fredag 30 oktober 2020

Fredag 30/10 Fredagssamling

 

Julledigheten närmar sig, vänligen fyll i blanketten så fort ni vet om era barn har förändrade vistelsetid. Sista inlämningsdatumet är 16NOVEMBER!!
Vårdnadshavarmötets protokoll har kommit upp, läs gärna det är info på båda sidorna. 

Några barn säger måla, då kan man ta en pensel och vatten i en behållare. Det målas och huset blir en mörkare färg. 
Barnen samlar naturmaterial och lägger sedan upp dem på en bricka för att torka. 


Är det något brev i brevlådan? Nja, det verkar vara något annat. Det verkar vara en grön påse. Är det tomtesäcken? Nä, det verkar vara lite olika saker. Kanske kan det bli sånger av dem. Det är spindeln och hans spindeltråd, det är en fisk dvs sången fisken simmar många timmar först simmar han upp..., det finns en buss det blir ju hjulen på bussen, krokodilen finns också i påsen, då kan man göra vanliga krokodiler eller farliga krokodiler. 

Barnen får frukt efter Fredagssamlingen, mmm så gott med frukt ute.

Barnen får se, känna och undersöka på nyponkvistar innan lunch. De är röda. Det finns också i vår projektbok. Draken fastnar i en nyponbuske. Av nypon kan man göra nyponsoppa. Så därför får barnen smaka på detta. Det verkar vara mycket gott, då barnen vill smaka flera glas. Vi kommer att beställa mera nyponsoppa så att flera barn kan smaka på detta. Något barn känner igen detta och har nog druckit det innan. 

Barnen tittar och kommunicerar från boken. Någon vill titta själv i boken, men det är trevligt att titta i boken tillsammans. Kanske ser vi nya saker som lyfts fram. Under fm där ute på gården fick vi idag besök av två gubbar i gul klädsel. Det var tid att kratta och samla löv och göra trädgården fin. De krattade då med den stora krattan, precis som vi kan se i vår projektbok. 
Höst mys vid måltiden då vi har dukat upp med servetter som duk och nyponkvistar

Nästa vecka tar vi inskolning igen då våra nya kompisar har varit sjuka. 

Vi på Fjärilen önskar er alla en Skön Helg. 

torsdag 29 oktober 2020

Torsdsg 29/10 Barnens delaktighet och inflytande

 

Samling vid sovloftet, en liten skara barn. Någon började med att säga varandras namn, det blir fem idag. Barnen blir bjudna på frukt av en kompis som är mycket noga med att alla ska få. Sedan läser vi Mamma Måds bok om Hösten.
Tillsammans läser vi från boken om att det börjar bli kallare när det är höst. Måste ha rätt kläder vid regn annars blir man våt och kall. Galonkläder tål vatten och gummistövlar på fötterna. Barnen får lyssna på qer- kod där Mamma Måd sjunger om hösten. Man kan plocka löv och äpplen. Man kan göra äpplepaj eller ge näring till jorden. 
Barnen får även prova på att skanna med lärplatta från de nya qer-koderna. Det blir sångerna Bä Bä vita lamm, blinka lilla stjärna, blommig falukorv, i ett hus, klappa händerna ....

Mycket glädje och rörelse via dessa sångerna och ikt där vi hjälps åt med att skanna, och hjälpa till med högtalaren. 


Barnen turas om att önska sånger, skanna och hålla högtalaren. 


Innan barnen går ut byggts det upp en stor järnvägsstation med många tåg, kaplar-docker mm. 
Barnen leker vattenlek med att hoppa,  plaska, doppa löv och dra på vattenytan. 
Kuben är vidgjort med olika höst-material,  där finns laminerade löv, grönt tyg, blått tyg, löv som är inplastad som en gardin på några kanter av kuben. Andra sidan av kuben är det fast knutet olika tyger i färgerna som finns på Hösten dvs grönt, orange och lila. Barnen som kom tidigt innan frukosten fick hjälpa till. Barnen verkar tycka om det, och tar på de olika sakerna. Och lekt fint inne i kuben. MEMMO och MYSEN är självklart i kuben. Mysens sten som han ramlade på finns också på plats, dock får den inte ligga i fred. Utan vi tar fram den när vi ska leka i kuben. 
Kycklinggryta med grönsaker och potatis och extra grönsaker på ett stort fat. Det är bla oliver som serveras, det är väldigt omtyckt av barnen. Oliverna sätts på fingret, vissa rullar i väg. Mmmm Så gott! 

onsdag 28 oktober 2020

Onsdag 28/10 Skapande och rörelse

 Några barn har varit ute och övat motorik med att ta sig fram överallt. Några ville även dansa till lite musik från lärplattan. 

Laminera några höstlöv tillsammans med stora lamineringsmaskinen, har några barn gjort inne.Det blir hårda plastblad som ska sättas in i kuben, som ska följa projektet från projektboken och dess innehåll med MEMMO och MYSEN. 

