tisdag 31 mars 2020

Tisdag 31/3 Teknik och naturkunskap

 Barnen har är mycket intresserad över att utmana sig med lärplattan. Flera vill öva med att dra olika föremål till Diddi när hon gör olika aktiviteter. Diddi äter, borstar tänderna, sover, och leker vid rutschkana.
Babblarkort som ska läggas upp där de har olika föremål till resp Babblare. Det är Babbas halsband, Bobbos äpple, Diddis napp osv.
 Bygg-och konstruktion med att bygga olika alster. Inte helt lätt då det är mycket rörlig längd.
 Barnen erbjuds av att upptäcka tillsammans med ett experiment, Kan man blåsa upp en ballong utan att använda munnen? Det är nog inte så lätt. Det är med hjälp av petflaskor. Två mindre flaskor och en större och bredare flaska. Barnen  ser ballongerna och vi övar färger och antal och för i hop detta med Babblarnas färger. Gul som Bibbi, blå som Doddo och rosa som Diddi.
 Barnen  får vara med och uppleva detta med sina sinnen. Äppelcider vinäger ser ut som kiss som någon säger.  Vittvinvinägr, älskar min mamma som en flicka berättar. Så därför  smakar och luktar vi på allt. Det är stark och luktar så. Vissa tycker det är äckligt. Vi tar fram en en tratt med ett stort och ett litet hål. Det ser ut som en som man kör bil med, en ratt. Ja det rimmar iallafall. Det är en tratt. Vi häller i bakpulver i två ballonger och bikarbonat i en. Efter en stund händer det något. Det blir stort. Javisst! Ballongen fylls upp med luft och blir stor. Först den gula och sedan den blåa ballongen. Vilken blir minst av ballongerna? Diddis, rosa säger flera stycken i kör. Barnen  tyckte det var roligt då de tycker att det är sk "bubbelmjölk" som gör så att ballongen blir stor.


 Många av de äldre barnen vill lägger upp de olika Babblarkorten, med resp sak för varje Babblare. Barnen turas om med detta och övar med lärplattan. Så mycket teknik med att hanskas med lärplattan och föras fram med hjälp av fingret osv.
Barnen var ute en stund innan maten. Mycket sandlek med att ta hand om den fuktiga smidiga sanden. Men också att upptäcka skillnaden med den lösa torra sanden som inte blir lika bra i sandbak.
Barnen blev sugna på bananer. Hur många bananer har vi ätit? Två! säger ett barn. Ja två bitar men hur många bananer här vi ätit? Fyra och två är kvar, pekar sedan barnen på.
 De yngsta får höra Babblarnas vaggvisa inför sove vilan. Natti Natti Bibbi, klappa Bibbis kind.


Barnen har ätit klyftpotatis med panerad fisk och grönsaker.
Det råder fortfarande liten barngrupp flera magsjuka med diarré.
Nästa vecka är det påskveckan. Vi undrar om barns vistelse tider förändrad, meddela oss vid förändringar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar