måndag 5 oktober 2020

Måndag 5/10 Utelek och inledning av projektbok

 

Vid samlingen idag efter fruktstunden öppnar vi ett paket som har kommit. Vad kan detta vara? Barnen har flera förslag; kanske apa, dinosaurier, bok, mm. Det fina bandet snöras upp och mycket riktigt är det en bok. 

Det är vår PROJEKTBOK! Barnen övar först förförståelse med att se på bilderna. Vad boken kan handla om? Det är boken om MEMMO OCH MYSEN SOM BRÅKAR I VINDEN.  Barnen övar detta genom att se på första sidan. Ullis läser även på baksidan. Barnen ser den vita påsen, det är en drake lär vi oss alla. Det är vinden som tar den och allt annat som blad i olika färger, pappers flygplan osv. Vi lär oss att det rimmar " man blir alldeles yr och nu ska vi på äventyr". 

I boken läser vi att MEMMO och MYSEN krattar löv en höst dag. Det samlas löv i en stor hög. Därför blir dagens uppdrag att vi kan också samla och kratta löv. 


Några vill sitta vid bordet och utforska vidare med de fina bilderna från  boken. 

Barnen samlar och krattar upp löv med hjälp av krattor, spadar och med hjälp av händerna. Det samlas i skottkärra också tömmer vi detta i skogen, kanske kan det bli ny jord. Barnen är bra på att kratta upp löv och gör detta under en lång stund. 

Oj, oj så mycket löv som krattas upp, och alla hjälper till precis som Memmo och Mysen gjorde i boken.
Boken är medtagen vid aktiviteten och man ser att boken verkar redan mycket intressant. 

Vad  kan vi  få in med hjälp av projektboken? Matematik, språk, teknik, naturkunskap, emotionellt med känslor, sinnen, värdegrund, årstiderna, skapande, rörelse osv.

Veckans hjälpreda hämtar vagnen.  Idag bjuds det på pasta med svampsås och grönsaker. 
Även om vi har en mild höst behöver barnen kläder till sk sovvilan. Fleeceoveraller eller kofta och byxa, tun mössa. Dessa kläder är separata för sovvilan och inte när barnen är ute och leker. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar