leker vid bilen och sedan blir det frukt i bilen sk "fruktbilen", då vi tar en spontan fruktstund. 

Barnen övar med att tvätta händerna dagligen inför de olika momenten. Barnen får även möjlighet att undersöka havsdjur och båtar vid vasken. 

Den nya språklådan dvs Blåa lådan används och då får barnen övar olika begrepp om vad det finns i lådan, antal, hitta par dvs matematik, hitta olikheter på bokstav och siffra. Öva storlekar stor, liten och mitt emellan. Havet är blått och där finns båtar,  fiskar mm. 
Det finns tre S, säger pojken då han hittar dessa i lådan. 
Jag vill hamra, säger ett barn. Så vi tar fram hammaren, korkunderlägg och olika motiv att hamra fast. Det bli gubbar med och utan huvud. Mycket övning i det kreativa skapande, språk, bildseende, fingermotorik och koncentration. 
Idag serverades det tomatsoppa till lunch med smörgås och crème fraiche. 
Under sk uppevilan läser vi boken "räkna med  med hajarna" . Barnen övar på berättande, språk alltså, matematik, lärande om olika hajar och havet mm.  
Boken om Mamma Måd och Vintern läser vi också och gör en tillbaka blick om årstiden vintern, snö, aktiviteter som man kan göra när det är snö, fåglar som har svårt att hitta mat osv. 

Vår fina fågelholk är nu äntligen uppsatt. Hoppas en liten nätt fågelpar flyttar in och får en stor familj. Lite fågelmat med våra egna gjorda fröbollar runt omkring fågelholken är uppsatt. Tack snälla för denna fina gåvan, som vi har fått av en kompis och hennes vårdnadshavare. Vi ska hålla noga uppsikt vem som flyttar in.  

tisdag 23 februari 2021

Tisdag 23/2 teknik- skapa med pensel, kork och svamp

 Samling på matten inne på avdelningen. Barnen ser de uppsatta bilderna från bildstödskartan. Det visas med att peka på bilderna dvs bildstöd till resp sång. Det blir flera sånger som "blinka lilla stjärna, bä bä vita lamm, nyss så träffade jag en krokodil, hjulen på bussen och en kulen natt" osv. Lite frukt äter barnen också som är så omtyckt. 


Barnen har varit inne i ateljé för att göra valfria aktiviteter. Någon vill rita med färgade kritor. Barnen ser verktyg till lera som är gröna, som upptäcks att man inte kan ha på ett papper. 
Därför tar vi fram målarfärg och målar på större papper. Det målas cirklar,  streck och fina runda prickar mm. 

Barnen får också möjlighet att sk tittläsa från de nya böckerna. Boken "gå på potta" verkar intressant. Krokodilen ska också gå på pottan. Att man kanske inte alltid känner för att gå på pottan. Men man kan ta med sig sitt gosedjur, då kanske det känns bättre. Och mycket riktigt blir det en bra situation med att öva på att gå på pottan med hjälp av ett gosedjur. 
Fina alster skapas med penslar i olika varianter. Det blir stora, små, lite och många runda prickar. Jättekul! Och att skapandet ger en snabb visuell resultat. Barnen blir mycket nöjda med sina alster och för fram detta mycket tydligt. Stolta barn i det lustfyllda lärandet.
Barnen väljer även att man kan måla med vissa formar som vi brukar ha vid lera.  Barnen upptäcker stjärnan och får hjälp med att rita konturerna också kan man fylla i om man vill. 

Barnen skapar i lugn och ro. Och med god koncentration och utmanar att använda både kork, svamp och fingrar i sitt kreativa skapande. 
Barnen har ätit Pytt i panna med grönsaker bla  rödbetor, gurka morötter. 

Under eftermiddagen leker barnen med några nya vattendjur och andra djur men även båtar i olika varianter. Man får gå försiktigt i vattnet så man inte trillar i. Nu är det ju ingen snö för snön har smält och blivit vatten. Vatten som det har blivit på våran gård. 

Ett av barnen gissar på att detta är en skata. Men det är det faktiskt inte, denna fågeln är mycket större med stora vingar och med en vass näbb. Den flyger jättebra. Plötsligt tar den sats och flyger till ett av isblocken. 


Senare på eftermiddagen vid uteleken bygger-och konstruerar barnen. Bland annat olika bygg alster med hjälp av små färgade hårda  klossar. Hur högt kan vi bygga innan det rasar? Skillnaden på olika höga torn och att man kan bygga i olika rader osv.