Mönstersättning med hjälp av färgade knopparna i olika storlekar. Här räknas det, benämner storlek liten eller stor och färger visar även barnen att de kan.


Spenatsoppa, nybakat bröd, Creme fraiche var det till lunch idag. 
Innan maten läser någon  på egen hand en bok. Det är fina bilder som hjälper till i barnens fortsatta berättande, det är färger , träd osv. 
Någon vill höra en av de nya böckerna "Vi bakar bullar". Språkande och berättande om hur man bakar bullar. 

tisdag 27 oktober 2020

Tisdag 27/10 teknik och naturkunskap


Barnen har haft en samling vid sovloftet som vanligt. Men idag är det många sjuka och lediga. Så vid upprop och inräkning av oss alla blir det bara sju barn, och två vuxna. Tillsammans sjunger vi namnsången och äter lite frukt.  
Dagens gåta blev det idag. Vad är det som alla barn har på huvudet nu när det är höst? Efter ett tag kom någon på att det var en mössa. Sedan övar barnen på olika färger och mönster med hjälp av varandras mössor. Därefter sjunger vi alla vår sång om vinden. 

Sedan läser vi ur projektboken om MEMMO OCH MYSEN. Vi stannar vid sidan där MEMMO blir arg på MYSEN.  Det blir mycket berättande från boken och dess bilder. Så nu hänger alla med i sagan om våra kompisar. 

måndag 26 oktober 2020

Måndag 26/10 Utelek på gården och inskolning

 

Barnen som har varit ute leker uppe vid kullarna, övar motorik då de går upp och ner, ibland blir det snabbt ner. Öva på perception och ta det försiktigt då det blir lätt högre fart. 
Barnen sjunger och spelar på marimban, något som är mycket omtyckt av barnen. 
Barnen har även tagit en fruktstund ute tillsammans med avd Kolibrin. Då blev det namnsången och några önskesånger. Sen ville barnen  ut och leta efter löv i olika storlekar och färger mm. 

Fruktstund för barnen som är inne. Det tar snabbt slut och tallriken är snabbt tom. En liten låda med söta små djur tas fram. Djuren sätts upp på en ljus kloss, så man ser dem tydligt. Barnen  sjunger, övar på takk, övar matematik med antal, storlek, olikheter osv med dessa djur. Mycket språk då alla vill se och lära med dessa djur. 
Barnen lägger sedan tillbaka dessa djur i lådan och benämner dem alla. 

Några barn får höra sagan om "vi odlar smultron". Vi läser och berättar för varandra. Vissa känner igen bären som måste vara röda innan man äter dem. 

Boken tar även upp att pojken i boken har två pappor, och inte mamma och pappa. Alla har vi det på olika sätt. Men aktiviteten med att odla smultron blir mycket givande och med mycket bär.
Barnens nya kompis som bekantas i en liten mindre grupp inne på avd. Hoppe Hare är omtyckt och är med i leken med olika material. 
Barnen har ätit kikärtsgryta med bulger och grönsaker. Mmm gott verkar barnen tycka att det var. 

fredag 23 oktober 2020

Fredag 23/10 Fredagssamling

 

De yngre barnen får en stund själva under fm. Barnen får leka lite med valfria material. Sedan visar ett  av barnen att de vill sjunga på mattan, mattan, säger några. Så en liten låda med fingerdjur tas fram. Varje barn får sedan ta ett valfritt djur.  Det blir fem djur, som räknas noga. Vi övar takk, färger mm. 
Barnen hittar både den lilla och stora grodan. Barnen ser likheter och att det är två grodor. 
Musen tycker någon att det ser ut som, Fast den är lite större. En råtta blev det. 

FREDAGSSAMLING, gårdstomten lämnade ett jättestort brev. 
Barnen är redo, som vanligt har alla gått genom portalen och alla barnen sitter redo på presenningen.   
Gårdstomten informerar att det är FN-dagen imorgon.  Vad betyder det? Det betyder Förenade Nationerna. Det är om mänskliga rättigheter, lite information om att alla faktiskt inte har det så bra. Vissa länder måste barn arbeta, vissa får inte mat och ingen skola och utbildning mm. Så i kuvertet finns 10 artiklar från materialet Kompisböckerna. 
Vi lär oss att alla barn har olika rättigheter som att vi ska få gå i skolan, ska få ha kläder och vuxna som ger oss kärlek. 
Barnen spelar fritt på marimban. 
Barnen spontan läser då vi väntar in varandra innan vi går in till avd igen. 
Barnen har ätit klyftpotatisar, sås schnitzlar och grönsaker. 
Lite konster med besticken,  det sitter fast, säger flickan. 
Barnen har lyssnat på lugn musik från havets olika djur. Barnen över havets olika djur osv. 

Nu tackar vi för denna veckan. Nästa  vecka blir det bland annat inskolning. 
Trevlig helg!